Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vulpescu: Nici pana acum nu stim cine a negociat 11 milioane de euro pentru ''Cumintenia Pamantului''

Postat la: 04.01.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ionut Vulpescu, propus pentru functia de ministru al Culturii si Identitatii Nationale, considera ca trebuie facuta o analiza a modului in care s-au derulat procedurile in cazul achizitionarii sculpturii ''Cumintenia Pamantului'', potrivit Agerpres.

"O sa vedem. Important este ca astfel de lucruri sa nu se mai intample", a declarat Vulpescu, dupa audierea din Comisiile de cultura ale Parlamentului. El a precizat ca Guvernul din care a facut parte a fixat un plafon maxim de 5 milioane de euro pentru achizitionarea sculpturii lui Brancusi.

"Guvernul din care am facut parte a avut un mandat foarte clar. Si au fost in Guvern doua memorandumuri legate de 'Cumintenia Pamantului'; un memorandum prin care s-a constituit o comisie care a negociat cu proprietarii sculpturii si inca un memorandum care a fixat acest plafon maxim de 5 milioane de euro", a aratat Vulpescu. Acesta a amintit ca a adresat, recent, premierului Dacian Ciolos 10 intrebari legate de istoricul achizitiei ''Cuminteniei Pamantului''.

"N-am primit niciun raspuns si problema nu e ca n-am primit eu. N-a primit opinia publica niciun raspuns. In momentul in care deschizi o campanie de subscriptie publica si nu oferi raspunsuri la niste intrebari esentiale nu mai putem vorbi de transparenta, ci de opacitate. Si sunt cateva intrebari foarte simple: Cum s-a ajuns de la 5 la 11 milioane", a spus Vulpescu. Potrivit acestuia, suma de 5 milioane de euro a fost stabilita in urma a doua expertize.

"Au fost doua expertize care au fixat, oameni care sunt specializati in opera lui Brancusi. Si s-a facut o conciliere a celor doua expertize si s-a stabilit un plafon maxim de 5 milioane de euro. (...) Vedeti nu e memoria cel mai bun argument si cel mai bun atribut, dar aici, totusi, nu trebuie sa uitam cine a deschis calea unei asemenea discutii. Guvernarea din care fac parte, Ministerul Culturii a fost notificat si si-a exercitat dreptul de preemptiune si a inceput negocierile. Acestea au inceput chiar in timpul ministeriatului domnului Kelemen Hunor. Si eu le-am continuat. S-a constituit o comisie. Eu pot sa va spun componenta comisiei care a fost in timpul ministerului meu. Nu vad de ce negocierile s-au incheiat. Nici pana la aceasta ora nu stim cine sunt cei care au negociat 11 milioane", a spus Ionut Vulpescu.

El a mentionat ca inca asteapta "raspunsuri din partea celor care trebuie sa le ofere". "In momentul in care faci doar de dragul imaginii si doar campanii de imagine si nu gandesti pasii urmatori, aici e o problema care, cumva, trebuie decontata", a adaugat acesta. Totodata, Vulpescu sustine ca statul roman isi poate exercita oricand dreptul de preemptiune.

"In timpul campaniei publice (n.r. - pentru achizitia 'Cuminteniei Pamantului') s-a vorbit foarte mult despre 'acum ori niciodata' , 'doar cum putem cumpara'. Nu este adevarat. Statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii, pentru ca aceasta opera care a apartinut lui Constantin Brancusi este in categoria Tezaur, isi poate exercita oricand dreptul de preemptiune", a mai spus Ionut Vulpescu.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE