Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un prim-ministru musulman

Postat la: 21.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pentru prima dată în istorie, România va avea un prim-ministru musulman. Precizarea este importantă nu pentru că această decizie a domnului Liviu Dragnea ar putea aduce atingere sentimentelor naționale, ci dintr-un cu totul alt motiv. Știrea în sine va face înconjurul lumii. Și o va plasa instantaneu sub lumina reflectoarelor pe doamna Sevil Shhaideh, tocmai din acest motiv.

Într-o lume nebună, aflată pe marginea prăpastiei, cutremurată de terorism, dar și de o confruntare dură între lumea creștină și cea islamică, opțiunea de la București va face senzație. Ce știm până în acest moment? Ce am mai putea afla?  La Cotroceni, președintele Klaus Iohannis se pregătește să mai piardă o zi. Acolo, s-a prezentat o coaliție majoritară. Care i-a propus un prim-ministru. "Nepenal". Un om cât se poate de onorabil. Cel puțin până la proba contrarie. Nici nu știu ce s-ar fi putut discuta timp de 26 de minute. Să admitem totuși că, în această manieră, președintele Klaus Iohannis înțelege că s-a consultat cu PSD+ALDE.

În rest, toate celelalte partide se duc acolo nu pentru a fi consultate de președinte, ci pentru a se consulta ele însele cu acesta. Asupra a ce? Este un răspuns pe care nu îl putem da. Pentru că o asemenea formă de consultări este un nonsens. Chiar și strict din punct de vedere constituțional. Dacă președintele Klaus Iohannis ar fi decis cu o zi în urmă ca, acum, să lucreze până după-amiază, rundele așa-ziselor consultări s-ar fi încheiat și am fi avut, în câteva ore, numele prim-ministrului desemnat. Însărcinat cu formarea noului Guvern, acesta ar fi putut nominaliza tot astăzi, fiind vorba doar de două partide, într-un algoritm simplu, viitorul cabinet. Cel mai târziu până la Crăciun, am fi avut Guvernul instalat.

Această zi, prin care președintele Klaus Iohannis întârzie derularea procesului de finalizare a actului legislativ, are o importanță cardinală. Întârzierea îi permite lui Liviu Dragnea să amâne prezentarea și aprobarea bugetului până în prima jumătate a anului viitor. Și asta, în condițiile în care ne-a dat asigurări că programul de guvernare este bătut în cuie până la cele mai mici amănunte și că s-a lucrat intens și la definitivarea bugetului. Dacă bugetul nu întârzie din vina lui, ci a reprezentanților Guvernului Ciolos, care au ascuns cifre indispensabile elaborării legii, atunci asta ar trebui să știe și opinia publică. Pentru că altfel este de neînțeles de ce pornim cu stângul.

Revenind la nominalizare, ni s-au luat, din capul locului, două pietre de pe inimă. Toată lumea știa că Liviu Dragnea vine cu numele propus în plic după ce și-a luat, în acest sens, un cec în alb din partea partidului pe care l-a dus la victorie. Au existat însă și unii analiști, mai suspicioși, care și-au imaginat și scenariul cel mai rău. În care lui Liviu Dragnea i se livrează numele premierului, în plic, chiar înainte de prezentarea acestuia la Cotroceni. Nu este așa. E evident că doamna Sevil Shhaideh este opțiunea sa. A doua temere a fost și ea spulberată. Cel puțin până la proba contrarie. Și anume că s-ar putea ca, într-un stat ca România, în care, după modelul Federație Ruse, serviciile cotropesc și privatizează celelalte instituții ale statului, să avem în fruntea Guvernului un om al acestora. Ei bine, în ceea ce o privește pe doamna Sevil Shhaideh nu avem niciun indiciu în acest sens.

Mai exista temerea că premierul va fi un om de paie, lipsit de orice coloană vertebrală, un simplu executant al ordinelor lui Dragnea. Și această ipoteză s-a dovedit a fi lipsită de orice fel de acoperire. Doamna Sevil Shhaideh este un om cu personalitate, cu verticalitate și cu o carieră fără pată în administrația publică centrală. Să sperăm că la fel se va proceda și în ceea ce privește nominalizarea membrilor Guvernului. În sensul că nu vom avea oameni sub dublă comandă, instalați acolo de servicii, care i-au racolat pe vremea când s-au instruit în diverse academii de securitate și informații și care, ulterior, au fost trecuți în rezerva activă a acestora. Nu ne rămâne decât sa sperăm că miniștrii vor fi oameni pricepuți în domeniile lor, cu coloană vertebrală și devotați programului de guvernare la care au lucrat.

Revenind la doamna Sevil Shhaideh și dincolo de senzația pe care o va produce nominalizarea ei în întreaga lumea prin simplul fapt că, tătăroaică fiind, a trecut la religia musulmană pentru a se putea căsători cu onorabilul ei soț care este de origine siriană, ea va plasa România, după opinia mea, într-o poziție extrem de interesantă de negociere a unora dintre temele majore ale confruntării dintre Est și Vest, dintre lumea europeană și lumea orientală. Nu ar fi exclus ca o bună parte a diplomației într-un domeniu extrem de sensibil să se deplaseze, în viitor, la Palatul Victoria. Cred că, pentru președintele Klaus Iohannis, dar și pentru societatea românească în general, oferta făcută de Liviu Dragnea este de nerefuzat.

Sorin Rosca Stanescu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE