Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Vas unicat din perioada greco-romană, recuperat de polițiști după ce fusese aruncat la gunoi de un angajat al primăriei

Postat la: 18.03.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un vas metalic din bronz, care provine din perioada greco-romană și despre care se apreciază că ar fi fost folosit în gospodărie de către daci, a fost recuperat de polițiști în comuna Orăștioara de Sus, la poalele Munților Orăștiei, după ce obiectul cu valoare de patrimoniu fusese aruncat de un funcționar al primăriei locale la gunoi, a informat vineri Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Vasul a fost găsit joi de un bărbat din comuna Orăștioara de Sus care efectua lucrări de defrișare în zona drumului de acces către cetatea dacică de la Costești. Obiectul se afla ascuns sub un pod metalic și era împachetat într-o pungă de plastic. "Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei comunei Orăștioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situații, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localității Costești", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

Ulterior, polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale - Compartimentul Patrimoniu Cultural Național au aflat despre cele întâmplate și s-au deplasat în comuna Orăștioara de Sus, unde au reușit să recupereze vasul din bronz. "Polițiștii au reușit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, se pare că este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, și este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Național", a precizat Nițu. Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor în care a avut loc fapta, dar și tragerea la răspundere a celor implicați, sub coordonarea Curții de Apel Alba Iulia.

Un număr de 11 percheziții s-au desfășurat, miercuri, în județul Hunedoara, la domiciliile unor persoane bănuite de braconaj arheologic în zona sitului Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, precum și la sediile unor societăți comerciale deținute de către suspecți. Cinci persoane au fost puse sub control judiciar, între ele numărându-se și șeful postului de poliție din comuna Orăștioara de Sus, el fiind bănuit că ar fi sprijinit persoanele suspecte în desfășurarea activității ilicite, arată IGPR.

Potrivit polițiștilor, din probatoriul administrat până în prezent au rezultat indicii că, în perioada 2013-2015, mai multe persoane din județul Hunedoara ar fi desfășurat activități de braconaj arheologic în zona cetății dacice Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei. În urma perchezițiilor, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române au ridicat patru dinari imperiali, patru monede dacice și un detector de metale neînregistrat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE