Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Rovana Plumb a dat ilegal 17 hectare din Parcul Naţional Defileul Jiului unor afacerişti italieni garantaţi de Anca Boagiu

Postat la: 11.10.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pana acum numele Rovanei Plumb a fost mentionat din greu in scandalurile Belina si vilele de la RA-APPS utilizate de Liviu Dragnea, mai exact Centrul de cerceare de la Uzlina-Murighiol din Delta Dunari infiintat la initiativa lui Jack Cousteau. Insa, ceea ce s-a uitat prea repede este faptul ca inaintea parafarii acestor doua inginerii patrimoniale, Rovana Plumb regizase o afacere de mari proportii cu conotatii penale pe care ZIUAnews la dezvaluit la acea vreme, dar totul s-a musamalizat.

Rovana Plumb a emis la sfarsitul anului 2012, in calitate de ministru al Mediului si Schimbarilor Climatice, un ordin prin care 17 hectare din Parcul Naţional Defileul Jiului au fost cedate unor oameni de afaceri garantaţi de Anca Boagiu. Pentru că terenurile cu pricina intră sub incidența ariilor protejate, ministrul Mediului încalcă atât legislaţia românească, cât și pe cea europeană în domeniu. Mai multe organizaţii de mediu au protestat la adresa ingineriei imobiliare girate de Rovana Plumb, însă fără succes, întrucât ministrul a refuzat să anuleze ordinul

Ordinul cu dedicație de Revelion

Povestea acestei afaceri a inceput a doua zi după alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, când toată lumea comenta rezultatele votului, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a emis un ordin prin care 17,6 hectare au dispărut din perimetrul Parcului Naţional Defileul Jiului, pentru a ajunge în proprietatea unei firme de construcţii deţinute de un afacerist italian - foarte apropiat de Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor. Legalizarea acestui transfer imobiliar a avut loc, însă, 18 zile mai târziu, tocmai când Revelionul bătea la uşă (28 decembrie 2012), operațiunea fiind publicată în Monitorul Oficial. Prin Ordinul nr. 3.993/ 10 decembrie 2012, emis de ministrul Mediului, Rovana Plumb, „perimetrului în suprafaţă de 17,6 ha aferent Carierei Meri îi încetează regimul de parc naţional" (Această suprafaţă a fost cuprinsă în perimetrul Parcului Naţional Defileul Jiului, care are statut de arie naturală protejată instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 1.581/ 2005 - privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone). Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu au protestat imediat faţă de această hotărâre a Rovanei Plumb şi au cerut acesteia să anuleze ordinul, din simplul motiv că este ilegal.

Mai multe organizaţii neguvernamentale de mediu, printre care şi ProPark Fundația pentru Arii Protejate - cu sediul în Brașov, au precizat foarte clar în petiţia adresată recent ministrului Rovana Plumb că „Ordinul nr. 3.993 din 10.12.2012 privind încetarea regimului de arie naturală protejată a perimetrului în suprafaţă de 17,6 ha aferent Carierei Meri este nelegal, ca nefiind publicat în Monitorul Oficial sub autoritatea emitentului". În fapt, mandatul emitentului a încetat înainte de publicarea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012 în Monitorul Oficial, respectiv 28.12.2012, şi, în consecinţă, odată cu încetarea mandatului emitentului (prin formarea noului guvern), a încetat şi efectul ordinului în cauză. Practic, la data publicării, Rovana Plumb nu avea atribuţii legale de a semna un asemenea ordin emis în Cabinetul Ponta 1, şi publicat în vremea Guvernului Ponta 2. Trebuie subliniat faptul că Parcul Naţional Defileul Jiului are o suprafaţă totală de 11.127 ha, iar în H.G. 1.581/ 2005 - privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone, nu face nicio precizare privind existenţa unei suprafeţe aferente Carierei Meri. În anii trecuţi, au existat mai multe încercări de a scoate acest teren din admnistrarea Parcului Naţional Defileul Jiului în favoarea afaceriştilor italieni. Aceste presiuni au fost recunoscute neoficial de directorul parcului, Daniel Bucur, susţinând că cei de la „Secol" încearcă pe toate părţile să obţină autorizaţia de funcţionare pentru Cariera Meri.

În petiţia ONG-urilor de mediu se mai precizează că nu există bază legală privind emiterea Ordinului nr. 3.993 din 10.12.2012, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/ 2007 - privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice - stipulează foarte clar că „pierderea valorii şi capacităţii conservative a unei arii naturale protejate se referă la întreaga suprafaţă desemnată şi nu la porţiuni din aceasta". Ca atare, prin ordin de ministru, nu se putea înceta regimul de arie naturală protejată a perimetrului în suprafaţă de 17,6 hectare aferent Carierei Meri, ci numai pentru întreaga suprafaţă de 11.127 de hectare a Parcului Naţional Defileul Jiului.

Legislaţia, ignorată, dar protejată de interese

ProPark Fundația pentru Arii Protejate a explicat foarte clar Rovanei Plumb că „perimetrul întregului Parc Naţional Defileul Jiului este desemnat ca sit Natura 2000, ROSCI0063 Defileul Jiului" şi, ca atare, „încetarea regimului de parc naţional a perimetrului în suprafaţă de 17,6 ha aferent Carierei Meri este interpretată ca referire la statutul de sit de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice Natura 2000". „Conform jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, statele membre nu pot refuza să îşi exprime acordul cu privire la înscrierea unui sit pe lista de situri de importanţă comunitară stabilită de Comisie, decât pentru motive de protecţie a mediului", au mai precizat juriştii fundaţiei braşovene.

Trebuie subliniat că activitatea de exploatare a resurselor naturale, desfăşurată de S.C. Cariera Meri S.A., a fost avizată negativ de Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului, în baza Hotărârii Consiliului Ştiinţific al acestui parc, prin adresele transmise către firma italiană cu nr. 620/ 19.09.2011 şi 660/ 17.10.2011. Mai mult, în 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor a comunicat că „susţine decizia Administraţiei Parcului Naţional Defileul Jiului, precum şi nemodificarea limitelor Parcului Naţional Defileul Jiului, deoarece continuarea activității de exploatare ar presupune, de fapt, extinderea carierei în zona de conservare specială a parcului, a unei activităţi interzise prin legislaţia privind ariile naturale protejate."

Priorităţi doar pe hârtie

Cu câteva săptămâni înainte de a emite acest ordin, Rovana Plumb declara în prezenţa mai multor organizaţii neguvernamentale de mediu că „priorităţile ministerului sunt protejarea mediului şi conservarea biodiversităţii". Rovana Plumb nu a putut fi contactată la telefoanele achitate din banii publici. În schimb, deputatul PNL Mugurel Cosmanciuc, fost secretar de stat pentru Silvicultură la Ministerul Mediului, în acea perioadă, a declarat pentru ZIUAnews la acea vreme că au existat ceva discuţii la minister despre scoaterea unor terenuri cu regim de arie protejată din zona Parcului Naţional Defileul Jiului. „Eu nu aveam atribuţii în acest sens şi deci nu pot să va spun ce s-a întâmplat cu acele terenuri", a răspuns, cât se poate de românește, Cosmanciuc.

Favoriţii Ancăi Boagiu

Societatea Cariera Meri face parte din grupul de firme Secol. De-a lungul timpului, acţionariatul Carierei Meri s-a modificat de mai multe ori. Iniţial, aceasta era controlată de societăţile Secol România, împreună cu italienii de la Secol spa Roma. Ulterior, o parte dintre acţiuni au fost trecute în proprietatea firmei olandeze De Geuzendijk B.V, iar în septembrie 2010, italienii s-au retras din Cariera Meri şi tot pachetul de acţiuni a trecut în administrarea batavilor. Atât firma din Italia, cât şi cea înregistrată în Olanda, au avut acelaşi reprezentant legal, în persoana lui Marniga Defendente, iar conform datelor existente la Registrul Comerţului, un alt reprezentant comun a fost şi Maria Grazia Zampini. Întâmplător sau nu, Anca Boagiu a lucrat pentru italienii de la Secol, unde avea funcţia de asistent director, iar firmele din acest grup îşi au birourile chiar în sediul Ministerului Transporturilor.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE