Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Tudorel Toader a facu show la interviurile pentru procuror european

Postat la: 04.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorul Cătălin Borcoman, șef al DIICOT Brașov și candidat pentru postul de procuror european, a fost "provocat" joi de ministrul Justiției Tudorel Toader, care i-a pus întrebări despre viitorul șef al Parchetului European (EPPO) și reproșuri despre protestele magistraților brașoveni.

Cei cinci candidați pentru funcția de procuror european din partea României, Cătălin Laurențiu Borcoman, Marius Bulancea, Elena Hach, Daniel Horodniceanu și Laura Ecedi Stoisavlevici, au fost invitați joi să susțină interviul cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Primul intervievat a fost procurorul Cătălin Laurențiu Borcoman.

Borcoman, fost consilier al fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, aflată în cărți pentru șefia EPPO, a primit și o întrebare de la ministrul Tudorel Toader, despre care chiar ministrul a spus că ar putea să pară "provocatoare", cu privire la particularitățile care ar defini independența procurorului european, prin comparație cu cea a procurorului delegat european. Șeful DIICOT Brașov a răspuns că legislația europeană este singura care limitează independența șefului Parchetului European, așa cum au impus Franța și Germania, iar șeful Parchetului European nu se poate decât conforma acestor exigențe. După răspunsul său, ministrul Tudorel Toader a remarcat că "o decizie colegială poate fi mai bună decât una individuală".

De asemenea, ministrul Tudorel Toader i-a imputat candidatului de la Brașov solicitarea magistraților brașoveni, formulată în urmă cu circa un an de "a suspenda deciziile CCR".

"De un an de zile ne cereți asta", i s-a adresat Toader lui Borcoman și i-a cerut să explice cum anume ar putea el, ca ministru, să suspende aplicarea deciziilor Curții Constituționale. Procurorul-candidat a spus, însă, că solicitarea aparține "colegilor de la Parchetul Judecătoriei Brașov", el fiind de la DIICOT, și că solicitările colegilor săi "nu au fost corect transmise și reflectate", ei cerând nu suspendarea deciziilor CCR ci "așteptarea avizului Comisiei de la Veneția pe modificările propuse" la legile justiției.

Întrebările au privit, dincolo de prezentarea pe care și-a făcut-o fiecare candidat, cauzele în care procurorul intervievat a solicitat colaborare internațională, o descriere a Parchetului European, rețelele de experți în care a lucrat în materia cooperării judiciare.

Procurorul Cătălin Laurențiu Borcoman, 42 de ani, este în acest moment procuror şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din Braşov. El și-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului. Din 2007, a ocupat postul de consilier al procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE