Consumul sporit de alcool a devenit o problemă majoră și în rândul animalelor care fac beții in lanț
Postat la: 30.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să absoarbă în mod regulat substanța intoxicantă.
„Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică conform căreia alcoolul este folosit doar de oameni și că, de fapt, etanolul este destul de răspândit în natură", a declarat Anna Bowland, cercetător în cadrul echipei de la Universitatea din Exeter. După ce au studiat documente privind animalele și alcoolul, oamenii de știință au găsit o „colecție diversă" de specii care au integrat etanolul în alimentația lor, care este extras în mod normal din fructe fermentate, sevă și nectar.
Etanolul a devenit disponibil pe Pământ în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani, când plantele cu flori au început să producă fructe zaharoase și nectar pe care drojdia le putea fermenta. Conținutul de alcool este de obicei scăzut, în jur de 1% până la 2% alcool în volum (ABV), dar în fructele de palmier mai coapte, concentrația poate ajunge la 10% ABV.
În cadrul unui studiu, cimpanzeii sălbatici din sud-estul Guineei au fost filmați în timp ce beau seva alcoolică a palmierilor de rafie. Maimuțele păianjen de pe insula Barro Colorado, Panama, preferă fructele galbene de mombin, încărcate cu etanol, care conțin între 1 % și 2,5 % alcool. „Există tot mai multe dovezi că oamenii nu sunt singurii care beau", au scris autorii studiului în Trends in Ecology and Evolution.
Multe animale par să aibă o toleranță impresionantă la alcool. În ciuda „consumului generos de etanol" al rociului cu coadă de pix, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că acesta s-ar fi intoxicat cu alcool, dar recunosc că „nu este clar cum s-ar comporta un rociu cu coadă de pix în stare de ebrietate".
Animalele care consumă în mod regulat alimente fermentate au tendința de a metaboliza rapid alcoolul, fiind scutite astfel de efectele sale cele mai grave. Totuși, unele creaturi întâlnesc etanolul mai rar și pot suferi consecințele.
Testele efectuate pe mătăsarii de cedru, care au murit după ce s-au izbit de garduri și de alte structuri, au arătat că aceștia zburau sub influența alcoolului după ce s-au înfruptat din fructele prea coapte ale arborelui de piper brazilian. „Starea de ebrietate nu este benefică într-un mediu în care lupți pentru supraviețuire", a declarat Bowland.
Probabil cele mai uimitoare efecte ale alcoolului sunt observate la insecte. Masculii muștelor de fructe apelează la alcool atunci când sunt respinși ca parteneri, în timp ce femelele unei specii strâns înrudite devin mai puțin pretențioase în ceea ce privește partenerii lor și fac sex cu mai mulți masculi după ce au băut alcool. Muștele de fructe își depun ouăle în alimente bogate în etanol, protejându-le de paraziți.
La începutul acestei luni, cercetătorii conduși de Eran Levin de la Universitatea Tel Aviv au descoperit că viespile orientale ar putea fi singurele animale capabile să consume o cantitate nelimitată de alcool fără a suferi efecte negative. „Ele pot ingera până la 80% dintr-o soluție de etanol fără niciun efect negativ asupra mortalității sau comportamentului lor", a declarat Sophia Bouchebti, unul dintre autorii studiului.
„Unul dintre următorii noștri pași este să testăm dacă animalele din sălbăticie preferă alimentele care conțin etanol sau le consumă doar atunci când nivelurile de etanol sunt prea scăzute pentru a fi detectate sau când fructele nefermentate sunt greu de găsit", a declarat Matthew Carrigan de la College of Central Florida, care a lucrat la studiu împreună cu Bowland.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Tal Hanan conduce o echipa secretă de dezinformare condusă din Israel și care s-a amestecat în zeci de alegeri de pe planetă
Tal Hanan, cunoscut sub numele de „Jorge", a dezvăluit că are capacitatea de a sparge conturile unor oficiali de rang înalt, precum și un software pentru crearea rapidă a unor rețele de 30 000 de roboți pentru rețelele de socializare; acesta neagă comiterea de infracțiuni
-
Explicațiile dezastrului din Spania - Fenomenul rar care dus la inundațiile devastatoare
Un sistem meteorologic rar explică dezastrul din Spania. Fenomenul numit DANA (Depresion Aislada en Niveles Altos) a provocat precipitații extreme în Valencia, unde a plouat într-o singură zi cât pentru un întreg an.
-
Consumul sporit de alcool a devenit o problemă majoră și în rândul animalelor care fac beții in lanț
Un nou studiu arată că alcoolul este prezent în mod natural în aproape toate ecosistemele de pe Pământ, ceea ce face probabil ca majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe zaharoase și nectar să absoarbă în mod regulat substanța intoxicantă.
-
Strategie electorală în SUA - Alegătorii migrează către statele cheie pentru a înclina balanța
O studentă la Universitatea Wisconsin-Madison, Sadie Rosenthal, nici nu se gândeşte să voteze în statul său natal, Maryland, ci vrea să voteze în statul în care este rezidentă, adică în Wisconsin, un stat pivot, susceptibil să cântărească greu în alegerile prezidenţiale de marţi.
-
A început procesul Ozempic: 13 persoane, printre care medici şi farmacişti, trimişi în judecată pentru înşelăciune
Medicii care au parafat sute de reţete falsificate pentru a vinde la negru medicamentul de diabet celor care voiau de fapt să slăbească au fost trimişi în judecată. Tratamentul controversat şi decontat de stat, a dispărut din farmaciile româneşti din august.
-
Prizonier ucrainean pentru TASS: Am fost antrenați de instructori români in UK
Instructori străini din cel puțin opt țări NATO antrenează militari ucraineni la poligonul din Regatul Unit, a declarat un prizonier de război ucrainean pentru TASS, agenția rusă de știri.
-
14 ani de închisoare pentru un ginecolog din București: Medicul, acuzat că a violat paciente, dă vina pe 'gruparea Heroiu'
Medicul ginecolog Josef Kopp a fost condamnat în primă instanță la 14 ani de închisoare pentru violarea a patru femei în cabinetul său din centrul Capitalei. Judecătorii au dispus, de asemenea, plata unor despăgubiri morale de 24.000 de euro către victime.
-
ITM a descins la Arena Națională la derby-ul FCSB - Dinamo: 610 angajați prestau servicii fără formă legală
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, în ziua partidei FCSB - Dinamo din 20 octombrie, în urma unei solicitări din partea Jandarmeriei Române.
-
Andrei Gușă: "Opțiunea de a candida mi-a fost influențată de marea nedreptate care i s-a făcut Dianei Șoșoacă!"
Cel mai tanar candidat la alegerile parlamentare din România este unul care reprezinta miscarea suveranista si a fost remarcat deja de presa internationala. Andrei Gușă promite sa slujeasca interesele tarii in primul si-n primul rând, alaturi de ceilalti membri ai partidului SOS al Dianei Ivanovici Șoșoacă. Ziuanews i-a luat un interviu:
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cel mai inteligent om de pe Planeta: "Nu e nimic acolo. E pustiu!"
- 2.Anunțul unei femei din New York cerând sfaturi despre cum sa-si găsească un soț bogat. Ce raspuns a primit e absolut de senzatie
- 3.A luat foc internetul: Copilul are și din genele celor cu care s-a culcat mama înainte - explicația Lidiei Fecioru
- 4.Obiceiul considerat "sănătos" pentru o lungă perioadă, criticat de experții în longevitate: vă poate lua ani din viață
- 5.Fobalistul care a venit în fustă și pe tocuri la națională a răbufnit în fața atacurilor: "Data viitoare..."
- 6.Baba Vanga: Omenirea va fi martora unui eveniment tulburător care va afecta întreaga planetă
- 7.Ce se întâmplă dacă mănânci prea mult ovăz, aliment pentru care cererea e tot mai mare? Există un efect secundar major, potrivit cercetătorilor
- 8.Mega-eclipsa de Soare din 2 octombrie 2024: Care sunt implicatiile astrologice si spirituale si ce se va intampla in România la polul opus al evenimentului astronomic
- 9.7 alimente care NU erau sănătoase dar acum au devenit!
- 10.Miturile despre obezitate nu au nicio bază științifică. Nu sări peste mese, alege alimente pline de nutrienți și nu mânca mult sau foarte caloric
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu