Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Statul a cheltuit in primele 8 luni mai mult cu 6.5 miliarde de lei fata de cat a incasat

Postat la: 26.09.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Executia bugetului general consolidat pe primele opt luni din 2017 s-a incheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei (0,78% din PIB), fata de un deficit de 3,1 miliarde lei (0,41% din PIB) consemnat in perioada similara din 2016, a anuntat luni seara Ministerul Finantelor.

Potrivit reprezentantilor institutiei, cresteri s-au inregistrat la incasarile din contributiile sociale (+16,6%), la impozitul pe salarii si venit (+10,4%), dar si din venituri nefiscale (dividendele luate de la firmele de stat: +14,0%) si din venituri din capital (+13,4%). Scaderi au fost in cazul veniturilor din impozite si taxe pe proprietate (cu 6,4% fata de perioada similara din 2016) si in ceea ce priveste veniturile din TVA (scadere de 1,7%), in ciuda cresterilor inregistrate de consumul populatiei. Cheltuielile de personal au urcat cu 21,4% fata de perioada similara a anului trecut, fiind determinate de majorarile salariale.

Sunt cel putin 3 asemenea vulnerabilitati. Prima vulnerabilitate ar fi aceea ca avem o crestere ampla a cheltuielilor cu salariile din sectorul public si a celor cu asistenta sociala (pensii). Al doilea pericol ar fi cel legat de faptul ca asistam la o scadere a veniturilor publice, ca pondere in PIB, datorita multiplelor reduceri de taxe (si in special a cotei de TVA). Iar cea de-a treia vulnerabilitate e legata de faptul ca in ultimii ani, cresterea deficitului public a fost limitata de reducerea investiilor insa aceasta strategie nu poate fi folosita in mod perpetuu.

"Incadrarea în plafonul de deficit de 3% din PIB este posibilă doar în contextul unei revizuiri descendente masive a cheltuielilor de investiții (-10,6 miliarde lei, în principal pe seama reducerii cheltuielilor aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană nerambursabilă), și a solicitării în mod discreționar a unei distribuții extraordinare de dividende adresate companiilor de stat (care explică în mare măsură majorarea cu 3,3 miliarde lei a veniturilor nefiscale)", arata Consiliul Fiscal, in Opinia transmisa cu ocazia recentei rectificari bugetare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE