Cât de bogat este de fapt Elon Musk și de unde provine averea miliardarului
Postat la: 10.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Elon Musk are o avere netă estimată la 199 de miliarde de dolari. Averea sa estimată a atins un vârf de aproximativ 340 de miliarde de dolari în noiembrie 2021, când acțiunile Tesla au crescut vertiginos. Musk este adesea la egalitate cu Bernard Arnault pentru titlul de cel mai bogat om din lume.
Elon Musk are o avere netă de aproximativ 199 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor Bloomberg. Dar averea magnatului provine din mai multe surse și nu este stabilă - a scăzut cu 30 de miliarde de dolari, de la 239 de miliarde de dolari, în câteva luni, ceea ce l-a costat titlul de cel mai bogat om din lume.
Musk, născut în Africa de Sud, s-a mutat în Canada și a renunțat la un doctorat la Stanford, a devenit milionar înainte de a împlini 30 de ani. Musk a înființat Zip2, un site web care oferea ghiduri de călătorie în orașe pentru ziare, împreună cu fratele său Kimbal Musk, pe care l-a vândut către Compaq pentru peste 300 de milioane de dolari în 1999. Se crede că Musk, pe atunci în vârstă de 27 de ani, a obținut 22 de milioane de dolari din această afacere, notează Business Insider.
Ulterior, el a cofondat banca online X.com în 1999. Aceasta a fuzionat cu Confinity a lui Peter Thiel pentru a deveni PayPal, iar compania a fost cumpărată pentru 1,5 miliarde de dolari de eBay în 2002. În ciuda faptului că a fost înlăturat din funcția de director general, Musk a plecat cu aproximativ 165 de milioane de dolari.
Musk a cofondat compania de explorare spațială SpaceX în 2002. În 2004, a devenit investitor și președinte al companiei de mașini electrice Tesla. În timpul crizei financiare din 2008, a salvat Tesla de la faliment cu o investiție de 40 de milioane de dolari și un împrumut de 40 de milioane de dolari. În același an, a fost numit CEO al Tesla.
Musk a declarat că 2008 a fost cel mai prost an din viața sa. Pe lângă problemele din viața personală, Tesla a continuat să piardă bani, iar SpaceX a avut probleme în lansarea primei versiuni a rachetei sale Falcon. În 2009, Musk trăia din împrumuturi personale.
Dar Tesla a devenit publică în 2010, iar valoarea netă estimată a lui Musk a crescut constant. În 2012 a debutat pe lista miliardarilor Forbes cu o avere estimată la 2 miliarde de dolari.
În 2016, Musk a înființat afacerea de săpare a tunelurilor Boring Company. În anul următor, a fondat start-up-ul de neurotehnologie Neuralink.
Averea netă a lui Musk a început o ascensiune rapidă la începutul pandemiei, pe măsură ce acțiunile Tesla au crescut vertiginos. Musk a început anul 2020 cu o avere netă estimată la puțin sub 30 de miliarde de dolari și a ajuns să valoreze aproximativ 170 de miliarde de dolari doar un an mai târziu - o creștere de peste cinci ori în doar un an. Averea sa estimată a atins un vârf de aproximativ 340 de miliarde de dolari în noiembrie 2021.
Dar de atunci s-a prăbușit: Acțiunile Tesla au scăzut cu 56% până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, reducând valoarea companiei de la peste 1.200 de miliarde de dolari la mai puțin de 600 de miliarde de dolari.
Musk a cumpărat, de asemenea, Twitter pentru 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022, ocupând funcția de CEO al acesteia până când s-a retras la începutul lunii iunie.
Averea lui Musk depinde în mare măsură de acțiunile Tesla. Deși nu primește niciun salariu de la Tesla, el primește opțiuni pe acțiuni atunci când compania atinge parametri de performanță dificili.
"Elon nu va primi niciun fel de compensație garantată - niciun salariu, niciun bonus în numerar și niciun fel de acțiuni care să se dobândească prin simpla trecere a timpului", a declarat Tesla în 2018, când compania a anunțat un premiu de performanță de 10 ani pentru Musk. "În schimb, singura compensație a lui Elon va fi un premiu de performanță 100% la risc, care asigură că va fi compensat doar dacă Tesla și toți acționarii săi se descurcă extraordinar de bine".
Potrivit Bloomberg, aproape jumătate din averea netă a lui Musk provine din acțiunile Tesla, în timp ce puțin peste 20% provine din acțiunile SpaceX. Restul averii sale provine din acțiuni la Twitter și The Boring Company, precum și din alte pasive diverse.
Musk face frecvent schimb de locuri cu alți miliardari pentru titlul de cea mai bogată persoană din lume.
Fondatorul LVMH, Bernard Arnault, tocmai i-a luat titlul lui Musk, cu o avere netă de aproximativ 218 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. În top cinci se află fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cu 192 de miliarde de dolari, fondatorul Facebook și directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, cu 166 de miliarde de dolari, și cofondatorul Oracle, Larry Ellison, cu 145 de miliarde de dolari.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
DAVOS - Ursula Von der Leyen crede că Donald Trump duce lumea spre pierzare: Retragerea din acordul de la Paris duce la prăpăd
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reacționează la retragerea lui Donald Trump din Acordul de la Paris. Ea declară că acordul privind schimbările climatice reprezintă o salvare pentru omenire. Practic, șefa CE acuză că decizia lui Donald Trump duce lumea spre piezare, din punct de vedere economic și climatic.
-
Primele semne ale strămoșilor omenirii din Europa ar fi din România. Dezvăluirile care confirmă o teorie veche
Teoria cu privire la faptul că România este locul în care se află cele mai vechi urme de locuire a homininilor, străbunii rasei umane, din Europa a fost confirmată de un studiu publicat în jurnalul internațional Nature Communications.
-
Italia anunță o lovitură imensă în medicină: A descoperit gena care cauzează Alzheimer
Una din cele mai controversate boli poate deveni istorie. Alzheimerul, un mister pentru oamenii de știință și o teroare pentru cei afectați, care ajung să își uite chiar și rudele, ar putea fi cauzat de o genă. O echipă de cercetători italieni a descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, conform unui studiu publicat duminică, transmite luni agenţia ANSA.
-
Alertă de poluare masivă în București. Calitatea aerului la valori de "foarte rău" și "extrem de rău", avertizează Agenția pentru Protecția Mediului
Agenția pentru Protecția Mediului București avertizează că, în ultimele două zile, în zona București-Ilfov, s-au înregistrat concentrații foarte ridicate de particule în suspensie PM10 și PM2.5, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților.
-
CEDO refuză să suspende decizia CCR de anulare a alegerilor din România: NU există risc iminent!
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să nu dea curs cererii formulate de Călin Georgescu privind anularea alegerilor din România! Anularea deciziei CCR ar fi fost posibilă dacă la mijloc exista un risc iminent, transmit cei de la CEDO.
-
Ce meniu a fost servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump: Preparate sofisticate și băuturi scumpe la evenimentul anului
Meniul servit la ceremonia de învestire a lui Donald Trump în calitate de nou preşedinte al Statelor Unite a constat luni din chifteluţe de crab din golful Chesapeake şi o friptură de vită Angus, "udate" cu vinuri locale.
-
Cum ocolește Putin sancțiunile - Negocieri cu Erdogan cu privire la livrările de gaze
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat luni că negociază cu omologul său rus Vladimir Putin exportul de gaz rusesc în Slovacia printr gazoductul TurkStream, în urma deciziei Ucrainei de a opri tranzitul gazului rusesc către Europa.
-
Decizie UE în industria alimentară: Să sperăm că scăpăm de PFAS - "chimicalele veșnice" din alimente
Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării PFAS în produse de consum. CE va propune interzicerea substanțelor Perfluoroalchil și Polifluoroalchil, a anunțat comisarul pentru mediu, Jessika Roswall. Aceste substanțe, cunoscute sub denumirea de „chimicale veșnice", nu se descompun în mediu, acumulându-se în ecosisteme, apă potabilă și corpul uman.
-
Doi români conduc un mega proiect al lui Donald Trump: Investiție de peste 45 de milioane de dolari în ultima lună
Din echipa care dezvoltă protocolul DeFi World Liberty Financial fac parte doi români, Octavian Lojniţa, în calitate de Blockchain Lead, şi Bogdan Purnavel, Lead Developer.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
- 2.Noul Nostradamus a facut șapte previziuni înfricoșătoare pentru 2025
- 3.Un bărbat a trimis salivă de șopârlă pentru testarea ADN-ului dezvăluind frauda totală a afirmațiilor privind ascendența umană
- 4.Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
- 5.Dacă nu ești atent vei transforma cafeaua într-o băutură otravitoare
- 6.O cercetare absolut surprinzătoare schimba total datele care se stiau pana acum despre cum poți trăi mai mult
- 7.Urmează să intrăm în Anul Șarpelui: 2025 va fi un an al transformărilor profunde
- 8.Încep pregătirile pentru unul dintre cele mai mari experimente globale. Ce presupune și ce vor să afle cercetătorii
- 9.Care e legatura dintre longevitate si cat de des respiri. Rezultatul este unul șocant dar argumentat stiintific
- 10.Mihaela Bilic face dezvăluiri: Ce conțin de fapt conservele de pește pe care le cumpără românii
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu