ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Cele 7 efecte ale postului negru. Ce se schimbă în organism: "Starea generală se transformă"

Postat la: 30.01.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Conform tradiției creștine, postul negru se ține de obicei în preajma sărbătorilor și se practică în scopul curățării sufletești de păcate, dar în ultimul timp, din ce în ce mai mulți oameni apelează la acest tip de post pentru a pierde în greutate, pentru îmbunătățirea florei intestinale sau pur și simplu pentru detoxifierea organismului.

Nutiționistul Elena Olaru explică faptul că în timpul postului negru se consumă doar apă și, uneori, pot fi incluse și alte băuturi non-calorice, dar fără alimente solide, pe o perioadă prelungită de timp. De-a lungul istoriei, postul negru a fost practicat din diverse motive, inclusiv din considerente spirituale, religioase sau de sănătate. Nutriționistul a enumerat câteva modalități prin care postul negru poate schimba complet atât starea de sănătate cât și starea de generală de bine a unei persoane, de la pierderea în greutate și detoxifiere până la stimularea reînnoirii celulare și reducerea inflamației.

1. Pierderea în greutate: Postul negru duce la o reducere a aportului caloric, ceea ce poate contribui la pierderea în greutate. Cu toate acestea, este important să fie practicat în mod responsabil și sub supraveghere medicală.

2. Detoxifiere: Susținătorii postului negru sugerează că acesta poate ajuta la eliminarea toxinelor din corp, însă, organismul uman are propriile mecanisme de detoxifiere, iar cercetările asupra afirmației de mai sus, sunt limitate.

3. Îmbunătățirea sănătății metabolice: Unele studii sugerează că postul intermitent, inclusiv postul negru, ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulina și controlul glicemiei, având un impact pozitiv asupra sănătății metabolice.

4. Stimularea reinnoirii celulare: Postul negru poate declanșa procese de reinnoire celulară și regenerare. Acest fenomen este cunoscut sub numele de autofagie și poate contribui la eliminarea celulelor deteriorate sau vechi.

5. Reducerea inflamației: Câteva cercetări indică faptul că postul negru poate avea un efect antiinflamator, reducând nivelurile de inflamație în organism.

6. Impact asupra sistemului cardiovascular: Anumite cercetări sugerează că postul intermitent ar putea avea beneficii asupra sănătății cardiovasculare, inclusiv reducerea factorilor de risc precum nivelul de colesterol și tensiunea arterială.

7. Cresterea nivelului energetic: Printre alte efecte benefice ale postului negru asupra organismului se numără îmbunătățirea nivelului de energie, stimularea concentrării și dezvoltarea autodisciplinei în termeni de obiceiuri alimentare.

"În timpul postului negru, organismul începe să se adapteze la utilizarea rezervelor de grăsimi pentru a produce energie, ceea ce poate duce la o scădere inițială a nivelului de glicogen din ficat și mușchi. Pe măsură ce adaptarea progresează, multe persoane raportează o îmbunătățire a nivelului de energie, dar acesta poate varia considerabil între indivizi fiind influențat de factori precum starea generală de sănătate, nivelul de activitate fizică și durata postului. Postul negru poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, ajutând la reglarea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea rezistenței la insulină. De asemenea, poate stimula autofagia despre care am vorbit mai sus și bineînțeles ca pentru unele persoane, postul negru poate avea și un aspect psihologic, oferind o senzație de control asupra alimentației, îmbunătățind disciplina și concentrarea mentală", explică nutriționistul Elena Olaru.

Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că postul negru pe termen lung poate avea riscuri, inclusiv deficiențe nutriționale, scădere a energiei, și nu este potrivit pentru toată lumea, cum ar fi copiii, femeile însărcinate sau cei cu anumite probleme de sănătate. Tocmai de aceea, nutriționistul Elena Olaru explică faptul că este important ca mai întâi să fim conștienți de aceste riscuri pentru ca pe urmă să luăm măsurile potrivite pentru a minimiza potențialele efecte negative.

Înainte de a începe orice formă de post, este întotdeauna recomandat să discutați cu un profesionist în domeniul sănătății pentru a vă asigura că este potrivit pentru situația dumneavoastră particulară.

"Asigurați-vă că dieta voastră în perioadele de alimentație normală este variată și echilibrată, pentru a acoperi o gamă largă de nutrienți. De asemenea, este recomandată suplimentarea cu vitamine și minerale pentru a evita deficiențele nutriționale. Este important să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru a determina ce suplimente ar fi potrivite și în ce doze. Încercați să limitați durata postului și să acordați atenție semnalelor pe care corpul vi le transmite. Fiți atenți la semnele de deficiențe nutriționale sau la schimbări semnificative în starea voastră de sănătate. Dacă apar probleme, ajustați tipul și durata postului! Asigurați-vă că beți suficientă apă în timpul postului pentru a preveni deshidratarea și pentru a menține funcțiile corpului. Deshidratarea poate afecta negativ sănătatea voastră în general", concluzionează nutriționistul Elena Olaru.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE