Cât de scumpă este berea în Europa. România are printre cele mai mici prețuri, dar o altă țară ia primul loc
Postat la: 02.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Berea este una dintre cele mai consumate băuturi în timpul ieșirilor în oraș. Nici această băutură nu a fost ferită de efectele inflației din ultimii ani, astfel încât costul berii a crescut semnificativ în România. Totuși, în tabloul Uniunii Europene, România continuă să aibă unele dintre cele mai scăzute prețuri din blocul comunitar.
În luna august, o bere la un restaurant din România costa în medie 2.01 euro, un preț întâlnit și în Slovacia și aproape cel mai mic din Europa, arată datele platformei Numbeo, citate de Europe Magazine. Bulgaria are prețuri mai mici, o bere costând 2 euro, iar singura țară din UE în care prețul este sub acest prag este Cehia.
La polul opus, Finlanda are cea mai scumpă bere din Uniune, o halbă de jumătate de litru ajungând la prețul de 7 euro, conform sursei citate. Statele baltice - Estonia, Letonia și Lituania, au prețuri între 4 și 5 euro pe jumătate de litru de bere, costuri care se întâlnesc și în Austria, Belgia, Germania, Grecia, Italia sau Țările de Jos. Portugalia, unde o halbă de bere costă 2,5 euro, Spania, Malta și Cipru fac notă discordantă față de țările din împrejurimi.
În Occident, cel mai scump de băut la restaurant este în Franța sau în Irlanda, unde o persoană care apreciază băutura făcută din malț trebuie să scotă din buzunar 6 euro când iese în oraș. În afara Uniunii Europene, prețurile sunt mai mari în vest: băutorii de bere din Marea Britanie plătesc peste 5,2 euro, iar pe elvețieni berea la restaurant îi costă aproape 7,5 euro per halbă. De departe cel mai mare preț este în Norvegia, unde berea ajunge la aproape 8,5 euro, arată graficul.
În schimb, în partea estică a Europei, prețurile pot fi mai mici la vecinii care nu fac parte din blocul comunitar. Bosnia și Herțegovina, spre exemplu, are prețuri medii sub 1,8 euro. În Belarus, jumătate de litru de bere costă 1,12 euro, în timp ce în Rusia, o halbă băută la restaurant are un preț de 1,6 euro. Totuși, de departe cel mai mic preț se găsește în Ucraina, unde berea costă sub 0,9 euro, de altfel singurul preț subunitar dintre statele analizate.
În România, inflația a continuat să se mențină la un nivel ridicat, cu produsele alimentare făcându-i pe români să scoată din ce în ce mai mulți bani din buzunar. Anul a început cu probleme și pentru producători, ale căror vânzări au scăzut semnificativ în 2023, arăta Ziarul Financiar. Germania, de departe cel mai mare producător de bere al Europei, a adus pe piață 7,24 miliarde de litri de bere, în scădere cu aproximativ 370 de miliarde de litri față de 2022, conform cifrelor publicate de Eurostat. Producția de anul trecut este cu 10% mai mică decât cea dinaintea pandemiei.
În schimb, Spania, al doilea cel mai mare producător, are cifre în creștere față de 2019, producând anul trecut peste 4 miliarde de litri. România este pe locul al șaptelea, după Belgia, Franța, Cehia și Italia, deși nu există date pentru Polonia și Olanda, alți doi mari producători, care erau responsabili în 2019 pentru peste 6,6 miliarde de litri de bere. În orice caz, pe porțile fabricanților de bere din România au ieșit anul trecut doze, sticle și PET-uri conținând peste 1,53 de miliarde de litri de bere. Deși lipsesc date din 2022 și 2021, cifrele arată că producția este mai mică cu 12% decât în 2019.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.La ce oră trebuie să servești micul dejun pentru a avea o viață mai lungă. Oamenii de știință au găsit răspunsul
- 8.„De ce mă spionează friteuza mea?" - Intervenție a autorităților în Marea Britanie după ce s-a aflat că electrocasnice chinezești ascultă ce vorbesc proprietarii
- 9.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 10.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu