Cum a ajuns marele actor să se numească Dichiseanu, ca prietenii sa-i spună "Dichi". Ce legatura are cu Baraganul
Postat la: 21.05.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Ion Dichiseanu a povestit în urmă cu 2 ani cum au ajuns ai lui să se numească Dichiseanu, în loc de Grigorescu. Numele îndrăgitului actor Ion Dichiseanu se confundă cu Bărăganul. Artistul, care a încetat din viaţă joi, 20 mai, la vârstă de 87 de ani, a povestit despre meleagurile de pe malul Borcei. Numele său de familie are legătură cu localitatea în care s-a născut bunicul său, Dichiseni.
"Noi eram nouă copii. Tata, fiind ceferist, nu avea posibilităţi materiale să ne răsfeţe. Probabil de aceea am răsfăţat-o atât pe fata mea. Şi bunicul, şi străbunicul au fost ceferişti. Sunt născut la Adjud. Adjud, nod de cale ferată în Moldova - fac precizarea aceasta pentru că unii îl confundau cu Aiud, din Transilvania. Tata era din Călăraşi şi datorită acestui fapt, sunt cetăţean de onoare al Călăraşiului. Străbunicul, pe care îl chema Grigorescu, era din Dichiseni, comună aflată la 15 kilometri de Călăraşi. Când s-a dus să-l declare pe bunicul la „sfat", acolo era un bătrân care nu auzea.
Nu ştiu cum i-a sunat lui „Grigorescu, din Dichiseni", că l-a trecut în acte Dichiseanu. Aceasta este originea numelui meu. Eu sunt, deci, băiatul lui nea' Fănică Dichiseanu. Am fost inspirat şi l-am întrebat pe tatăl meu: „Tăticu', dar de unde vine numele nostru? Că Dichiseanu în România nu prea... De Dickson am mai auzit, dar de Dichiseanu nu". Mi-a povestit atunci această întâmplare. Tata, fiind ceferist, în fiecare gară a făcut câte un copil. Eram nouă copii acasă - cinci fete şi patru băieţi! Mai trăim trei: Aurel de la Constanţa, Anişoara din Bucureşti şi eu", a povestit îndrăgitul actor.
Marele actor Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie. La Teatrul Nottara a jucat în foarte multe piese, unul dintre spectacolele de mare succes fiind "Micul infern", în care a jucat alături de Silvia Dumitrescu Timică, Lucia Mureşan, Ştefan Radof. De asemenea, a fost în distribuţia multor spectacole de teatru TV şi teatru radiofonic.
Din bogata filmografie a artistului, amintim: "Darclée" (1960), "Post-restant" (1961), "Porto-Franco" (1961), "Tudor" (1962), "Titanic vals" (1964) - Gigi Stamatescu, "Mofturi 1900" (1964), "Runda 6" (1965), "Dincolo de barieră" (1965), "Tunelul" (1966), "Frumoasele vacanţe (1967), "Amprenta" (1967), "Bătălia pentru Roma" (1968), "Aventurile lui Tom Sawyer" (1968), "Războiul domniţelor" (1969), "Castelul condamnaţilor" (1970), "Cântecele mării" (1971), "Printre colinele verzi" (1971), "Pistruiatul" (serial TV, 1973), "Muşchetarul român" (1975), "Cantemir" (1975), "Toate pânzele sus" (serial TV, 1977), "Pentru patrie" (1978), "Melodii, melodii" (1978), "Revanşa" (1978), "Ultima frontieră a morţii" (1979), "Clipa" (1979), "Burebista" (1980), "Trandafirul galben" (1982), "Cucerirea Angliei" (1982), "Misterele Bucureştilor" (1983), "Dragostea şi revoluţia" (1983), "Racolarea" (1985), "Triunghiul morţii" (1999), "15" (2005), "Vocea inimii" (2006), "Supravieţuitorul" (2008).
A avut o relaţie în anii '60 cu frumoasa actriţă spaniolă Sarita Montiel, despre care a scris în cartea "Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză" (1995). A fost căsătorit cu solista de muzică uşoară Simona Florescu şi împreună au o fiică, Ioana Georgiana, născută în 1987, dar şi o nepoţică, Anastasia. În 2015, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea "Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel", în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.
În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul "Clipa", în regia lui Gheorghe Vitanidis, iar în 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Cavaler, "pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care a dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 8.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 9.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 10.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu