A fost descoperit secretul din spatele rarității diamantelor roz
Postat la: 20.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cercetătorii au descoperit „secretul" rarității diamantelor roz, care se găsesc aproape exclusiv în Australia, ceea ce explică prețul lor astronomic, potrivit unui studiu publicat marți.
Mai mult de 90% din toate diamantele roz existente provin din mina Argyle, închisă recent în nord-vestul Australiei. Dar nimeni nu știa cu adevărat de ce au fost găsite acolo, la marginea continentului sudic, în condițiile în care majoritatea minelor de diamante se află pe continent, ca în Africa de Sud sau în Rusia.
O echipă australiană explică în revista Nature Communications că aceste minerale rare s-au format în urma dezmembrării primului super-continent al Pământului, în urmă cu 1,3 miliarde de ani.
Cele două „ingrediente" necesare pentru a obține un diamant roz erau deja cunoscute, a declarat pentru AFP primul autor al studiului, Hugo Olierook, de la Universitatea Curtin din Perth, Australia.
Primul ingredient este carbonul, aflat la mare adâncime. La o adâncime de mai puțin de 150 km, acest carbon este grafit banal, de tipul celui folosit la minele de creion și „care nu arată prea bine pe o verighetă", a glumit cercetătorul.
Al doilea „ingredient" este o presiune colosală, suficientă pentru a schimba culoarea unui diamant transparent, dar nu extrem de mare. „Apasă puțin și devine roz. Dar dacă mai strângi puțin, devine maro", explică geologul.
Inițial, s-a crezut că mina Argyle s-a format în urmă cu 1,2 miliarde de ani, dar nu exista nicio explicație cu privire la modul în care diamantele au reușit să iasă la suprafață, în absența oricărui fenomen geologic asociat.
Cercetătorii au rafinat apoi datarea zăcământului prin măsurarea vârstei elementelor din cristale minuscule dintr-o rocă din mină. Ei au ajuns la o vârstă de 1,3 miliarde de ani.
Această vârstă corespunde fracturii primului super-continent, cunoscut sub numele de Nuna sau Columbia.
Înainte de aceasta, „toate masele terestre erau aglomerate împreună", potrivit domnului Olierook. Presiunea care a colorat diamantele s-a produs atunci când masele de uscat din vestul și nordul Australiei s-au ciocnit acum 1,8 miliarde de ani.
Această masă s-a fracturat 500 de milioane de ani mai târziu, iar în acest moment magma a ieșit la suprafață, trăgând diamantele roz spre suprafață, „ca un dop de șampanie", potrivit dlui Olierook.
Timp de 200 de ani, căutarea diamantelor a fost concentrată pe terenuri continentale", observă cercetătorul. Dar descoperirea publicată marți ar putea să reașeze cărțile în această căutare.
Centurile muntoase create de fracturarea supercontinentului Nuna au potențialul de a deveni „paradisuri ale diamantelor roz", potrivit geologului, care citează zone potențiale din Canada, Rusia, Africa de Sud și Australia.
O concluzie poate pripită, potrivit lui John Foden, expert în diamante la Universitatea din Adelaide (sudul Australiei), care nu a fost implicat în acest studiu.
Potrivit acestuia, această lucrare stabilește cu siguranță „în mod convingător" vârsta zăcământului Argyle. De asemenea, ea sugerează o legătură plauzibilă între formarea diamantelor roz și fracturarea Nuna.
Cu toate acestea, alte situri legate de acest eveniment geologic nu au produs niciun diamant roz, notează el. Acest lucru ar putea sugera că „caracterul roz ar putea fi un atribut specific pentru Argyle".
Dacă acesta este cazul, prețul diamantelor roz nu poate decât să continue să crească, în absența unor concurenți pentru mina închisă în 2020 din motive economice.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Foto incendiar cu soția lui Nicolae Mitea dezbrăcată pe bancheta din spate în mașina amantului însurat după o partidă se sex
- 2.O cunoscută astrologă străină de pe Tik-Tok dezvăluie câștigătorul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România
- 3.Locul în care nu are nimeni curajul să pună piciorul: cei care o fac îmbătrânesc pe loc. Teoria oamenilor de știință
- 4.Mihai Bendeac, înjurat pe Instagram. Postarea care a provocat revoltă
- 5.Țeapa luată de Mihai Bendeac, după ce a desfăcut coletul de pe Temu: „Sunt deosebit de prost!"
- 6.Capul de piatră din Guatemala pe care istoricii preferă să îl treacă cu vederea pentru ca nu-i găsesc o explicatie
- 7.Scene incredibile: Un tânăr de 25 de ani s-a trezit cu câteva momente înainte să fie incinerat - Ce a urmat depășește orice imaginație
- 8.Scandal in atletism. Acuzațiile unei campioane europene: "Mă trezea noaptea pentru a întreţine relaţii sexuale fără consimţământ"
- 9.Scandal în familia Prigoană: Frații lui Honorius cer deschiderea de urgență a cavoului, după înmormântarea secretă
- 10.Cazurile care au cutremurat lumea științifică: aceste dispariții au sfidat orice fel rațiune și nu au putut fi explicate niciodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu