Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vine iarna. Anuntul metereologilor nu lasa loc de interpretari. De cand se raceste

Postat la: 08.11.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Temperatura medie multianuala a lunii noiembrie nu mai depaseste 8 grade Celsius decat, poate, in zona litoralului, in timp ce la nivel de precipitatii acestea vor fi in usoara crestere fata de octombrie, reiese din prognoza meteorologica a perioadei analizate, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Situata la hotarul dintre toamna si iarna, luna noiembrie mai pastreaza, cel putin in prima sa decada, caracteristici ale sezonului de toamna, dar treptat, spre sfarsitul lunii, lapovita si uneori ninsoarea anunta sosirea iernii. In noptile senine, frigul este adesea patrunzator, iar bruma si inghetul la sol sunt fenomene des intalnite. Masele de aer umed si cele reci continentale ce se deplaseaza dinspre Campia Rusa se intalnesc adesea deasupra tarii noastre, astfel ca vremea se mentine inchisa si umeda zile de-a randul. In aceste conditii, si valorile termice marcheaza o scadere considerabila fata de luna octombrie, se arata in prognoza. Conform ANM, din datele inregistrate in perioada 1961- 2017 la statiile meteorologice din reteaua meteorologica nationala, se constata ca temperatura medie multianuala a lunii noiembrie nu mai depaseste 8 grade Celsius decat in zona litoralului. In zonele joase din Dobrogea si Banat, dar si in Lunca Dunarii, mediile de temperatura se situeaza intre 6 si 8 grade Celsius.

In acelasi timp, in zonele de campie si de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crisana si Maramures sunt caracteristice valori medii intre 4 si 6 grade Celsius, iar in Transilvania, Bucovina si in Subcarpatii Moldovei temperatura medie variaza intre 2 si 4 grade Celsius. In zona montana joasa si in depresiunile intra-montane sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse intre -2 si 2 grade Celsius, iar in zona montana inalta (la peste 1.500 metri) aceste valori coboara sub -4 ?grade Celsius. Statistica de specialitate releva faptul ca, datorita aerului cald venit dinspre bazinul Mediteranei, care patrunde pana la latitudinea tarii noastre, se pot inregistra temperaturi mari, neobisnuite pentru aceasta luna, ce pot ajunge pana in jurul valorii de 30 de grade Celsius.

"Astfel de temperaturi extreme s-au inregistrat, de exemplu, in anii 1926, 1990, 1994 sau 2004", scriu meteorologii.

Temperatura maxima absoluta a lunii noiembrie, in Romania, este 30,5 grade Celsius si a fost inregistrata la Calarasi in data de 1 noiembrie 1926. La Bucuresti, maxima absoluta este de 29,4 grade Celsius, inregistrata la statia meteorologica Bucuresti - Filaret, tot in data de 1 noiembrie 1926. In plus, au existat ani in care s-au inregistrat temperaturi minime, la fel de neobisnuite pentru luna noiembrie, majoritatea sub -15 grade Celsius, ca de exemplu in 1993, 1989, 1975 sau 1948. Astfel, temperatura minima absoluta din noiembrie, la nivel national, este -30,8 grade Celsius, inregistrata la Vf. Omu, in data de 30 noiembrie 1957. In Capitala, minima absoluta este de -19,4 grade Celsius, consemnata pe data de 26 noiembrie 1993, la statia meteo Bucuresti - Baneasa.

Prognoza ANM valabila pentru noiembrie mentioneaza ca, la nivel de precipitatii, se inregistreaza o usoara crestere fata de luna precedenta, observandu-se o crestere a cantitatilor lunare in sudul si sud-vestul tarii, precum si in vestul si nord-vestul acesteia, ca urmare a aportului de aer umed dinspre Marea Mediterana.
"In aceste zone, mediile multianuale sunt cuprinse intre 50 si 75 l/mp. Cantitati lunare, medii multianuale intre 20 si 50 l/mp sunt caracteristice Dobrogei, estului Munteniei, Moldovei si celei mai mari parti a Transilvaniei. De asemenea, valori intre 75 si 100 l/mp se inregistreaza in zona montana inalta", noteaza sursa citata.

Datele ANM arata ca, in privinta cantitatii maxime absolute lunare de precipitatii din noiembrie, inregistrata la statiile meteorologice din Romania, aceasta este de 357,9 l/mp, la Drobeta Turnu Severin, in anul 1937. La Bucuresti, maxima absoluta lunara de precipitatii este de 224,5 l/mp, la statia Bucuresti - Afumati, in anul 1966.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE