Cel mai bun sfat al zilei: Cum să găteşti ca să nu faci cancer
Postat la: 08.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Stiai ca anumite metode de gatit te pot ajuta sa tii cancerul departe? Multe studii au demonstrat faptul ca alimentatia are o influenta cruciala asupra sanatatii.
Stiai ca cerealele sanatoase sunt cele integrale si ca o alimentatie corecta trebuie sa cuprinda din plin fructe si legume. Dar stiai ca si modul in care sunt gatite e important? De exemplu, usturoiul pisat este mai bun pentru prevenirea cancerului decat cel intreg. Cartofii sunt mai buni daca ii scufunzi in apa inainte de a-i pune la cuptor. Iata si alte metode de a gati pentru a tine cancerul departe.
1. Broccoli
Broccoli este o leguma minune, cu bogate proprietati anticancerigene. Enzima mirosinaza este esentiala in formarea sulforafanului, substanta care face broccoli sa protejeze celulele cancerigene. Daca il gatesti prea mult, aceasta substanta isi pierde proprietatile. Potrivit unui studiu realizat de Institutul american de cercetare a cancerului, cea mai potrivita metoda de a gati broccoli este cea la aburi, nu mai mult de 5 minute. La microunde, gatit chiar si mai putin de un minunt, broccoli isi pierde toate proprietatile.
2. Rosii
Rosiile contin un puternic antioxidant, licopen, care este asociat cu reducerea multor tipuri de cancer. Rosiile trebuie pregatite cateva minute pentru ca ele sa-si pastreze toate proprietatile si chiar este mai indicat sa se consume putin gatite decat crude. Daca se adauga si putin ulei de masline, licopenul va fi absorbit si mai usor in organism.
3. Usturoi
Taie usturoiul sau piseaza-l, apoi asteapta 10-15 minute inainte sa-l expui la caldura. In acest rastimp se formeaza o fitochimicala - alicina - care apara organismul de multe boli. Atunci cand usturoiul este intreg, doi compusi chimici care formeaza alicina sunt separate. Insa atunci cand usturoiul este zdrobit, aceste substante se combina si rezulta alicina.
4. Cartofii
Prin gatire, cartofii produc o substanta numita acrilamida. Un nivel crescut de acrilamida in organism este asociat cu un risc sporit de cancer. Se crede ca acrilamidele din cartof se inmultesc cand acesta este gatit pe perioade lungi la temperaturi foarte mari (fiert, grill, cuptor). Recomandarile publicate de FDA, autoritatea americana pentru autorizarea medicamentelor si a alimentelor, prevad depozitarea cartofului in spatii racoroase, intunecoase si uscate, nu in frigider. Inainte de a fi gatiti, cartofii ar trebui tinuti 15-30 de minute in apa, pentru a reduce nivelul chimicalelor periculoase. FDA recomanda, de asemenea, grill-ul si cuptorul, pentru gatirea cartofilor, si nu prajirea acestora. Totodata, pregatirea cartofilor in apa sau in cuptorul cu microunde cu tot cu coaja nu declanseaza formarea acrilamidei. Daca alegi, totusi, sa prajesti cartofii, ei trebuie sa fie aurii. Daca ajung maronii, contin deja acrilamide.
5. Painea
Ca si in cazul cartofilor, atunci cand prajesti painea, se formeaza acrilamide. Painea trebuie sa fie aurie, nu neagra.
6. Carne
Studii de specialitate au descoperit o legatura directa intre carnea gatita si riscul de a dezvolta diverse tipuri de cancer. Gatita la temperaturi foarte mari, carnea poate genera compusi care afecteaza ADN-ul si cresc riscul de cancer. Cea mai buna modalitate de a gati carnea este la temperaturi mici (gatitul si coptul). Sunt de evitat gratarul (de aragaz sau de carbune). Daca preferi, totusi, gratarul ai grija sa intorci des carnea si sa folosesti un evantai. Potrivit Institutului american pentru cercetarea cancerului, marinarea carnii inainte de a o pune pe gratar reduce formarea substantelor cancerigene.
7. Legume si fructe
Fructele si legumele trebuie consumate cu tot cu piele. In piele exista foarte multe fitochimicale care lupta impotriva cancerului. Daca alegi sa le gatesti se vor pierde multe din vitaminele solubile in apa (vitamina C, acidul folic). Pentru a beneficia de potentialul maxim al legumelor, Institutul american de cercetare a cancerului recomanda prepararea lor la aburi sau la cuptor. Daca vrei totusi sa le gatesti, este recomandat sa adaugi apa suficient cat sa acopere fundul cratitei si sa opresti focul cand legumele sunt moi. Poti adauga si putin ulei de masline, avocado sau nuci/seminte, pentru ca acestea absorb nutrient sanatosi precum beta-carotenul, vitamiele A, E si K.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperire de excepție: Amuleta de argint care ar putea rescrie istoria creștinismului
O amuletă de argint, veche de aproape 1.800 de ani, descoperită în Germania, oferă una dintre cele mai timpurii dovezi ale răspândirii creștinismului la nord de Alpi. Artefactul, denumit „inscripția de argint de la Frankfurt", a fost găsit în timpul unor săpături arheologice efectuate între 2017 și 2018.
-
De Solstitiul de iarna din 2024 s-a atins AGI. Cum ar putea Inteligenta Artificială să influențeze evoluția umană de acum incolo
O veste uriasa a trecut mai putin observata. Pe 21 decembrie 2024, de soltitiu de iarna, OpenAI prin ChatGPT-o3 a atins ceea ce specvialistii in domeniu spun ca e AGI (Artificial General Inteligence) adica Inteligența Artificială a inceput sa gandeasca precum cea umana, folosind algorimi complecsi, precum si o intuitie in stadiul incipient.
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. Dacă se vor împuțina și banii de la partide și independenți, va fi o situație destul de dificilă. Iată doar câți bani dăduseră formațiunile în campania precedentă:
-
Afacerea Rafo Onești: România e obligată să plătească zeci de milioane de euro unui oligarh rus
Statul român trebuie să-i plătească 85 de milioane de euro fostului proprietar rus al Rafo Onești, la decizia unui tribunal arbitral de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) din SUA.
-
Serviciile ruse de informații: SBU a încercat uciderea unor ofiţeri de rang înalt şi a familiilor acestora în Moscova
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi că a dejucat mai multe comploturi ale serviciilor de informaţii ucrainene (SBU) ce vizau uciderea de ofiţeri ruşi de rang înalt şi familiile acestora la Moscova, folosind bombe deghizate ca baterii externe sau dosare de documente.
-
Tarife RCA mai scumpe cu până la 30%: noile prețuri de referință ale polițelor obligatorii pentru șoferi
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat noile tarife de referință pentru polițele RCA, valabile în următoarele șase luni.
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 2.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 3.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 4.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 5.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 6.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 7.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 8.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
- 9.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
- 10.„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu