Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












The Times dezvaluie legatura dintre fosta Securitate si SRI: "Au folosit chestiunea coruptiei pentru a-si regla conturile"

Postat la: 12.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un jurnalist al ziarului britanic "The Times" a radiografiat evenimentele din ultima perioada din Romania. Roger Boyes ii indeamna pe romani sa protesteze fata de serviciile secrete si nu fata de politicienii corupti.

Editia electronica a ziarului a publicat saptamana aceasta un editorial care are ca tema legalitatea actiunilor desfasurate de serviciile secrete romanesti. Titlul este unul fara echivoc: „Romania is becoming the EU's outlaw state", in traducere libera „Romania devine un stat UE al faradelegilor". Pornind de la protestele care se defasoara in aceste zile in marile orase ale Romaniei, autorul articolului, ziaristul Roger Boyes, isi indreapta atentia catre fosta Securitate: „Oamenii striga «Afara cu hotii!», iar asta duce, in mod inevitabil, cu gandul la Securitatea lui Ceausescu. Nu pentru ca acestia reprezinta puterea de moda veche, ci pentru ca piesa de teatru a strazii este jucata intr-o periaoda in care conducatorii Romaniei par sa copieze unele dintre tehnicile temutei Securitati, serviciul secret atoatestiutor".

Autorul face o scurta istorie a transformarii ofiterilor de Securitate in slujbasi ai Serviciului Roman de Informatii („15.000 de ofiteri cu o retea de 500.000 de informatori"). SRI - spune ziaristul - este departe de salbaticia cu care actiona Securitatea, insa nu poate scapa de trecut. „Si-a construit o uriasa baza de date cu informatii de la diverse agentii guvernamentale. Scopul sau este secret, mecanismele sale de control sunt neclare. Accesul SRI in viata de zi cu zi a fost adancit si imbunatatit prin cooperarea cu puternica agentie anticoruptie. Impreuna asculta telefoane si aresteaza preventiv, tinand in acest fel suspectii de rang inalt in detentie pentru a-i opri sa mai comita presupuse infractiuni". Ziaristul britanic spune ca masurile anticoruptie din Romania au fost luate pentru a multumi Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii. El mai afirma ca protestele din Bucuresti si din marile orase vin ca urmare a incercarii Guvernului Grindeanu de a elibera asa-numitii corupti „low-level", dintre care - mai spune autorul - unii par a fi membri ai Partidului Social Democrat.

In aceasta faza, ziaristul opineaza ca furia romanilor ar trebui indreptata in alta directie: „Mania ar trebui sa vizeze serviciile secrete care au folosit chestiunea coruptiei pentru a-si regla conturile cu inamicii, care au erodat drepturile fundamentale si care au institutionalizat o legatura sinistra intre sistemul judiciar, serviciile secrete si departamentele anticoruptie". Roger Boyes este un jurnalist britanic in varsta de 64 de ani cu o experienta in mass-media de peste 40 de ani. Absolvent de studii militare la M.A. University of London, Boyes si-a inceput cariera de jurnalist in 1967, ca reporter-corespondent al agentiei Reuters la Moscova. Pana la caderea comunismului in Europa de Est a mai fost corespondent din Bonn (Germania Federala), Varsovia (Polonia) si Roma (Italia). Din 1999 este corespondentul de la Berlin al ziarului „The Times".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE