Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Romanii vor avea inca o taxa! Iata cum o poti evita

Postat la: 01.03.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Romanii o sa plateasca pentre fiecare recipient o "garantie pe sticla" in plus 50 de bani. Vestea buna este ca banii pot fi recuperati. Noua taxa este impusa in incercarea de a-i mobiliza pe romani sa recicleze mai mult si intra in vigoare din 31 martie. Rata de reciclare in Romania este acum de 5 la suta, iar pentru acest lucru riscam amenzi de sute de mii de euro pe zi, informeaza Observator.tv.

De exemplu, pentru o naveta de 20 de sticle de bere plateam 50 de lei. Acum vom achita in plus o garantie de 50 de bani pentru fiecare sticla. Adica 60 lei. Daca ducem cele 20 de sticle inapoi la acelasi supermarket sau lant de magazine de unde le-am cumparat, impreuna cu bonul fiscal, vom putea recupera cei 10 lei. Nu vor putea fi reciclate borcanele si nici sticlele de sampanie. Pe eticheta fiecarui produs va scrie clar daca ambalajul este reutilizabil. Din depozitele magazinelor, sticlele vor ajunge inapoi la producator.

„Noi am luat in calcul inca de la inceput introducerea acestui sistem garantial pentru toate ambalajele care pot fi returnate, nu neaparat reutilizabil. Aici includem si dozele de aluminiu si sticlele pet. Am dat totusi un ragaz industriei sa se organizeze", a spus pentru sursa citata Cosmin Dorin Teodoru, directorul Directiei Deseuri din Ministerul Mediului. Rata de reciclare acum este de 5 la suta. Autoritatileau obligatia ca pana la finalul anului sa recileze 45% din masa de materiale ce pot fi reutilizabile. Insa Romania, alaturi de 13 tari din Uniunea Europeana, risca sa nu isi atinga tinetele de recilare nici anul acesta, caz in care Comisia Europeana va aplica santiuni foarte dure. Amenzile pot ajunge la cateva sute de mii de euro pe zi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE