Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Romanii, printre europenii care traiesc cel mai putin. Explicatia specialistilor

Postat la: 12.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Durata medie de viata in Romania a crescut cu 6 ani, din 1990 incoace, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica. Interesant este ca cel mai mult traiesc femeile, cu 7 ani in plus fata de barbati.

Pe harta longevitatii, in doar doua judete si in Capitala femeile trec, in medie, de varsta de 80 de ani. Exista tari care au facut din prelungirea vietii politica de stat, dar la noi nu e cazul, de aceea in acest clasament suntem penultimii din Europa. Primii din Uniune sunt francezii - , "la vie en rose", democratie stabila, venituri ridicate, unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, asta ar fi reteta lor. Apoi spaniolii si italienii - dieta mediteraneana si un pic de "siesta" sau "dolce far niente". Noi suntem, cu cei 75 de ani traiti in medie de un roman, laolalta cu vecinii de la vest si de la sud, deocamdata la aproape 10 ani distanta de campioni.

Situatia e diferita in Romania, mai ales de la un gen la altul si de la un judet la altul. Cele mai mici durate medii de viata: Satu-Mare, Tulcea si Calarasi sunt judetele in care se pare ca oamenii mor cel mai devreme, indiferent de sex - la 69 de ani barbatii si 77 femeile. Pe de alta parte femeile trec peste 80 de ani in Valcea, Brasov si in Capitala, plus Timis si Cluj, iar barbatii cei mai longevivi ar fi, se pare, tot in zonele acestea, dar in loc de Timis este Vrancea. Durata de viata la femei este cu aproape 7 ani peste cea a barbatilor. Acestia din urma au ajuns abia la o medie de 72 de ani, cat traiau femeile in 1990. Antropologii sustin ca sunt mai multi factori care ne influenteaza viata diferit, in functie de gen.

Adina Baciu, cercetator la Institutul de Antropologie al Academiei Romane: "Exista un teren genetic, exista acesti hormoni sexuali ai femeii care o protejeaza, fata de testosteronul care il impinge pe barbat la o actiune putin mai agresiva. Consumul de alcool, de tutun, de droguri este mult mai mic in cazul femeilor, deci o alta cauza de scurtare a duratei medii de viata. Atentia la dieta, la stilul de viata, este mult mai ridicata decat in cazul barbatilor si un alt aspect este acela ca femeile se adreseaza mult mai des medicului pentru controalele de rutina". Cat despre diferentele de la un judet la altul, acestea pot fi date de educatie, nivel de trai, accesul la sisteme medicale moderne si factori naturali cum ar fi clima.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE