Castelul Corvinilor, în istoria Hollywood. Cele mai faimoase filme realizate în cetatea medievală
Postat la: 31.07.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Castelul Corvinilor îşi găseşte locul în istoria cinematografiei, prin numeroasele filme realizate aici de-a lungul timpului. În luna august, Castelul Corvinilor va fi din nou decor pentru un film de aventură, de producţie germană.
De-a lungul timpului, în cetatea medievală au fost realizate zeci de filme, reclame şi documentare. Niciun alt monument istoric din regiunea Hunedoarei nu a stârnit un asemnea interes pentru cinematografie.
Atunci, un cimitir cu peste o sută de cruci din lemn a fost înfiinţat la poalele Castelului Corvinilor, iar curtea interioară şi capela au fost reamenajate,ca decoruri de film de groază. Producţia a avut un buget de 22 de milioane de dolari şi încasări de peste 365 de milioane de dolari, potrivit site-ului de specialitate Box Office Mojo. Filmul arată întâmplările înfiorătoare trăite de un preot din Vatican şi de tânărului său însoţitor, trimişi în România pentru a investiga moartea unei călugăriţe. Cei doi ajung să se confrunte cu o forţă demonică, întruchipată de aceasta.
În 2016, Castelul Corvinilor a fost unul dintre locurile de filmare pentru „Dragonheart 4", un film SF şi de aventură, realizat de Universal Studios Hollywood. În faţa cetăţii medievale a fost amenajat un sat medieval, populat cu sute e oameni, mulţi aleşi ca figuranţi dintre localnici. Seria filmelor „Dragonheart" (Inimă de dragon) a început în anul 1996, ca o poveste unde aventura, umorul şi efectele speciale sunt folosite pentru a ilustra legătura dintre un luptător şi ultimul dragon.
În 2015, Castelul Corvinilor a fost ales de producătorii indieni de la Bollywood, pentru a realiza aici mai multe scene din filmul de dragoste „Singh is Bling", o producţie de succes al cărui protagonist a fost actorul Akshay Kumar. Filmările au avut loc în curtea şi pe podul castelului medieval. În primele zile de lansare a producţiei bollywoodiene,„Singh is Bling" s-a bucurat de audienţe record în India.
Ghost Rider - Spirit of Vengeance (Demonul Răzbunării) îl are ca protagonist pe faimosul actor Nicholas Cage, în rolul motociclistului Johnny Blaze. Personajul aflat sub puterea blestemului diavolului primeşte şansa răscumpărării cu condiţia protejării fiului acestuia. O parte din scene dar şi câteva cascadorii au fost realizate în 2010 la Castelul Corvinilor, al cărui interior a fost redecorat într-un stil gotic. Filmul de Hollywood a obţinut încasări de peste 132 de milioane de dolari, potrivit Box Office Mojo.
Cea mai faimoasă producţie cinematografică românească în care apare Castelul Corvinilor a fost „Mihai Viteazul", un film istoric românesc, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu, avându-l ca protagonist pe actorul Amza Pelea. La Hunedoara a fost filmată scena în care Mihai Viteazul intră în castel, învingător după lupta de la Şelimbăr, pentru a revendica tronul Transilvaniei.
În 1960, combinatul din Hunedoara şi Castelul Corvinilor au fost decorurile în care s-a desfăşurat acţiunea unuia dintre cele mai reprezentative filme ale anilor 1960, în România, „Aproape de Soare". Florin Piersic a jucat rolul principal în producţia cinematografică autuhtonă, în care era prezentată viaţa muncitorilor din uzinele hunedorene.
La Castelul Corvinilor au mai fost filmate scene din filmele: Lady of Csejte (2015) - povestea de groază a contesei Elisabeta Bathory, Vlad Ţepeş (1979), François Villon - Poetul vagabond (1987), Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1980), Vlad (2003), Regii blestemaţi (2005), Bloodstone: Subspecies II (1993), Nostradamus (1994) şi filmul maghiar „Sentinţa" (1970), despre personajul istoric Gheorghe Doja.
„În parcursul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda şi cadrul realizării mai multor producţii cinematografice de prestigiu (filme artistice, documentare sau clipuri publicitare), aici fiind ecranizate momente celebre din istoria românilor sau din istoria universală. Criteriile pentru care castelul de la Hunedoara este ales de către producătorii de film sunt integralitatea monumentului, generozitatea suprafeţelor în incinta şi spaţiul de protecţie a monumentului, arhitectura propriu-zisă şi serviciile aferente oferite de către mediul urban şi opţional de către mediul rural, aflat în vecinătatea castelului, mediu care îsi conseva relativ bine tradiţiile", informează Muzeul Castelului Corvinilor.
Castelul Corvinilor a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, când voievodul Transilvaniei a decis transformarea unei aşezări din piatră de râu şi calcar, de pe Dealul Sânpetru, într-o fortăreaţă impunătoare, luxoasă şi indestructibilă în faţa atacurilor armate.
Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea. De-a lungul istoriei, arhitectura castelului a suferit numeroase modificări. Cele mai importante dintre ele sunt consemnate în la sfîrşitul secolului al XIX-lea.
Reabilitarea din temelii a avut loc după ce, în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.
Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se află într-o nouă etapă de restaurare, finanţată cu fonduri europene.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 8.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 9.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 10.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu