Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un arădean strânge semnături pentru ca preotul din oraș să tragă clopotele mai încet

Postat la: 23.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un bărbat din cartierul Grădiște al municipiului Arad strange semnături pentru a încerca să-l facă pe preotul ortodox să tragă clopotele mai încet la biserică, pe motiv că ar depăși limita maxima de zgomot admisă de lege.

De partea cealaltă, preotul nici nu vrea să audă și îl invită pe bărbat să se apropie mai mult de biserică. Arădeanul Răzvan Anghel a precizat că strange semnături, pe contul său de Facebook. "De azi strâng în Cartierul Grădişte semnături ca să-l convingem pe preotul Roja să dea clopotele mai încet la biserica nouă, că e cam tare. Dacă stai în Grădişte şi ţi se pare prea tare sau dacă ai un prieten care stă în Grădişte şi ştie despre ce vorbesc, dă un semn", a scris Răzvan Anghel pe pagina de socializare. El a declarat că la biserica din Grădiște se trag clopotele zilnic, la orele 08.00, 12.00 și 18.00, chiar dacă lăcașul de cult nu a fost dat încă în folosință. De asemenea, el precizează că s-ar depăși limita maximă admisă de lege.

"Stau cam la 200 de metri de biserică. (...) Nu am luat legătura cu preotul, am sunat la Episcopia Aradului, mi-au zis să nu fac cerere că pot să vorbesc direct cu ei, le-am zis de problemă, mi-au dat numărul preotului, dar nu mi-a răspuns niciodată la telefon. Cei de la parohie mi-au zis că asta nu poate fi o problemă, că poate mi se pare. Şi chiar am crezut că poate mi se pare şi am o problemă sau am urechile foarte sensibile. Şi am cumpărat un sonometru. După cum arată testul, zgomotul e undeva între 70 şi 80 de decibeli, în condiţiile în care maxima admisă e de 80 de decibeli", a spus arădeanul. Răzvan Anghel bănuieşte că nu clopotele sunt de vină, ci construcţia bisericii, care nu este încă finalizată.

"Vreau să vorbesc cu un avocat şi înainte, vreau să vorbim cu preotul, presupun că nu a capitonat turla, nu cred că sunt o problemă clopotele. Probabil că nu e gata construcţia, practic biserica nu e dată în funcţiune. (...) Vecinii toţi m-au felicitat pentru iniţiativă, dar pe furiş, personal, nimeni nu are curajul să vină să semneze sau să ia o poziţie oficială, poate le e frică", a mai spus Răzvan Anghel. Părintele Viorel Roja spune că biserica are clopote profesioniste care se încadrează în normele europene, cumpărate din Innsbruck, Austria.

"Clopotele trag din 2015 şi în acest interval de timp, ca unul care cunosc tot arealul parohiei, pot să remarc faptul că oamenii sunt încântaţi, fascinaţi şi foarte fericiţi de aceste clopote pe care le-am procurat din spaţiul european, mai exact de la Innsbruck, Austria, făcute, turnate de celebra familie Grassmayr, care toarnă clopote de 400 de ani în Europa. Clopotele sunt extrem de profesioniste, sonorul lor este muzică realmente, au fost montate în turnul clopotniţei de către o firmă autorizată care are exclusivitate pe România cu firma Grassmayr şi care montează nu doar în România, ci în întreg spaţiul european acest timp de clopote", a spus părintele paroh Viorel Roja.

Potrivit acestuia, limita de zgomot admisă prin lege trebuie să se încadreze între 55 şi 85 decibeli, ceea ce la biserica din Grădişte se şi întâmplă. De asemenea, preotul a declarat că în momentul în care la biserică vor avea loc slujbe, intervalul orar la care vor fi trase clopotele va fi reevaluat. Preotul l-a invitat pe Răzvan Anghel să se apropie mai mult de biserică: "Noi suntem încadraţi în normele europene. Vine postul Paştelui, îl invit pe domnul Anghel să ne caute, să se apropie de noi, să îi transmit aceste realităţi, poate va înţelege situaţia dată şi cu o deschidere mai mare către sacramentul pe care vrem să îl împlinim şi eu cred că, rugându-ne pentru dânsul, va înţelege că este binele unei comunităţi, a unei parohii vaste".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE