Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Verdict: Gabriel Oprea a plagiat. Care este poziția Facultății de Drept din Universitatea București

Postat la: 26.07.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

În momentul în care Consiliul CNATDCU va valida decizia de plagiat luată de Comisia sa Juridică, Oprea va rămâne și fără posibilitatea de a conduce doctorate.

Legea Educației Naționale sipulează foarte clar posibilitatea luării unor măsuri concomitent. La articolul 170 se precizează faptul că "În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan:

-retragerea calităţii de conducător de doctorat
-retragerea titlului de doctor.
-retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi".

Gabriel Oprea a condus doctorate la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (din 2002) și apoi la Academia Națională de Informații (din 2008). A fost un conducător de doctorate prodigios. Nouă dintre doctorii scoși de Oprea printre care: Bogdan Licu, neculai Onțanu, Radu Stroe sau Mihai Stănișoară, aqu cerut spă renunțe la titlu după ce lucrările lor au intrat în atenția CNATDCU.

Potrivit Legii Educației, redobândirea calității de conducător de doctorat s-ar putea face în următorii cinci ani. În ceea ce privește retragerea acreditării școlii doctorale este greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, dar ministrul Educației, Mircea Dumitru, a anunțat că va urma o evaluarea a lor în perioada următoare. România liberă a încercat să afle care este poziția Facultății de Drept a Universității București. Cum Decanul instituției, profesorul Flavius Baias nu a fost disponibil din motive medicale, ne-a oferit un punct de vedere prodecanul Facultății de Drept, profesorul Răzvan Dincă.

„Nu sunt specialist în drept administrativ dar din câte știu atunci când se dă un astfel de verdict există o consecință legislativă prin retragerea titlului și presupun că se va produce acest lucru dacă verdictul este în acest sens. E greu să facem azi o anchetă asupra școlii doctorale pe baza identificării unor probleme din anii 2001 (când Gabriel Oprea a devenit doctor n.red). Câți dintre membrii școlii doctorale din anul 2001 mai lucrează în prezent? Din punct de vedere administrativ-procedural răspunderea care ar fi între universitate și angajații ei - care sunt inclusiv membrii școlii doctorale - ar fi o răspundere pe dreptul muncii care se prescrie într-un an. Noi lucrăm cu distanțe de 15 ani. Din fericire înțeleg că există un mecanism legislativ prevăzut de Legea Educației ca atunci când se individualizează un caz de plagiat - care este un fapt reprobabil și nimeni nu își propune să apere acest lucru - să se aplice retragerea titlului ceea ce înseamnă lipsirea de efect a întregii proceduri pe care eliberarea respectivei teze a antrenat-o și care a implicat și școala doctorală a Universității care a eliberat acel titlu. Aceasta poate fi catalogată drept o sancțiune din punct de vedere juridic. Iar această sancțiune nu este limitată în timp". Întrebat dacă există și o răspundere a comisiei care a validat teza de doctorat și a conducătorușlui de doctorat, prodecanul Răzvan Dincă ne-a precizat că în opinia sa „răspunderea este a doctorandului pentru că profesorii nu au cum să știe tot ceea ce s-a scris vreodată în domeniul lor. Doctorandul găsit o sursă, a copiat-o și nu a spus asta, asta se întâmplă în cazul unui plagiat. În 2001 nu existau elementele tehnice de detectare a plagiatului care sunt în ziua de azi".

Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit marţi, cu şase voturi din şapte, că fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Comisiei, Mircea Dan Bob.

"Comisia juridică a CNATDCU a avizat prin vot electronic acest verdict. Pe 1 august, raportul Comisiei intră în Consiliul General al CNATDCU. Pe 1 august, Consiliul General al CNATDCU se va pronunţa asupra verdictului de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea'', a explicat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei. Potrivit regulamentului, în cazul în care Consiliul General al CNATDCU va da verdict de plagiat, Gabriel Oprea va avea la dispoziţie zece zile pentru a contesta decizia. Dacă nu va fi depusă contestaţie, decizia va fi trimisă ministrului Educaţiei, care va emite ordinul de retragere a titlului de doctor.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE