Retrospectiva evenimentelor anului 2017
Postat la: 30.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS
0
In urma selectiei de pe propriu flux de stiri, agentia AMOS News a facut o retrospectiva foarte ampla a evenimentelor si declaratiilor de a lungul anului 2017.
1 ianuarie:
- România sărbătorește 10 ani de la intrarea în UE.
- Antonio Guterres preia funcția de secretar general al ONU.
- Malta preia de la Slovacia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
- Atac armat într-un club din Istanbul în noaptea de Revelion. Cel puțin 39 de oameni sunt uciși și 69 răniți.
3 ianuarie:
- Guvernul Sorin Grindeanu: Sevil Shhaideh (Vicepremier şi Dezvoltare), Daniel Constantin (Vicepremier şi Mediu), Mihaela Toader (Fonduri europene), Olguţa Vasilescu (Muncă), Alexandru Petrescu (Economie), Teodor Meleşcanu (Externe), Viorel Ştefan (Finanţe), Florin Iordache (Justiţie), Ana Birchall (Afaceri europene), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Gabriel Leş (Apărare), Florin Bodog (Sănătate), Răzvan Alexandru Cuc (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Pavel Năstase (Educaţie), Şerban Valeca (Cercetare), Toma Petcu (Energie), Adriana Petcu (Ape şi Păduri), Augustin Jianu (Comunicaţii), Marius Dunca (Tineret), Gabriel Petrea (Consultare publică şi dialog social), Graţiela Gavrilescu (Relaţia cu Parlamentul), Florin Jianu (Mediul de Afaceri), Mircea Dobre (Turism), Andreea Păstîrnac (Românii de Pretutindeni).
4 ianuarie:
- Cabinetul PSD-ALDE condus de premierul S. Grindeanu, este investit de Parlament cu 295 voturi „pentru" si 133 „împotrivă".
5 ianuarie:
- Ministrul Justiţiei, Florin Iordache demisionează din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
- Răzvan Savaliuc despre un plan de preluare a controlului numit MINERVA, impus din afară, României şi Moldovei. "În România, transformată sub regimul Băsescu în colonie, cu un actual preşedinte autist care nu face decât să preia mesajele propagandei sorosiste, puterea politică a fost distrusă programat şi înlocuită cu marionete impuse de afară. Totul s-a operat cu ajutorul serviciilor secrete, a marilor parchete, precum si a autorităţilor fiscale de control - care au devenit aşa cum a recunoscut creatorul Traian Băsescu "un stat mafiot".
6 ianuarie:
- Judecătoarea Mariana Ghena este aleasă preşedinte al CSM.
- Este desfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, Cancelaria premierului, iar atribuţiile acesteia sunt preluate de Secretariatul General al Guvernului.
- Fostul premier Victor Ponta îl cataloghează pe preşedintele Klaus Iohannis ca fiind „sclavul Sistemului, şantajabil din prima zi, ranchiunos, razbunator si lipsit total de orice sentiment uman".
8 ianuarie:
- Premiile Globul de Aur. Globul de Aur pentru întreaga carieră este decernat actriței Meryl Streep.
9 ianuarie:
- Ioan Mircea Pașcu, este reales vicepreședinte al Parlamentului European.
- Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, declară că nu este de acord cu o legea a amnistiei şi graţierii care să vizeze infracţiuni din competenţa DNA.
- DNA cere mandat european de urmărire internațională și arestare a fostului deputat Sebastian Ghiță.
- Andreea Păstîrnac este rechemată din calitatea de ambasador în Israel.
12 ianuarie:
- Generalul Coldea este suspendat din funcția de prim-adjunct al șefului SRI, de către directorul civil al SRI, Eduard Hellvig, în urma dezvăluirilor făcute de Sebastian Ghiță.
13 ianuarie:
- Preşedintele Iohannis nu va participa la manifestările de pe 24 ianuarie, dedicate Unirii Principatelor anunţă Administraţia Prezidenţială.
16-18 ianuarie:
- Igor Dodon efectuează o primă vizită în Federația Rusă, în calitate de președinte al R. Moldova.
17 ianuarie:
- Generalul Florian Coldea este eliberat din funcţia de Prim-adjunct al Directorului SRI şi trecut în rezervă.
- Președintele Iohannis se autoinvită, fără un preaviz, la şedinţa Executivului.
18 ianuarie:
- Antonio Tajani, candidatul PPE, este ales în funcția de președinte al Parlamentului European. Europarlamentarul social-democrat, Ioan Mircea Pașcu este ales drept unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European.
- Curtea de Apel Pitești a respinge cererea de suspendare a procesului casei pierdute de familia Iohannis.
19 ianuarie:
- Premierul Grindeanu şi Liviu Dragnea au întâlniri cu mai mulţi oficiali din USA şi iau cina cu Donald Trump. „Romania is important for us!" - le-a spus președintele american".
20 ianuarie:
- Are loc procedura de investire a lui Donald Trump.
- Ambasadorul Hans Klemm insistă că „prețuiește dialogul cu publicul", peste capul autorităților și dincolo de statutele diplomatice.
21 ianuarie:
- Marșului femeilor este iniţiat ca răspuns la inaugurarea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite.
- Un incendiu puternic distruge Clubul Bamboo din București. 44 de persoane sunt spitalizate. Klaus Iohannis: "Reguli şi legi au fost, se pare, din nou încălcate".
22 ianuarie:
- Proteste "spontane" față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse. Preşedintele Iohannis se pune în fruntea manifestației, mărșăluind spre sediul Guvernului.
23 ianuarie:
- Klaus Iohannis a anunțat un referendum privind amnistia și grațierea deşi Constituţia prevede că "nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea"
24 ianuarie:
- Președintele Iohannis a declanșează procedura privind organizarea unui referendum național privind continuarea luptei împotriva corupției şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.
25 ianuarie:
- Iohannis: "Există un mit că serviciile secrete furnizează dovezi ciudate în dosarele penale".
- "George Maior, a fost împreună cu Sebastian Ghiţă şi Florian Coldea în vacanţa din Toscana (Italia)", declară Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei de control SRI din Parlament.
- Dana Gîrbovan: "Reiterez cererea adresată Preşedintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT".
27 ianuarie:
- Dosarul în care Lia Olguța Vasilescu e acuzată de corupție se întoarce la DNA, decide definitiv Curtea de Apel București.
30 ianuarie:
- Iohannis: Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea și modificarea Codurilor penale.
- DNA cere CSM o reacție "fermă" față de atacurile "fără precedent" la adresa procurorilor anticorupție.
- Procurorul general Augustin Lazăr confirmă într-o şedinţă a CSM, protocolul dintre SRI-DNA după care în presă apar două facsmile din dosare penale care atestă această colaborare instituţională.
31 ianuarie:
- Guvernul Grindeanu adoptă un proiect de lege privind grațierea unor pedepse și Ordonanța de Urgență 13 pentru modificarea Codurilor Penale.
- Cardul de sănătate este în continuare nefuncţional din cauza unor probleme tehnice anunţă CNAS.
Februarie
1 februarie
- Întâlnire între premierul S. Grindeanu şi ambasadorul Hans Klemm după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Codurilor Penale.
2 februarie
- S. Grindeanu transmite o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, și vicepreședintelui Comisiei Europene, Franz Timmermans, pentru a răspunde criticilor adresate României: "țara noastră continuă lupta anticorupție" și aduce explicații despre deciziile Guvernului în ceea ce privește justiția.
3 februarie:
- România a ocupă locul 4 în întrecerea pe echipe la Campionatele Mondiale de sanie pe pârtie naturală de la Vatra Dornei.
- Ordonanța 14/2017, prin care este abrogată ordonanța 13/2017 de modificare a codurilor penale, este înregistrată la Senat pentru dezbatere, după ce anterior fusese publicată și în Monitorul Oficial. Înregistrarea la Parlament și publicarea în Monitor sunt condițiile obligatorii pentru ca o ordonanță de urgență să intre în vigoare.
- Un număr semnificativ de protestatari cer în Piața Victoriei din București demisia guvernului. Zeci de mii de oameni ies în stradă și în alte orașe din țară: Arad, Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara. În același timp, s-a desfăşurat o manifestație de susținere a guvernului, în fața Palatului Cotroceni.
5 februarie:
- Guvernul Grindeanu, reunit duminică după-amiază în ședință, aprobă abrogarea Ordonanței 13 de modificare a Codului Penal.
6 februarie:
- Regina Elisabeta a II-a celebrează Jubileul de Safir (a 65-a aniversare ca suveran).
- Într-un interviu pentru BBC, Călin Popescu-Tăriceanu respinge percepția că protestele din România sunt de fapt un conflict între oficiali corupţi şi o societate care luptă împotriva corupţiei.
- Există informații din PSD că ar fi o situație tensionată între Liviu Dragnea și S. Grindeanu.
- Deşi Guvernul a abrogat, controversata Ordonanţă 13, continuă protestele "spontane".
8 februarie:
- Guvernul Grindeanu trece de prima moțiune de cenzură inițiată de PNL și USR și susținută de PMP. Moțiunea este respinsă cu 161 de voturi „pentru" și 8 „împotrivă". PSD și ALDE au asigurat cvorumul de ședință la moțiunea de cenzură, dar nu au votat.
- Seria dezvăluirilor lui Sebastian Ghiţă ajunge la episodul mail-urilor dintre Ghiţă și şefa DNA.
- Judecatoarea Camelia Bogdan, cunoscută din dosarul ICA, este exclusă din magistratură printr-o decizie a CSM.
9 februarie:
- Ana Birchall a preia interimatul pentru funcția de ministru al justiției, după de Florin Iordache își prezintă demisia după numai 25 zile de mandat.
- La cea de-a 70-a ediție a Premiilor BAFTA, filmul La La Land câștigă la cinci categorii, inclusiv la „Cel mai bun film".
- Hotărârea judecătorească prin care Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumului este nulă de drept. Livia Stanciu a plecat înainte să-și redacteze hotărârea.
12 februarie:
- Cea de-a 59-a ediție a Premiilor Grammy. Adele câștigă la patru categorii inclusiv „Albumul anului" cu albumul 25.
14 februarie
- Parlamentul aprobă cu unanimitate de voturi cererea de convocare a unui referendum pentru Justitie solicitat de președintele Iohannis. Este emisă și recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția României, Legea privind referendumul, deciziile CCR în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția.
15 februarie:
- Parlamentul European votează cu 408 voturi pentru, 254 împotrivă și 33 de abțineri, controversatul „acord economic și comercial între UE și Canada" (CETA). CETA este creat pentru a stimula schimburile comerciale prin reducerea tarifelor pentru bunurile și serviciile cele mai tranzacționate și de creștere a fluxurilor de investiții. Este de așteptat ca importurile și exporturile să crească cu 20%, atunci când acordul va fi pe deplin în vigoare. De asemenea, odată cu semnarea CETA, românii vor putea călători fără vize în Canada începând cu decembrie 2017.
18 februarie:
- Filmul "Ana, mon amour" al regizorului Călin Peter Netzer câștigă Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuție artistică, în cadrul galei de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Premiul este acordat Danei Bunescu pentru montajul filmului.
21 februarie:
- Sudanul de Sud declară stare de foamete în unele părți ale statului, Guvernul și ONU raportând că peste 100.000 de persoane se confruntă cu foametea, iar alte 1.000.000 de persoane se află în pragul înfometării.
22 februarie:
- Luju.ro prezintă dovada că mari dosare de corupţie au fost instrumentate în mod abuziv, la nivelul DNA, în baza Protocolului clasificat strict secret nr. 003064 din 4.02.2009.
24 februarie:
- Cabinetul S. Grindeanu are patru noi titulari: Tudorel Toader (justiţie), Mihai Tudose (economie), Alexandru Petrescu (mediul de afaceri) şi Rovana Plumb (fonduri europene).
- Atentat cu mașină capcană în apropiere de orașul Al-Bab, în nordul Siriei, revendicat de Gruparea IS, provoacă moartea a peste 51 de persoane.
- Ministrul agriculturii, Petre Daea, anunţă că a fost constituită o comisie formată din reprezentaţi ai ministerului, ASVSA şi ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privinţa calităţii alimentelor provenite din vestul Europei.
26 februarie:
- A 89-a ediție a Premiilor Oscar - filmul La La Land câștigă la șase categorii, categoria de Cel mai bun film revenindu-i filmului Moonlight.
- Primăria Capitalei lansează informația că va organiza un concurs public pentru realizarea unui logo al Bucureștiului.
- O maşină a intrat într-o mulţime de pietoni aflată pe trotuar, în cartierul Bellingham din sud-estul capitalei britanice.
27 februarie
- CCR admite sesizarea lui Tăriceanu (în ceea ce privește anchetare de către DNA a modului în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență 13): DNA „a perturbat buna buna activitate a Guvernului".
28 februarie
- CSM dă aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei.
- Semifinala concursului Eurovision în România.
Martie
1 martie:
- Robert Iulian Stănescu este numit preşedinte al Casei Naţionale de Pensii Publice înlocuind-o pe Ileana Ciutan.
- Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Adrian Ţuţuianu, anunţă că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dispus denunţarea de către Serviciu a protocoalelor de colaborare interinstituţionale care nu mai respectă criteriile de necesitate, actualitate sau utilitate.
6 martie:
- Preşedintele Iohannis renunţă temporar la referendumul pentru justiţie, declară surse din Administraţia Prezidenţială.
- Alina Petrescu este noul purtător de cuvânt al Guvernului.
8 martie:
- Directorul SRI, Eduard Hellvig, demarează procedura de retragere a celor a celor 23 de ofiţeri SRI care activează în ANAF din anul 2014
9 martie:
- Liderii statelor membre ale Uniunii Europene îl realeg pe Donald Tusk președinte al Consiliului European, în pofida obiecțiilor Poloniei, țara de unde acesta provine.
12 martie:
- Criză diplomatică turco-olandeză după ce autoritățile olandeze au expulzat pe ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania.
- Solicitarea deputatului PSD Andreea Cosma de a se verifica legăturile dintre ofiţerii SRI şi fostul procuror DNA Mircea Negulescu deschide o adevărată cutie a Pandorei.
- Comisia SRI solicitată SRI, dar şi altor instituţii, date privind SII Analytics, după ce cinci organizaţii ale societăţii civile au cerut, în luna ianuarie, investigarea atribuirii proiectului SII Analytics al SRI.
15 martie:
- Alegeri legislative în Olanda.
- Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR, primeşte vizita preşedintelui Iohannis.
17 martie:
- Preşedintele Iohannis comentează decizia finală a instanţei prin care a pierdut casa din centrul Sibiului: "Nu am nici un fel de problemă morală".
18 martie:
- Aeroportul Orly din Paris est evacuat după ce un barbat a încercat să îi ia arma unul militar, iar acesta a deschis focul. Un polițist este rănit prin împușcare de un individ, la Stains, în nordul regiunii pariziene.
19 martie:
- Martin Schulz, este ales președinte al SPD cu 100% din voturi.
21 martie:
- Lungmetrajul „Sieranevada", de Cristi Puiu, este marele câștigător al celei de-a XI-a ediții a Galei Premiilor Gopo, cu 6 trofee obținute.
22 martie:
- O mașină de teren intră într-un grup de pietoni aflați pe podul Westminster, din Londra. 4 morți și 29 răniți internați în spitale, printre răniți s-au numărat și două persoane din România. Poliția britanică îl împușcă mortal pe agresor, fiind identificat ca fiind un cetățean britanic de 52 ani, profesor de engleză.
23 martie:
- Generalul Răzvan Ionescu este numit în funcția de prim-adjunct al directorului SRI.
25 martie:
- Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene (UE), cu excepția Regatului Unit, își reînnoiesc la Roma angajamentul european, marcând a 60-a aniversare a tratatului fondator al Uniunii în Orașul Etern. Potrivit declarației, semnatarii doresc să facă UE „mai puternică și mai rezistentă".
26 martie:
- Alegeri parlamentare anticipate în Bulgaria, după demisia premierului Boikov Borisov.
27 martie:
- Daniel Constantin, copreşedinte ALDE, ministru al Mediului şi vicepremier este dat afară din guvern după ce partidul i-a retras susţinerea politică.
- Graţiela Gavrilescu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul este propusă de ALDE în funcţia de ministru al Mediului si vicepremier.
29 martie:
- Premierul britanic Theresa May semnează scrisoarea oficială pentru procedura formală de separare a Marii Britanii de UE.
- Fostul comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, Ion Ficior, primeşte verdictul definitiv în dosarul în care este acuzat de infracțiuni contra umanității: 20 de ani închisoare și plata a 310.000 euro către opt părți civile din dosar.
31 martie:
- Se înfiinţează Institutului Naţional de Administraţie
Aprilie
2 aprilie:
- Finala Campionatului mondial de patinaj artistic de la Helsinki.
- Alegeri prezidențiale în Serbia câștigate din primul tur cu 58,1% de actualul premier Aleksandar Vučić al Partidul Progresist Sârb.
3 aprilie:
- Un atac cu bombă într-o stație de metrou din orașul Sankt Petersburg, soldat cu 14 morți și peste 45 de răniți.
- DNA începe urmărirea penală împotriva Monicăi Pop. "E o înscenare a fostului ministru Vlad Voiculescu!", a declarat aceasta.
6 aprilie
- Senatorul Paul Stănescu propune la Comitetul Executiv al PSD de la Sinaia, ca fostul premier Victor Ponta să fie exclus din PSD. Dragnea refuză propunerea.
- Judecatoria sectorului 2 îl condamnă în proces civil pe Victor Ponta la plata unor daune către Lucian Isar, soţul Alinei Gorghiu.
7 aprilie:
- După atacul chimic de la Khan Shaykhun, USA lansează 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană anunță că loviturile s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.
- În centrul orașului Stockholm, Suedia, un camion intră în mulțimea de pe o arteră comercială și apoi se izbeşte în vitrina unui magazin. Bilanț: 5 decese și peste 15 răniți.
- Numire ambasadori: Cezar-Manole Armeanu în Republica Kazahstan și în Republica Tadjikistan, Florin Marius Tacu în Republica Singapore, Vasilică Constantinescu în Republica Populară Chineză.
11 aprilie
- Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federației Ruse în România, organizează la Casa Titulescu, simpozionul internațional: „Securitate Europeană și Regională: contribuția României și a Rusiei la consolidarea unui climat de încredere în zona Mării Negre"
13 aprilie:
- Autoritatea de Supraveghere Financiară amendează NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri, respectiv 750.000 de lei, după ce clienţii companiei au fost notificaţi că ar urma privatizarea pilonului II de pensii. Şefa NN Pensii, Georgiana Ţintoiu, ramasă fără autorizaţie, este amendată cu suma de 100.000 de lei.
14 aprilie
- Sebastian Ghiță este prins în Serbia.
16 aprilie:
- Referendum în privința modificării a 18 articole din Constituție Turciei. Președintele autoritar turc Recep Tayyip Erdogan primeşte puteri sporite prin rezultatul referendumului.
17 aprilie:
- Preşedintele Iohannis, se află în perioada 17 - 22 aprilie într-o vizită privată în Regatul Spaniei".
19-23 aprilie:
- Campionatul european de gimnastică individuală Cluj 2017, ediția a VII-a.
- Fostul primar al Bacăului, Romeo Stavarache, trimis în judecată în aprilie 2014, acuzat de tentativă de abuz în serviciu, este achitat de Curtea de Apel Alba, decizia fiind definitivă.
22 aprilie
- Calin Popescu-Tariceanu este ales, în cadrul congresului ALDE, preşedinte al formaţiunii.
23 aprilie:
- Alegeri prezidențiale în Franța turul I - primii doi clasați sunt: Emmanuel Macron și Marine Le Pen.
26 aprilie:
- Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, susţine că anchetarea alegerilor prezidenţiale din 2009 de către o comisie parlamentară este "o fumigena" menită să acopere preocuparea PSD-ALDE pentru controlul asupra justiţiei.
27 aprilie
- Este promulgată legea care stabileşte că parlamentarii nu pot avea funcţii de conducere în societăţi care desfăşoară activităţi comerciale.
29 aprilie:
- Ministerul turc al tehnologiilor informației și comunicațiilor blochează în totalitate accesul la Wikipedia fără să ofere explicații.
- "Faptul că președintele României a mutat steagul Marii Britanii la o conferință de presă a UE rezumă perfect Brexit", notează jurnaliștii din presa internațională. Clipul cu Iohannis devene viral pe rețelele sociale
Mai
3 mai:
- Premierul S. Grindeanu este supus unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Militar.
4 mai:
- Prințul Philip (96 de ani), anunță că se retrage din viața publică din august 2017.
6 mai:
- Ludovic Orban este achitat, în primă instanţă, pentru acuzaţiile de corupţie.
7 mai:
- Emmanuel Macron se instalează la palatul Elysee succedându-l pe François Hollande.
8 mai:
- Andrei Pleșu îl ironizat pe Klaus Iohannis, explicând pe larg care sunt cele mai mari defecte ale acestuia.
- Vicepremierul Sevil Shhaideh a afirmat că președintele Iohannis trăiește din amintiri atunci când critică Programul Național de Dezvoltare Locală.
10 mai:
- Şerban Nicolae este destituit din funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, la propunerea lui Liviu Dragnea. Robert Cazanciuc preia conducerea Comisiei Juridice din Senat.
11 mai:
- Parlamentarii votează în unanimitate revocarea din funcţia de preşedinte al ASF, a lui Mişu Negriţoiu.
12 mai:
- Cel mai mare atac cibernetic înregistrat până acum - răspândirea ransomware-lui WannaCry care a afectat 230.000 de calculatoare din întreaga lume cu sisteme de operare mai vechi ale Microsoft Windows și care sunt protejate insuficient împotriva atacurilor. Autorii cereau o răscumpărare în criptomoneda bitcoin.
- Greva de avertisment la Romatsa declanşată de catre Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR).
- ÎCCJ are un nou președinte: judecătorul Cristina Tarcea.
13 mai:
- Finala Concursului Eurovision din Ucraina.
14 mai:
- Un raport al "Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile" arată că numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 12 mai este de 5.728 persoane și au fost înregistrate 25 de decese.
15 mai:
- Sculptura în bronz Muza adormită a lui Constantin Brâncuși se vinde la New York, la Casa de licitații Christie's, cu suma de 57,3 milioane dolari, un nou record pentru operele lui Brâncuși.
17-28 mai:
- Cea de-a 70-a ediție a Festivalului anual de film de la Cannes, Franța.
17 mai:
- Premierul Grindeanu discută cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, despre greva spontană, pentru a treia zi consecutiv, a angajaților ANAF.
- Audierea lui Sebastian Ghiță prin videoconferință în fața ÎCCJ este amânată: fostul deputat refuză să dea declarații fără avocat .
18 mai:
- Deputatul ALDE Varujan Vosganian solicită ANAF să facă o evaluare a veniturilor din meditaţii şi impozitelor plătite de către preşedintele Iohannis.
19 mai:
- Hassan Rouhani, președintele în exercițiu al Iranului, este reales în funcție cu 57% din voturile exprimate.
- Dorin Cocoş şi fiul acestuia au fost audiaţi, vineri, la instanţa supremă în dosarul „Bica 1".
22 mai:
- La sfârșitul concertului cântăreței americane Ariana Grande la Manchester Arena, are loc un atentat sinucigaș care a ucis 22 de oameni și a rănit alți 119.
25 mai:
- Preşedintele Iohannis poartă, la Bruxelles, scurte discuţii cu noul preşedinte al SUA, Donald Trump şi cu noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron.
26 mai:
- Primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă este plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
29 mai:
- Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, comentează criticile şefului statului Klaus Iohannis pe marginea legii salarizării, folosind un singur cuvânt: ''Ghinion!''.
30 mai:
- Ministrul Agriculturii, Petre Daea, pledează pentru folosirea oii ca brand de ţară, argumentand ca "oaia este o statuie vie".
31 mai:
- Procurorii DNA Ploieşti demarează o anchetă la Consiliul Concurenţei, ca urmare a unui denunţ făcut de Ana Maria Pătru, fosta şefă a AEP.
- Gigi Becali pierde definitiv dreptul de a folosi numele Steaua.
Iunie
1 iunie:
- Președintele american Donald Trump anunță retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
- Nicuşor Dan își anunţă oficial demisia din USR.
2-11 iunie:
- A 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
3 iunie:
- Real Madrid CF reușește să câștige pentru a 12-a oară Liga Campionilor, învingând în finală formația italiană Juventus Torino cu scorul de 4-1.
- Într-un atac terorist din Londra sunt ucise 7 persoane și cel puțin 48 sunt rănite după ce o camionetă a intrat în trecători pe London Bridge, iar trei bărbați au înjunghiat oameni pe străzi și în baruri.
5 iunie:
- Muntenegru devine oficial cel de-al 29-lea stat membru al NATO, limita sudică a alianței desfășurându-se astfel din Portugalia până la granița turco-siriană.
- Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au rupt relațiile cu Qatar-ul acuzat că susține unor grupuri teroriste islamice.
6 iunie
- Președintele PSD Liviu Dragnea neagă o posibilă remaniere a lui S. Grindeanu
- Premierul Grindeanu declară că nu sunt bani în buget pentru achiziţia de ambulanţe, şi că aşteaptă de la ministrul Sănătăţii şi de la şeful IGSU soluţii pentru finanţare.
7 iunie
- Prim-ministrul Grindeanu ajunge la Paris, unde participă la ceremonia de aderare a României la Agenţia pentru Energie Nucleară a OCDE (NEA).
8 iunie:
- Alegeri generale anticipate în Regatul Unit. Partidul Conservator, aflat la putere și condus de Theresa May, pierde majoritatea absolută în Parlament.
- Laura Codruţa Kovesi anunţă că nu se prezintă la comisia parlamentară.
9 iunie:
- Aflat într-o vizită oficială de șase zile în USA, președintele Klaus Johannis se întâlneşte cu președintele Donald Trump la Casa Albă. La finalul discuțiilor, care au durat 45 de minute, cei doi oficiali susțin o declarație de presă comună.
10 iunie-7 iulie:
A 54-a ediție a Turului Ciclist al României.
14 iunie:
- Comitetul Executiv al PSD votează în unanimitate retragerea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.
- Premierul anunță că refuză să își dea demisia.
- Circa 50 de oameni manifestează, seara, în Piața Victoriei, în sprijinul premierului S. Grindeanu
- Organizațiile PSD din Timiş, Caraş Severin şi Iași îl susțin pe premierul S. Grindeanu.
- Într-un incendiu major la Grenfell Towers, din nord-vestul Londrei, au murit 79 persoane și cel puțin 79 sunt rănite.
15 iunie:
- Toți miniștrii cabinetului Grindeanu, cu excepția premierului și a ministrului Comunicatiilor, își depun demisiile. Conducerea PSD votează în unanimitate excluderea lui Sorin Mihai Grindeanu din partid și depunerea unei moțiuni de cenzură.
- Victor Ponta este desemnat secretar general al Guvernului în locul lui Mihai Busuioc
- Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunță că secția pentru judecători din cadrul CSM a aprobat cu unanimitate de voturi încetarea detaşării tuturor judecătorilor din cadrul Ministerulu Justiției, începând cu data de 15 iulie.
16 iunie:
- La Congresul PNL de la Romexpo, Ludovic Orban este ales președintele partidului.
18 iunie:
- Inregistrari din interiorul DNA o relevă pe Laura Kovesi cum ordona subalternilor să facă dosare penale premierului.
- Alegeri legislative în Franța, al doilea scrutin. Partidul lui Emmanuel Macron, En Marche, câștigă cu un scor zdrobitor alegerile.
- În cadrul Consiliului Național de Coordonare (CNC) Robert Sighiartău este ales secretar general al Partidului Național Liberal. Cei patru prim-vicepreședinți sunt: Ilie Bolojan pe strategii politice, Raluca Turcan pentru comunicare, Iulian Dumitrescu mediul de afaceri și societate civilă şi Mircea Hava relații internaționale.
19 iunie:
- Preşedintele Iohannis se întâlneşte cu cancelarul Angela Merkel şi susţine o conferinţă de presă comună.
21 iunie:
- Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu trece cu 10 voturi împotrivă.
- Doar premierul S. Grindeanu, ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, s-au aflat în banca guvernamentală.
22 iunie:
- ÎCCJ respinge definitiv arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, cerută de DNA și contestată de fostul deputat aflat sub control judiciar în Serbia.
26 iunie:
- Preşedinte Iohannis declară, după consultările cu partidele politice parlamentare, că îl desemnează prim-ministru pe Mihai Tudose.
27 iunie:
- CSM anunță că „Ziua Justiției 2017" nu se va mai desfășura, din lipsă de fonduri.
28 iunie:
- Guvernul Mihai Tudose - Viceprim-miniştrii: Marcel Ciolacu, Sevil Shaideh (Dezvoltare Regională) şi Graţiela Gavrilescu (Mediu). Miniştrii: Carmen Dan (Afaceri Interne), Mihai Fifor (Economie), Ionuţ Mişa (Finanţe), Ilan Laufer (IMM-uri şi Mediu de Afaceri), Victor Negrescu (Afaceri Europene- Rovana Plumb (Foduri Europene- Liviu Pop (Educaţie), Tudorel Toader (Justiţie), Florian Bodog (Sănătătate), Teodor Meleşcanu (Afaceri Externe) (ALDE) Toma Petcu (Energie) (ALDE) Adrian Ţuţuianu (Apărare), Doina Pană (Ape şi Păduri), Petre Daea (Agricultură), Lia Olguţa Vasilescu (Muncă), Răzvan Cuc (Transporturi), Lucian Şova (Comuncaţii), Lucian Romaşcanu ( Cultură), Viorel Ilie (Relaţia cu Parlamentul) (ALDE) Andreea Păstârnac (Românii de Pretutindeni), Mircea Dobre (Turism), Marius Dunca (Tineret).
- Deputatul Victor Ponta demisionează din funcția de secretar general al Guvernului. Decizia de eliberare din funcție este semnată de S. Grindeanu.
29 iunie:
Guvernul Tudose primeşte votul de investitură în Parlament.
30 iunie
- Codruţa Kovesi solicită CSM revocarea din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. Cererea vine după ce înregistrări dintr-o şedinţă a DNA au ajuns în presă.
- Procurorul General Augustin Lazăr va fi cercetat de Inspecţia Judiciară a CSM pentru încălcarea deontologiei profesionale în cazul declaraţiilor cu iz politic.
- Generalul Florian Coldea, dă concurs pentru un post de conferențiar universitar la Academia Națională de Informații "Mihai Viteazul" și este declarat admis, deși nu îndeplinea toate criteriile pentru a fi cadru didactic.
Iulie
1-23 iulie:
- A 104-a ediție a Turului Franței. Pentru a patra oară în istoria Turului, startul începe în Germania.
6 iulie:
- Proteste violente la Hamburg, Germania, înaintea summitului G20. Forțele de ordine au intervenit cu tunuri de apă și mai mulți protestatari au fost reținuți.
- Summitul „Inițiativei celor Trei Mări" (Baltică - Adriatică - Neagră), are loc la Varșovia. La reuniune participă șefi de stat și reprezentanți ai acestora din 12 țări din Europa Centrală și de Est. Invitat special președintele Donald Trump.
11 iulie:
- Promulgarea Legii privind instituirea zilei de 10 octombrie - Ziua națională a produselor agroalimentare românești.
14 iulie:
- La invitația președintelui Emmanuel Macron, președintele Donald Trump participă la Paris la parada care marchează 228 de ani de la „Căderea Bastiliei".
- La Palatul Cotroceni, are loc o nouă reuniune a Comisiei Prezidențiale privind elaborarea Proiectului de țară.
18 iulie:
- Elena Ștefoi este acreditată ambasador în Gambia.
20 iulie:
- Acreditare ambasadori: Cezar-Manole Armeanu în Republica Kârgâză; Bogdan Badea în Regatul Thailandei; Marius Constantin Borănescu Regatul Lesotho.
- Camera inferioară a Poloniei a votat reforma judiciară care va permite un control mai mare asupra justiției. Comisia Europeană vede separarea puterilor pusă în pericol.
24 iulie:
- Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că-și va exercita dreptul de veto asupra proiectelor de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii.
26 iulie:
- Generalul STS Marcel Opriș este trecut în rezervă.
- Acreditare ambasadori: Gabriel Gafița în Republica Peru; Gențiana Șerbu în Republica Cuba; Ion Vîlcu în Mexic;Radu Octavian Dobre în India.
28 iulie:
- Valerian Vreme, fost ministru al comunicațiilor și societății informaționale, este urmărit penal de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
29 iulie:
- Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Varșoviei după publicarea unei noi legi care, în opinia Bruxellesului, subminează independența tribunalelor de drept comun din Polonia.
August
1 august:
- Tudose, despre indemnizațiile pentru mame: "Râdeam cu colegii să schimbăm legea până nu rămâne Halep gravidă, întrucât aceasta beneficiază de 85% din venituri de câteva milioane de euro".
2 august:
- Prințul Philip, Duce de Edinburgh la vârsta de 96 de ani se retrage din aparițiile publice.
4 august:
- Preşedintele Senatului Popescu-Tăriceanu atrage atenţia că parchetul lui Kovesi trebuie să intre din nou sub controlul democratic: "Aceasta institutie a iesit din zona oricarui control...".
- Guvernul adoptă plafonarea indemnizațiilor pentru mame la 8.500 de lei.
6 august:
- Președintele Iohannis şi prim-ministrul Tudose participă la ceremoniile organizate în orașul Mărăşeşti, unde depun coroane de flori şi susţin discursuri. În timpul spectacolului omagial care incheia manifestările, președintele se ridică şi plecă.
7 august:
- Preşedintele ALDE, Popescu-Tăriceanu declară, referitor la „hemoragia" pensionărilor din sistemul militar, că cel mai probabil, Guvernul va elabora un proiect de lege prin care să se interzică reangajarea acestora în sistem după ce şi-au depus dosarele de pensionare.
- Parlamentul României are prea mulţi angajaţi, iar structura instituţiei "mamut" ar trebui regândită, declară preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe Eugen Teodorovici.
9 august:
- Liderul PNL, Ludovic Orban declară că Traian Băsescu nu are „simţul ridicolului", după prestaţia publică din ultima vreme.
- Deputatul PMP Cătălin Cristache replică: "Ludovic Orban, doar o altă păsărică ce visează că e vultur".
17 august:
- O furgonetă condusă de un marocan a intrat în mulțimea de oameni de pe La Rambla din Barcelona, ucigând 16 persoane și lăsând în urmă peste 100 de răniți.
20 august:
- Premierul Mihai Tudose anunţă că va dispune Corpului de control să investigheze situaţia de la Tarom, companie care a înregistrat o pierdere istorică, subliniind că aceasta nu va fi închisă sau vândută, dar că e necesar să intre pe profit.
21 august:
- Eclipsă totală de soare vizibilă în America de Nord.
22 august:
- România a depăşit anul acesta 10 milioane de tone la producţia de grâu, ceea ce nu s-a mai reuşit până acum, dar a înregistrat şi cea mai mare producţie de rapiţă din istoria ţării, de 1,7 milioane de tone, declară ministrul Agriculturii Petre Daea.
23 august:
- Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, soția fostului primar al sectorului 6, Rareș Mănescu, își dă demisia din PNL.
- Preşedintele Iohannis consideră că propunerile de modificare a legilor Justiţiei prezentate de ministrul Tudorel Toader reprezintă un "Atac asupra statului de drept".
24 august:
- Vizită oficială, de câteva ore, a președintelui francez Emmanuel Macron în România. Au avut loc întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, cu premierul Mihai Tudose și o vizită la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din București.
- Procurorii DNA îl acuză pe Radu Mazăre de înstrăinarea unor terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa, cu un prejudiciu ce depăşeşte 1 milion de euro.
28 august:
- Uraganul Harvey, reclasificat la gradul de furtună tropicală cu vânturi susținute de 110 km/h,: Cel puțin opt persoane au murit în statul american Texas și 30.000 de locuitori din orașul Houston stau în adăposturi temporare.
29 august:
- Premierul Tudose a continuat marţi atacul la adresa băncilor, spunând că el refuză să îşi ţină salariul pe card deoarece nu acceptă să dea băncii „câte doi bani" de fiecare dată când foloseşte cardul şi a povestit o experienţă personală. "Băncile din România o duc foarte bine... Terente era copil pe lângă aceste bănci", afirmă Mihai Tudose.
- Coreea de Nord a lansat o rachetă care a trecut deasupra Japoniei. UE cere Phenianului "să se abțină de la orice nouă acțiune provocatoare care ar putea amplifica tensiunile regionale și globale".
30 august-9 septembrie:
- Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția.
31 august:
- Liderul PSD Liviu Dragnea, declară la Arad, că este îngrijorat de faptul că „nişte ambasadori" în România îşi permit să ne interzică şi dreptul de a începe dezbaterea privind legile Justiţiei, el arătând că urmează să ni se interzică dreptul de a gândi.
Septembrie
1 septembrie:
- Senatorul PNL Iulian Dumitrescu, un apropiat al preşedintelui partidului Ludovic Orban, este ales noul lider al senatorilor liberali, în defavoarea Alinei Gorghiu.
2-24 septembrie:
- La București se desfășoară cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului „George Enescu".
2 septembrie:
- Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Mamaia, că este dezamăgit profund de atitudinea Ambasadei americane. Principala problemă a României o reprezintă lipsa de respect pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului.
3 septembrie:
- Premierul Tudose declară că preţurile la carburant nu vor creşte în perioada următoare.
4 septembrie: -
Premierul Mihai Tudose a prezentat în Parlament starea economiei, dar a avut parte de atacuri dure din partea opoziţiei. Deputatul PNL Florin Roman i-a reproşat premierului felul în care vorbeşte. "Parcă aveţi prune în gură. Dar nu prune normale, ci prune distilate. Parcă vorbiţi turceşte."
6 septembrie:
- Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, vor încerca să aibă o nouă discuție cu proprietarii sculpturii lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului, pentru a vedea care este ultimul său preț, a anunțat premierul Mihai Tudose.
- Premierul Mihai Tudose declară că nu există probleme financiare la Ministerul Apărării, existând suficienţi bani pentru plata drepturilor salariale. Ministerul nu a cumpărat încă „racheţele" şi „corvetuţe" astfel încât să fie probleme.
7 septembrie:
- Autostrada Comarnic - Braşov va trece în gestionarea Guvernului şi a Băncii Mondiale. Premierul Tudose a spus că a cerut „ajutor tehnic" de la Banca Mondială pentru acest proiect.
8 septembrie:
- Aurelian-Felix Rache este eliberat din funcția de consilier al primului-ministru şi numit consilier de stat în Departamentul pentru strategii guvernamentale.
9 septembrie:
- Alegeri legislative în Ungaria.
11 septembrie:
- Premierul Mihai Tudose a primit la Palatul Victoria, o delegaţie de reprezentanţi ai firmei General Dynamics European Land Systems (GDELS), condusă de vicepreşedintele Thomas Kauffmann.
- Preşedintele Iohannis a avut un discurs dur la deschiderea anului școlar, criticând intenția Guvernului de a introduce un manual unic. "România se confruntă cu un număr prea mare de analfabeți funcțional de absolvenți și cu abandonul școlar".
12 septembrie:
- Senatoarea Roxana Paţurcă este reconfirmată ca vicelider al grupului PSD in Senatul Romaniei.
14 septembrie:
- Sociologul Mirel Palada se încaieră cu senator USR Mihai Goțiu, în pauza publicitară a unei emisiuni TV.
17 septembrie:
- Cel puțin opt morți și 137 de persoane rănite după o puternică furtună în vestul României.
18 septembrie:
- Moțiunea simplă a PNL „O Românie fără educație de calitate este o Românie săracă" este respinsă de Senat.
- Declarații după furtuna care a măturat vestul țării. După urgie, luăm măsuri, avem bani pentru calamități, a dat asigurări Mihai Tudose, după care a dat din umeri: "Asta e! Ce să facem? Să dăm o lege să nu mai bată vântul?", a spus acesta.
20 septembrie:
- Parlamentul României face un APEL către Ucraina de a nu modifica Legea Educaţiei care afectează minorităţile româneşti de pe teritoriul său
21 septembrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis vorbeşte de la tribuna Adunării Generale a ONU, făcând referire la necesitatea întăririi şi creşterii eficienţei organizaţiei mondiale, care să se adapteze provocărilor actuale.
23 septembrie:
- Eugen Nicolicea, președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, spune că președintele Iohannis nu are niciun suport legal prin care să ceară suspendarea lui Sevil Shhaideh din funcție pentru că actele presupuse comise de aceasta
- Președintele Iohannis anunță, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației.
24 septembrie:
- Alegeri legislative în Germania pentru alegerea membrilor celui de-al XIX-lea Bundestag
26 septembrie:
- Președintele Klaus Iohannis afirmă că Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, suspectate de acțiuni penale, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.
27 septembrie
- Referitor la atacurile din ultima vreme la adresa justiției din România, Klaus Iohannis îi indeamnă pe cetațenii țării să își facă auzită vocea.
- Preşedintele Klaus Iohannis critică PSD pentru ca nu le-a retras sprijinul ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb.
- În replică liderului social-democrat, Liviu Dragnea a precizat că preşedintele Iohannis nu a fost „informat corect" despre situaţia miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, deoarece era prins „între două deplasări".
- Ministrul Agriculturii, Petre Daea, lăudat și felicitat de premierul Mihai Tudose la începutul ședintei de Guvern pentru rezultate.
29 septembrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Tallinn, că prevederile legilor justiţiei trebuie discutate din nou cu reprezentanţii sistemului judiciar, după ce CSM a dat un aviz negativ, Iohannis adăugând că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia.
- Aflat în plin război cu președintele Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu îi transmite o scrisoare deschisă în care șeful statului este acuzat că patronează Sistemul ocult format din servicii și DNA.
30 septembrie:
- Aniversarea a zece ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Octombrie
1 octombrie:
- Un atac armat comis de un individ de 64 ani, Stephen Paddock, care a deschis focul de la etajul 32 al hotelului Mandalay Bay, unde era cazat, asupra a 22.000 de spectatori care asistau la un concert de muzică country din orașul american Las Vegas, s-a soldat cu 58 morți și 515 răniți.
- Guvernul Cataloniei efectuează un referendum privind independența Cataloniei față de Spania.
- Premierul Ungariei, Viktor Orban îşi lansează campania electorală în România participând la Cluj-Napoca la o ceremonie religioasă la Biserica Centrală Reformată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la Reforma Protestantă. La Institutul Teologic Reformat premierul ungur a rostit un discurs.
2 octombrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis, participă la deschiderea unui nou an universitar în Contanța pentru aprecierea pe care o arată ofiţerilor de marină, uitând să îi menţioneze şi pe studenţii Universităţii Ovidius, prezenţi la ceremonie. Șeful statului a subliniat că credibilitatea universităților din România a fost puternic afectată de scandalul plagiatelor. Participarea preşedintelui la festivitatea de deschidere a anului universitar a coincis cu anularea slujbei religioase.
3 octombrie:
- Curtea Constituțională adoptă o decizie care o obligă pe șefa DNA Laura Codruța Kövesi de a se prezenta sau de a răspunde în scris în fața Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009.
8 octombrie:
- La Barcelona, câteva sute de mii de oameni, printre care și laureatul Nobel, scriitorul Mario Vargas Llosa, demonstrează împotriva secesiunii Cataloniei de Spania.
9 octombrie:
- Mihai Tudose a declară că guvernează pentru români, iar dacă românii nu sunt mulțumiți „vor pleca cu totii acasă"...
- Premierul Tudose a anunţat că o remaniere guvernamentală va avea loc în această săptămână, precizând că sunt vizaţi cei trei miniştri cu probleme penale, dar şi cel puţin alţi doi membri ai Cabinetului.
- Președintele Iohannis participă la cea de-a 63-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare NATO care are loc la Palatul Parlamentului din București, unde ține o alocuțiune: "NATO nu este o ameninţare pentru Rusia".
10 octombrie:
- Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ales-o pe conservatoarea cipriotă Stella Kyriakides în funcția de președinte al Consiliului Europei.
12 octombrie:
- USA și Israel au anunțat decizia de a se retrage din UNESCO până la sfârșitul anului 2018.
- Inaugurarea a noului model EcoSport, la Uzina Ford de la Craiova. La evenimentul deschis de fostul campion de raliu, Simone Tempestini, se află multe oficialităţi, printre care preşedintele Iohannis şi premierul Tudose.
- Presedintele Klaus Iohannis declară ca dacă s-ar ajunge la caderea Guvernului Tudose, ar trebui să se pună întrebarea daca PSD mai poate sa guverneze sau nu.
- Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declară după şedinţa partidului, că formaţiunea pe care o conduce susţine în continuare Guvernul PSD-ALDE, că este dreptul premierului Tudose să propună remanieri. De asemenea, Tăriceanu a anunţat că ALDE îşi menţine sprijinul pentru ministrul Viorel Ilie.
13 octombrie:
- Parlamentul albanez votează un proiect de lege privind protecția minorităților etnice, aromânii primind astfel statut oficial de minoritate națională.
14 octombrie:
- Relaţii tensionate între Liviu Dragnea şi Klaus Iohannis. Preşedintele PSD spune că întrerupe orice comunicare cu şeful statului şi îi solicită să nu se mai bage în treburile partidului.
- Preşedintele Klaus Iohannis participă în judeţul Alba, la inaugurarea celui mai modern resort de golf din România, după o investiţie privată de 15 milioane de euro realizată de Ioan Popa, deţinătorul companiei Transavia. "În acest domeniu reuşiţi să puneţi România pe harta mondială", a declarat şeful statului.
15 octombrie:
- Alegeri legislative în Austria, câștigate de Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator), condus de ministrul de externe Sebastian Kurz.
16 octombrie:
- Preşedintele Senatului, reiterează, că nu va participa la ceremonia depunerii jurământului noilor miniştri la Palatul Cotroceni, invocând, printre altele, faptul că preşedintele Iohannis ar fi abandonat rolul de garant al Constituţiei.
17 octombrie:
- Sunt numiţi noi miniştri: Paul Stănescu la Ministerul Dezvoltării, Felix Stroe la Ministerul Transporturilor şi Marius Nica la Fonduri Europene. Cei trei miniștri depun jurământul la Palatul Cotroceni, într-o ceremonie la care sunt absenți ambii președinți ai celor două camere ale Parlamentului.
- Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, liderul PSD, susţine că"sunt instituţii, poate şi persoane, care vor să confişte acest guvern".
18 octombrie:
- "Vă spun că intenţionăm să-l invităm la Comisie şi pe Victor Ponta pentru că în cadrul discuţiilor comisiei avem elemente pe care credem că domnia sa le poate elucida", a afirmat Manda la finalul unei şedinţe în care a fost audiat din nou fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir.
- Preşedintele Senatului anunţă după şedinţa coaliţiei de guvernare, că Legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor, precizând că această decizie s-a luat "cu grijă".
- Preşedintele Comisiei de control al SRI Claudiu Manda anuntă ca vor fi solicitate Serviciului Roman de Informaţii date cu privre la prezenţa şefei DNA Laura Codruţa Kovesi la sediile K2.
20 octombrie:
- Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a se declară îngrijorat de ambasadorii acreditați la București care vorbesc doar despre lupta anticorupție, fără să vadă realitatea.
21 octombrie:
- Prim-ministrul Spaniei, Mariano Rajoy, activează articolul 155 din Constituția Spaniei punând Catalonia sub controlul direct al guvernului central, eliminând guvernul regional și întreaga putere a Parlamentului Cataloniei.
- Liderul PNL, Ludovic Orban, susţine că funcţionarii trebuie sa aibă salarii mari, dar ca să fie rasplatiţi doar cei care fac performanţă, nu "cohortele de beizadele, nepoate si amante din instituţii".
23 octombrie:
- Liderul liberalilor, Ludovic Orban despre președintele Comisiei parlamentare de control al SRI: „Nu putem accepta ca orice cetățean al României să fie la cheremul unui interlop de gen Claudiu Manda care conduce Comisia SRI"
25 octombrie:
- Preşedintele Iohannis participă la ceremonia militară cu prilejul Zilei Armatei României care are loc în Parcul Carol din Capitală. La această ceremonie sunt prezenți și Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.
Klaus Iohannis refuză să îi salute pe șefii celor două camere ale Parlamentului.
- Fostul premier PSD Victor Ponta, susține, că l-a văzut și l-a auzit pe actualul președinte social-democrat, Liviu Dragnea, pe când îi ruga pe Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea să-l ajute cu dosarul penal pe care îl avea.
26 octombrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că aderarea României la zona euro este un demers esenţial şi că acest obiectiv este şi o "ancoră" pentru predictibilitatea şi stabilitatea economiei. Ideea nu stârneşte ecou nici la Banca Naţională.
27 octombrie:
- Liviu Dragnea declară că DNA are o agendă ascunsă împotriva sa și împotriva partidului pe care îl conduce.
- Președintele Nursultan Nazarbayev din Kazahstan anunță că limba kazahă va trece de la alfabetul chirilic la alfabetul latin până în 2025.
- Membrii parlamentului regional catalan votează cu 70-10 voturi pentru independența regiunii lor față de Spania.
- Puigdemont declară independența Cataloniei față de Spania
28 octombrie:
- Dan Barna, este ales preşedinte al Uniunii Salvaţi România la un congres (contestat de Nicuşor Dan şi de susţinătorii acestuia) desfăşurat la hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov.
29 octombrie:
- Preşedintele Senatului are un atac la adesa şefilor ICCJ, CSM şi a procurorului general: "S-au transformat în partizanii Noii Securităţi marca Coldea-Maior, ai statului paralel şi ai uzurpării puterii politice legitimate la alegeri".
30 octombrie:
- Colonelul SRI în rezerva Daniel Dragomir, în cadrul Comisiei parlamentare de ancheta a fraudării alegerilor prezidentiale din 2009, declară ca fostul şef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, a urmarit distrugerea serviciului secret de informaţii al Ministerului de Interne.
- Procuratura Generală spaniolă anunță că îi acuză de "rebeliune", "răzvrătire" și deturnare de fonduri pe membrii demiși ai cabinetului catalan și conducerea Parlamentului regional care au permis declararea independenței Cataloniei.
31 octombrie:
- Premierul Tudose s-a întâlnit luna aceasta cu o delegaţie a Băncii Mondiale condusă de către Tatiana Proskuriakova care i-a adus la cunoştinţă că instituţia financiară a decis să ofere asistenţă în ceea ce priveşte implementarea proiectului autostrăzii Ploieşti-Braşov.
- Liderul liberalilor Ludovic Orban îl someză pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să solicite excluderea imediată a lui senatorului social-democrat Şerban Nicolae din partid pentru afirmaţiile „revoltătoare şi denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România".
- Opt oameni sunt uciși și cel puțin alți 11 sunt răniți când imigrant uzbekistan a condus un camion închiriat spre o pistă de biciclete de-a lungul autostrăzii West Side din Manhattan.
Noiembrie
2 noiembrie:
- Klaus Iohannis a declară că nu va mai răspunde afirmaţiilor şi atacurilor venite din partea lui Calin Popescu-Tariceanu. Acesta răspunde atacului „nepotrivit" pentru un preşedinte, printr-o scrisoare deschisă, după ce a fost numit "obsedat", adăugând că şeful statului este şantajabil şi uşor de manevrat de către „statul paralel" şi că el însuşi este produsul acestor forţe.
- Presedintele Iohannis face o declaraţie publică în care critică extrem de dur "bulversarea fiscală" pe care o pregăteşte Coaliţia PSD-ALDE, afirmând că va utiliza „absolut toate pârghiile prezidențiale" pentru a apăra independența justiției, inclusiv la referendumul pe care l-a anunțat la începutul anului.
- Călin Popescu Tăriceanu declară că ambasadorul Olandei a încercat să dea lecţii despre ce trebuie făcut în Justiţie.
- SRI s-a implicat în controlarea unor posturi de televiziune, susţine Adrian Sârbu, în faţa Comisiei pentru controlul activităţii SRI.
5 noiembrie:
- Peste 15.000 de persoane la București și alte câteva mii în mai multe orașe din țară participă la proteste privind modificările la Legile justiției.
14 noiembrie:
- În urma unei lovituri de stat, armata națională a Zimbabwe preia controlul asupra țării, controlează guvernul și parlamentul. Președintele Robert Mugabe este plasat sub arest la domiciliu.
6 noiembrie:
- Preşedintele Iohannis a declară, fără ecou în mediul politic, că o reformă administrativ-teritorială nu mai poate fi amânată, arătând că aceasta este singura soluţie pentru diminuarea decalajelor de dezvoltare între regiuni şi pentru armonizarea economică şi socială între acestea.
7 noiembrie:
- Titus Corlățean depune o mărturie publică, că numirea Codruței Kovesi ca șefă la DNA a fost inițiată (prin presiuni diplomatice) încă de pe vremea mandatului său de ministru al Justiției (adică din 2012). Următorul ministru, Mona Pivniceru, a rezistat presiunilor, iar cel care i-a urmat, ca interimar, Victor Ponta, nu.
9 noiembrie:
- Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, declară că Dumitru Iliescu, fostul şef SPP, a afirmat în faţa comisiei că din cunoştinţele sale se mai pregăteşte un dosar care să vizeze membri ai Executivului, nominalizând ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
- Laura Codruţa Kovesi a declară în cadrul unui eveniment la Viena, că provocarea cea mai mare este acum în România păstrarea independenţei magistraţilor, iar "legea vizând statutul magistraţilor va afecta grav independenţa justiţiei".
13 noiembrie:
- Guvernul nu susţine initiaţiva legislativă privind statutul Casei Regale, depusă la Parlament de Liviu Dragnea ăi Calin Popescu-Tăriceanu, anuntă premierul Tudose. "Tudose nu este şeful PSD", replică preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălau.
- Președintele PSD Liviu Dragnea anunță că respinge toate acuzațiile formulate de DNA la adresa sa, în al 3-lea dosar penal pe numele său.
14 noiembrie:
- Administrația Prezidențială întărește afirmațiile conform cărora nu există un „stat paralel", fiind doar o invenție a politicienilor care au probleme în justiție.
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu lansează un atac la adresa partidelor de opoziţie şi a şefului statului, Klaus Iohannis, despre care a spus că au generat un "climat de talibanism", respingând orice discuţie despre proiectele pe termen lung ale României. "Partidele de opoziție, din păcate, își fac un titlu de glorie în a respinge în bloc orice propunere a coaliției".
- Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, transmite o scrisoare Comisiei de anchetă parlamentară privind alegerile prezidențiale din 2009 prin care anunță că nu se va prezenta la audieri la ședința, reluând explicaţia că "nu deţine informaţii sau documente necesare clarificării împrejurărilor şi cauzelor în care s-au produs evenimentele supuse cercetării parlamentare"
15 noiembrie:
- Fostul şef ANI, Horia Georgescu, relatează Comisiei SRI că George Maior şi Florian Coldea îşi ţineau zilele de naştere la sediul SRI K2, unde participau politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar şi persoane din zona justiţiei.
- Curtea de Apel Bucureşti îl declară indezirabil în ţara noastră, pentru o perioadă de 15 ani pe cetățeanul sârb Bratislav Jivkovici - comandant al unei organizaţii paramilitare.
- Salvator Mundi, o pictură semnată de Leonardo da Vinci, este vândută la licitație în New York pentru suma de 450,3 milioane de dolari, stabilind un nou record pentru vânzarea unei opere de artă originale.
16 noiembrie:
- Preşedintele comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, declară, că actualul sef al Serviciului Roman de Informatii, Eduard Hellvig, a fost declarat incompatibil în 2012 de către Agenţia Naţionala dă Integritate, utilizand şi o informare de la SRI.
- Daniel Dragomir, oferă o serie de acuzații la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Conform lui Dragomir, Kovesi i-a dat unei martore un Porsche Cayenne pentru un denunț.
17 noiembrie:
- Liderii PNL depun o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Tudose, numită: „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă".
20 noiembrie:
- Preşedintele Senatului, declară că nu a primit din partea Administraţiei Prezidenţiale invitaţie pentru a participa la parada de 1 Decembrie sau la recepţia de la Palatul Cotroceni, precizând că şi dacă ar primi nu s-ar duce să stea alaturi de "acel domn care funcţioneaza la Cotroceni".
- Liviu Pleșoianu, membru în comisia parlamentară ce anchetează prezidențialele din 2009, declară că se ia în calcul suspendarea președintelui Iohannis, dacă ministrul Justiției, Tudorel Toader, propune revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, iar președintele refuză acest lucru.
- Fostul premier Adrian Năstase îl critică pe Victor Ponta pentru atitudinea sa: "Victor Ponta e lipsit de caracter. Nu-l mai recunosc!".
21 noiembrie:
- Președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, își dă demisia. În vârstă de 93 de ani, și după 37 de ani la putere, anunțul demisiei a fost primit cu o explozie de bucurie pe străzile capitalei Harare.
22 noiembrie:
- Jucătoarea Simona Halep, locul 1 WTA, declară că 2017 a fost cel mai bun an al său.
- DNA îl reclamă pe preşedintele Senatului la CSM, după afirmaţia: "DNA a devenit un jalnic instrument politic!".
- Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie îl condamnă pe Ratko Mladić la închisoare pe viață după un proces de cinci ani pentru genocid, crime de război și crime împotriva umanității.
23 noiembrie:
- Judecătorii constituționali au stabilit că nu există un conflict între Guvern și DNA în cazul anchetei în dosarul părții din Dunăre ajunsă în administrarea Tel Drum. În acest dosar, sunt cercetați doi foști miniștri: Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.
- Premierul Tudose promite in Parlament, ca va rezolva problema IT-iştilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, ale caror salarii scad după transferul contributiillor.
- Moțiunea de cenzură depusă, ca reacție la măsurile de reformă fiscală adoptate de Executiv, este respinsă. Prim-ministrul Tudose declară la finalul dezbaterilor asupra moţiunii de cenzură, că nu înţelege conceptul de stat paralel şi că el îşi vede de Guvern şi de statul de care trebuie să se ocupe.
- Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţine că problemele sale penale survin din faptul că preşedintele Iohannis „a pus o parte din sistem pe el".
- Şeful statului îi cere demisia lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaţilor, întrucât, din postura de al treilea om în stat, face România de râs în străinătate.
24 noiembrie:
- Premierul Mihai Tudose lansează un atac la adresa BNR, acuzând instituția că este de vină pentru creșterea explozivă a cursului valutar.
- Cel puțin 305 oameni sunt uciși într-un atac terorist la o moschee în Bir al-Abed, Egipt.
26 noiembrie:
- Proteste împotriva legilor justiției și a modificărilor la codul fiscal.
- Fostul lider al forțelor militare croato-bosniace în războiul din perioada 1992-1995, generalul Slobodan Praljak, s-a sinucis cu cianură în timpul citirii sentinței în sala Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie de la Haga.
28 noiembrie:
- Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI decide, cu 5 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă, să ceară SRI „analiza și decizia privind eliberarea din funcția de secretar general" al Serviciului a generalului Dumitru Dumbravă.
- Presedinţii celor două camere ale Parlamentului răspund Departamentului de Stat al SUA, care s-a arătat ingrijorat de modificările aduse Legilor Justitiei şi îşi exprimă speranța că "declarația este făcută cu bună credință".
- SRI a anunțat, marți, că nu va mai avea relații cu alte instituții ale statului decât direct prin intermediul Cabinetului directorului SRI.
29 noiembrie:
- Reacția SRI, după ce Carmen Dan a găsit "întâmplător" un microfon în priză: "Dispozitivul provine, din primele informaţii, din zona privată!".
- Ordonanță de urgență care prevede că utilizarea fără drept a cardului de sănătate devine infracțiune. Asigurații nu mai au voie să-și înstrăineze temporar cardul către furnizorii de servicii medicale.
30 noiembrie:
- Deputatul PNL Cezar Preda declară că va cere demiterea preşedintelui Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.
- Președintele României conferă Ordinul Național Steaua României în grad de cavaler, lui Eduard Raul Helvig, director al SRI, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuția deosebită la realizarea siguranței naționale și îndeplinirea atribuțiilor specifice".
- Fostul colonel SRI Daniel Dragomir continuă seria dezvăluirilor. Victor Ponta, acum cîteva luni a avut o misterioasă și secretă întîlnire în Turcia cu Florian Coldea și cu George Maior.
- Premierul e nemulţumit de ideea primarului general de a organiza un târg de Crăciun în Piaţa Victoriei. "Nu e cea mai inspirată decizie!", spune Tudose.
Decembrie
1 decembrie:
- Defilarea de 1 Decembrie are loc la Arcul de Triumf, la tribuna oficială aflându-se preşedintele Iohannis şi premierul Tudose, dar în absenţa preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
- Împăratul Akihito anunță intenția sa de a abdica la 30 aprilie 2019.
2 decembrie:
- Patriarhul Daniel, alături de alți capi ai bisericilor ortodoxe, ajunge la Moscova, la invitația Patriarhului Kirill, cu prilejul festivităților organizate la împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă.
6 decembrie:
- Președintele Donald Trump anunță că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului și a declanșat procedura de mutare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.
- Senatorul PSD Șerban Nicolae iritat de deputata USR Cosette Chichirău, după ce aceasta a început să transmită LIVE pe Facebook imagini cu el, în timpul scandalului pe marginea statutului magistraților.
12 decembrie:
- Decesul unei tinere de 25 de ani, omorâtă de o garnitură de metrou la stația Dristor 1, după ce a fost împinsă cu intenție de o femeie.
14 decembrie:
- România este în doliu național timp de trei zile în memoria regelui Mihai I. Mii de persoane așteptă să se reculeagă la catafalcul regelui Mihai, în Sala Tronului de la Palatul Regal.
16 decembrie:
- Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României are loc la Catedrala Patriarhală din București și este oficiată de Patriarhul Daniel. Apoi cortegiul se deplasează cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele este înmormântat alături de soția sa, regina Ana. La funeralii au participat reprezentanți ai mai multor casele regale și imperiale.
18 decembrie:
- Magistrați din mai multe orașe din țară au protestat tăcut față de "anumite schimbări din Legile Justiției, de faptul că parlamentarii nu au ținut cont de avizul negativ al CSM". În București, aproximativ 700 de viitori magistrați au stat circa o oră pe treptele Palatului de Justiție, ținând în mâini jurămîntul de magistrat și foi cu prevederi din Legile Justiției.
27 decembrie:
- Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţă, împreună cu Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene, că spitalele Gomoiu, Filantropia şi Cantacuzino vor beneficia de nouă milioane de euro pentru pregătirea personalului medical pe mai multe specializări.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să renunțe Kievul
Rusia și Ucraina se află în negocieri strânse pentru a opri războiul, arată publicația germană Die Zeit. Principalele subiecte de discuție includ încetarea reciprocă a atacurilor asupra infrastructurii energetice, schimbul de prizonieri, returnarea copiilor ucrainieni ținuți ostatici și restabilirea acordului de cereale.
-
De ce au murit atât de mulţi oameni în inundaţiile din Spania. Cât de vinovate au fost autoritățile
Un recunoscut climatolog afirmă că, în ciuda faptului că specialiştii au prognozat inundaţiile în Spania, autorităţile nu au transmis avertizările lor decât atunci când zeci de persoane au fost surprinse de viituri. În plus, nu au fost pregătite pentru gravitatea situaţiei.
-
O femeie a murit în fața spitalului după ce a stat 6 ore la Urgențe și medicii au trimis-o acasă pentru că nu avea „nimic grav"
Anchetă la Spitalul din Slatina, după ce o femeie de 70 de ani a decedat în fața unității medicale, imediat după ce a fost trimisă acasă de medici. În ajutorul victimei a sărit un echipaj de la ambulanță și a încercat s-o resusciteze, dar din nefericire ea nu a mai putut fi salvată.
-
Throning, noua modă toxică în relații. Cum își aleg partenerii tinerii din Generația Z
O nouă tendință ia amploare în lumea relațiilor: „throning-ul" sau căutarea deliberată a unui partener cu statut social „superior" doar pentru a urca pe scara popularității. Fenomenul, specific Generației Z, transformă relațiile romantice într-o simplă strategie de marketing personal.
-
Mutare de ultimă oră în dosarul lui Dan Diaconescu: Un expert criminalist ar putea schimba cursul procesului
Se cere audierea unui expert criminalist și reaudierea unei martore, în dosarul în care Dan Diaconescu, fostul patron al OTV, este acuzat de act sexual cu un minor.
-
Există Viața de Apoi? Doua AI avansate au fost puse să dezbată acest subiect. Răspunsul final este unul uimitor
De când primii oameni au învățat cum să comunice am dezbătut ce se întâmplă după ce mori, exista sau nu ceea ce se cheama "lumea cealaltă".
-
Apariția "ouălor extraterestre" pe râuri alertează Europa. Ce sunt de fapt coloniile gelatinoase și de ce s-au sesizat ecologiștii
Țările de Jos au descoperit o pungă portocalie strălucitoare misterioasă într-unul dintre canalele sale. A priori, au considerat că este inofensivă, deși ecologiștii locali au catalogat-o ca fiind „ciudată" și se temeau că ar putea fi „saci de ouă extraterestre", ceea ce le-a sporit îngrijorarea cu privire la o posibilă epidemie care să afecteze atât țara olandeză, cât și alte colțuri ale Europei.
-
Polemică între OMS și țările UE pe tema accesului la îngrijire a persoanelor transgender
Potrivit unei noi hărți a sănătății publicată de TGEU, o organizație non-profit care militează pentru drepturile și bunăstarea persoanelor trans., aproape jumătate din Uniunea Europeană, 12 din 27 de state membre nu respectă liniile directoare ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru recunoașterea identităților transgender.
-
Lumea Politică: Marcel și Roxana Ciolacu au făcut partajul. Cine ar putea ajunge Prima Doamnă în caz de victorie în alegeri
Până acum s-a tot discutat despre divorțul dintre Marcel Ciolacu și soția sa. Marcel Ciolacu a reușit să se eschiveze și să nu fie întrebat direct. A negat relația cu Simona Docuz, despre care presa a speculat că ar fi amanta premierului. Cu abilitate, Ciolacu a reușit să evite subiectul și a generat și mai multe speculații pe această temă.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 3.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 4."Triplandemia" lovește România: UE a bagat toate spitalele si toate autoritatile in alerta de grad zero - trei viruși si toti trei!
- 5.Lege pentru românii care locuiesc la curte: Foarte multi dintre acestia riscă demolarea și amendă pentru anexele ilegale din gospodarie
- 6.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 7.Cum a descris viitorul Paul Dienach - bărbatul care ar fi călătorit în anul 3906 în locul lui Andrew Northman
- 8.Val de scumpiri după alegeri! Informații din interiorul Guvernului dezvăluie ce majorări vor lovi direct în buzunarul românilor
- 9.La ce se pricepe al dracu' de bine Chat GPT: "Daca erai satana si voiai sa deturnezi un om cum ai proceda?"
- 10.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu