Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












„Scutecele lui Iisus" şi colindele copiilor, tradiţii din Ajunul Crăciunului

Postat la: 24.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un obicei specific întâmpinării Crăciunului este păstrat ca tradiţie, în Vrancea, de sute de ani. Aici, gospodinele pregătesc pe 24 decembrie un fel de turte speciale, numite simbolic „Scutecele lui Iisus", pe care le dau de pomană în ziua de ajun al Crăciunului. Turtele sunt făcute din făină, apă şi drojdie, coapte în foiţe subţiri, eventual pe plită şi aşezate una peste alta.

Turtele sunt frăgezite în apă călduţă, apoi tăvălite prin nucă şi miere de albine. „Aceste turte, despre care se spune că sunt scutecele lui Iisus, sunt tradiţionale în Moldova, iar în Vrancea există mai multe moduri de preparare. Ori simple, ori se adaugă lângă turte şi colivă, grâul fiind de fapt elementul primordial, care simbolizează bogăţia. Acestea se dau de împărţit la rude sau la finii de botez şi cununie", ne spune folcloristul Maria Murgoci, directorul Ansamblului „Ţara Vrancei".

Tot în aceeaşi zi îşi fac apariţia şi primii colindători, care merg cu uratul din casă în casă. Primii care deschid acest ritual specific sărbătorilor de Crăciun sunt copiii, cu colindul „Sculaţi, sculaţi, boieri mari" . Acest cântec invocă practic trezirea rituală a gazdelor, spre a-i întâmpina ritualic pe colindătorii care aduc vestea Naşterii Domnului. „Există colinde pentru toate categoriile de persoane, cu mesaje pentru copii, pentru vârstnici, pentru fete mari. Sunt colinde laice care încep să se cânte de la Sfântul Nicolae şi până la Crăciun", ne mai spune Maria Murgoci.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE