Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un asistent medical din Iasi are o pasiune mai putin obisnuita! Plateste in fiecare zi bani grei pentru a o intretine

Postat la: 03.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Constantin Ganicenco si-a descoperit pasiunea pentru pasari in urma cu 10 ani. Avea pe atunci 16 ani si plecase in strainatate la un targ de profil sa ajute niste prieteni la descarcatul cutiilor cu pasari. Cand a vazut ce pasari sunt expuse la acel targ, i-au placut atat de mult incat a cumparat doua dintre ele pentru a le oferi cadou.

"Doua pasari din rasa Matase Japoneza, o femela si un mascul. Pe acestea le-am cumparat de la targ cu gandul ca le dau cadou. M-am razgandit si am inceput sa cumpar tot mai multe pasari in ultimii 10 ani", spune Constantin Ganicenco.
Peste o mie de exemplare din toata Europa

Tanarul si-a dorit sa creasca pasari, dar nu de orice fel, ci speciale. Ceea ce a si facut. A incept cu cateva pasari Grahma "dintr-o gluma", cum spune el, iar intre timp a cumparat mai multe pasari pana a ajuns sa detina acum 1.000 de exemplare din mai multe rase, dar si 15 ratuste, 20 de pauni, 30 de fazani, 250 de gaste si 600 de porumbei. Investitia minima a fost de aproximativ 1.000 de lei. Tanarul in varsta de 26 de ani este asistent medical si inginer zootehnist.

"In timpul liber ma ocup de cresterea pasarilor. Eu sunt asistent medical, dar si inginer zootehnist pentru ca, pentru a te ocupa de astfel de exemplare, trebuie sa inveti mai multe lucruri ce tin de zootehnie. Astazi, la aceasta expozitie, am vreo 100 de exemplare expuse. Numai un lot costa 1.200 de euro. Ma mai ajuta tata cu porumbeii cand nu am timp, dar in general ma pot ocupa de ele", sustine tanarul pasionat.

Banii investiti in pasiunea mai putin obisnuita ajung la peste 10.000 de euro. Dupa cativa ani in care a cumparat pasari de rasa din Germania si Ungaria, a reusit sa-si finanteze achizitiile din ceea ce vinde. Rasa cu care Constantin se mandreste cel mai mult este Ayan Camany, care costa 150 de euro un exemplar, dar si gaina de Matase Japoneza. Pretul unui astfel de exemplar porneste de la 50 de lei. "Acestea sunt printre singurele gaini care nu au pene, ci doar puf. Gaina de Matase Japoneza este o gaina frumoasa, unica dupa cum vedeti. Cea mai longeviva pasare pe care am avut-o a fost paunul pe care l-am vandut", spune tanarul.

Intretinerea acestor pasari este destul de costisitoare. Astfel, acestea trebuie hranite si ingrijite corespunzator, necesitand cheltuieli zilnice de cateva mii de lei. "Le aplicam tratamente, le facem curatenie, vaccinuri, achizitionam alte exemplare pentru imperechere, iar in perioada imperecherii consuma un amestec cu un continut mai ridicat de proteina", explica tanarul inginer zootehnist.

Constantin Ganicenco este prezent in acest weekend la un targ de profil, organizat la Sala de Sport din comuna Holboca, de Asociatia Crescatorilor de Pasari. Pe langa pasarile expuse, vizitatorii mai pot vedea si iepuri premiati la diverse concursuri. Tanarul pasionat de pasari spune ca participa la toate expozitiile organizate in tara.

"Merg peste tot si am mai primit si premii. Toti cei care vad pasarile, mai ales copiii, reactioneaza diferit. Unora le place ceea ce este expus, alti copii insa, care nu stiu ce e cu aceste pasari, le mai ciupesc. Insa, in general, vizitatorii se bucura de ceea ce vad. Copiii sunt fascinati mai ales ca nu avem gradina zoologica unde sa vada si ei mai multe animale", sustine tanarul. Cei interesati de targul organizat la Holboca pot vedea exponatele mai multor crescatori veniti din toata tara in Iasi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE