Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Toader, după decizia CCR pe protocoale: Vom adopta acte juridice de natură să îndrepte abuzurile

Postat la: 17.01.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Tudorel Toader a declarat că aştepta decizia CCR de miercuri privind protocoalele, însă nu îl surprinde pentru că, potrivit ministrului, justiţia trebuie să se realizeze în baza legii. Toader a mai spus că, după această decizie, ţara trebuie să intre într-o sare de normalitate.

„Pe mine, vă mărturisesc că nu m-a surprins deloc decizia CCR de azi. O aşteptam şi eu ca mulţi dintre noi cei implicaţi actul de justiţie. O aşteptam cu interes, dar nu m-a surprins. De ce anume? Pentru că justiţia, ştim cu toţii, se realizează sau trebuie să se realizeze în baza legii pe care o adoptă Parlamentul, legiuitorul sau Guvernul, după caz. Organele judiciare, parchet, procurori, judecători, participanţi, nu emit norme juridice cu putere de lege. Mai ştim că organele judiciare nu modifică legea, nu completează legea, nu conferă competenţe judiciare altor autorităţi. Eu, ca unul care trăiesc în sistem, aveam cunoştinţă de aceste abordări care nu sunt conforme cu Constituţia şi evaluarea mea e prin prisma pregătirii, experienţei profesionale", a declarat ministrul Justiţiei, la Digi24.

Potrivit mediafax.ro, Toader a subliniat că, pe viitor, trebuie revenit la normalitate:„Ce e de făcut? E de făcut cam ceea ce spuneam acum doi ani când am venit ministru, că trebuie să intrăm într-o stare de normalitate normativă, adică în opera de legiferare de implementare şi de aplicare a legii".

Totodată, Toader a anunţat că Parlamentul sau Guvernul vor adopta acte juridice pentru a îndrepta abuzurile din justiţie, în contextul deciziei CCR privind protocoalele secrete, însă nu a explicat pe larg ce vizează aceste demersuri.

„A existat normalitate? Dacă închidem ochii şi privim la stele, zicem - sigur că da şi foarte bun. Dar dacă suntem cu picioarele pe pământ şi vedem nu fac un inventar al atâtor conflicte juridice de natură constituţională au creat autorităţile care participă la activitatea de înfăptuire a justiţiei. Că e de la DNA, că-i procurorul general acum care a semnat (protocolul secret cu SRI, n.r.), că e ÎCCJ şi mă refer la constituirea completelor de 5 judecători", a mai spus acesta.

Potrivit ministrului, vor fi adoptate acte normative pentru a îndrepta neregulile din sistemul judiciar.

„Dacă puneţi cap la cap cele două rapoarte de evaluare - şi ştiţi la care mă refer - veţi vedea o radiografie a ceea ce nu trebuia să se facă în sistemul judiciar. În opinia mea ca ministru, sigur nu numai eu decid, pentru că poate să-o facă şi Parlamentul sau Guvernul, vom adopta acte juridice de natură să permită îndreptarea acestor abuzuri. (...) Dacă am zis Parlamentul sau Guvernul după caz, aşa zice şi Constituţia, Parlamentul care adoptă legi şi Guvernul care poate să adopte ordonanţe de urgenţă", a mai declarat Toader.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE