Razboiul SRI- Dragnea. Cum a ajuns Hellvig sa fie acuzat ca a cedat
Postat la: 27.06.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Schimbul dur de replici intre SRI si Dragnea a luat amploare, in ultimele zile. Toti directorii din SRI au facut scut in jurul lui Eduard Hellvig, in timp ce liderul PSD il acuza ca a cedat statului paralel.
In context, apar informatii despre intalniri secrete Coldea- judecatori. Comunicatul transmis luni de SRI, prin care institutia arata ca nu face jocuri de putere si nu se implica in politica, a fost aprobat in sedinta extraordinara a Colegiului Director. Subiectul nu a fost motivul principal al intrunirii, dar a fost pus in discutie.
Este insa una dintre rarele situatii in care comunicatul public este semnat de Colegiul Director. Pentru o mai buna intelegere, conducerea Serviciului Roman de Informatii este:
- SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Parlament la propunerea presedintelui Romaniei.
-directorul este secondat de un prim-adjunct - pentru zona de informatii-operatiuni si de trei adjuncti. Prim-adjunctul si adjunctii directorului au rang de secretar de stat si sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea directorului Serviciului Roman de Informatii.
- Colegiul Director- organismul deliberativ, compus din directorul SRI, prim-adjunctul si adjunctii acestuia, precum si din sefi ai unor unitati centrale si teritoriale. Presedintele Consiliului Director este directorul SRI.
-Biroul Executiv al Consiliului Director asigura conducerea operativa a Serviciului Roman de Informatii si indeplinirea hotararilor Consiliului Director. Este alcatuit din directorul Serviciului Roman de Informatii, prim-adjunctul si adjunctii sai.
In unele cazuri de maxima importanta, comunicatele publice au fost atribuite Biroului Executiv, un exemplu fiind repunerea in functie si totodata demisia lui Florian Coldea, in ianuarie 2017. Cu alta ocazie, in momentul in care membrii Comisiei SRI cereau demiterea lui Dumitru Dumbrava (secretar general SRI), structura din cadrul Serviciului decidea ca, pe viitor, comunicarea se va face doar prin Cabinetul Directorului.
Serviciul Roman de Informatii a fost, in ultimii ani, tinta acuzatiilor cu privire la abuzurile din societate. Implicarea in politica, justitie sau media, controlul pe care il avea institutia prin diferite parghii, inclusiv celebrele protocoale, facea ca SRI sa fie in tot si toate. Artizanul a fost considerat Florian Coldea, omul doi din SRI pana in 2017. Iar increngaturile nu i-ar fi fost straine nici lui George Maior, fostul sef al institutiei.
Pentru prima data dupa mult timp, lucrurile au parut sa se schimbe odata cu venirea liberalului Eduard Hellvig la conducerea institutiei, in 2 martie 2015.
Acesta a avut sustinere chiar si din partea PSD. "Domnul Hellvig il cunoastem si am lucrat foarte bine si crededem ca e o persoane echilibrata . Nu ne vom opune, insa ne dorim sa avem o dezbarere publica pe acest principiu si sa stabilim daca o putere politica aflata in pozitia de a face nominalizari va acoperi toate functiile din toate institutiile", a declarat Victor Ponta, la acea vreme.
Liviu Dragnea a rememorat, la randul sau, perioada in care se construia USL si prietenia care l-a legat de Hellvig.
"Nu pot sa ascund ca am avut o relatie de prietenie foarte stransa cu Eduard Hellvig, am avut ani de zile in care eram in constructia acelui proiect frumos, proiect politic, USL, am avut zile, nopti, saptamani, luni, in care trebuia sa gestionam niste negocieri destul de dure, pana la nivel de comuna. Faceam liste comune si se discuta de liste comune inclusiv la nivel de comuna si erau patima indreptatita, dar si tensiuni foarte mari. Singurii care stateam cap-coada eram eu si domnul Hellvig. Domnul Antonescu si domnul Ponta nu prea stateau, sau stateau putin si se speriau. Intr-un asemenea proiect politic am avut nu numai stari de bine, am avut momente tensionate din diverse cauze si amandoi stateam umar la umar ca sa ducem proiectul mai departe. Asta a facut sa se lege o prietenie foarte buna. Dupa ce domnul Hellvig a devenit directorul SRI, sigur, nu pot sa spun ca ii sunt sau imi este dusman, dar avem o relatie institutionala, conducem doua institutii pe care le respectam si dupa ce nu o sa mai fim in aceste functii probabil ca relatia de prietenie va fi umpluta din nou de substanta cu mare drag si din partea mea si din partea lui", a spus Dragnea, la Antena 3, in ianuarie 2017.
Liderul PSD lauda faptul ca SRI a avut in campania electorala o atitudine corecta si echilibrata. "Din punctul meu de vedere, foarte important a fost ca SRI, nu stiu daca a avut influente sau nu, dar probabil ca telefoane si alte apropouri din partea unor fosti colegi de la PNL o fi avut domnul Hellvig, sa-i ajute in campanie, eu am simtit foarte clar ca in acest an electoral SRI, ca si celelalte institutii, a avut o atitudine corecta, echilibrata, echidistanta, de neimplicare, doar in limita atributiilor de serviciu pe care le-au avut. Sa stiti ca pentru noi a contat foarte mult", spunea Dragnea.
In 25 ianuarie 2017, Hellvig vorbea, in momentul in care a fost audiat in cadrul sedintei Comisiei Comune Permanente, tocmai despre lupta impotriva abuzurilor.
"Vreau sa subliniez clar hotararea mea de a tine SRI in limitele cadrului legal si al misiunilor sale stipulate de lege. Cei care ma cunosc stiu ca urasc abuzurile. De aceea va spun foarte clar: SRI nu are si nu va avea acoperiti in politica sau justitie. In mandatul meu, SRI nu se va implica in niciun tip de joc de putere. In mandatul meu, SRI nu va organiza proteste sau alte miscari de strada, asa cum fals s-a afirmat in anumite locuri. Cred ca fiecare institutie trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul stabilit de lege si de Constitutia Romaniei, insa imi doresc o colaborare transparenta cu toate institutiile statului. Doar pentru ca suntem un serviciu de informatii nu inseamna ca trebuie sa fim o institutie izolata", declara Eduard Hellvig, la inceputul anului 2017.
De atunci lucrurile s-au schimbat, insa, radical.
Liviu Dragnea a fost condamnat joia trecuta, in prima instanta, la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare in dosarul angajarilor fictive. La o zi distanta, dupa sedinta in care PSD si-a manifestat sustinerea pentru Dragnea, liderul partidului iesea public si anunta ca nu se va teme. Iar raul purta si nume: "Nu ma sperie nici Iohannis, nici Hellvig, nici Kovesi, nici Pahontu, nici Ponta, nici altii".
O afirmatie care nu a ramas fara ecou. Intr-o pozitie rara, Serviciului Roman de Informatii a transmis un document semnat de toti sefii institutiei.
"Este regretabil faptul ca se incearca atragerea Serviciului Roman de Informatii intr-o zona a speculatiilor prin afirmatii false, acuzatii nefondate si calomnierea cadrelor Serviciului. SRI condamna ferm aceste incercari de denigrare a institutiei si ii asigura pe partenerii interni si externi ca va ramane ancorat in misiunile sale care privesc exclusiv securitatea nationala. Directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, ii asigura pe toti cetatenii Romaniei de neimplicare in niciun fel de jocuri de putere, de mentinere a institutiei in afara dezbaterilor politice si de determinare in efortul conjugat de a prezerva securitatea nationala", a transmis Colegiul Director al Serviciului Roman de Informatii.
A urmat o noua replica a lui Dragnea. Hellvig nu mai are sustinerea sa pentru ca a cedat statului paralel, spune liderul social democratilor.
Serviciul Roman de Informatii a refuzat, la solicitarea MEDIAFAX, sa ofere un punct de vedere la afirmatiile liderului PSD.
Intr-un context in care toti sefii din SRI au facut scut in jurul lui Eduard Hellvig, iar Liviu Dragnea il acuza public ca a cedat puterii oculte care incearca sa controleze institutiile statului, apare si Marian Vanghelie care vorbeste despre intalniri secrete intre fostul adjunct al SRI si magistrati de la Inalta Curte, iar un subiect ar fi fost chiar dosarul lui Liviu Dragnea.
„Stiti unde este casa domnului Coldea? Langa T14. (...) Pe 19 iunie, au fost prezenti la domnul Coldea acasa mai multi judecatori de la Inalta Curte. Eu astept sa ma dea in judecata, pentru ca spun foarte multe lucruri si nimeni nu ma da in judecata. Inteleg ca mai nou, activeaza domnul Bulancea (procuror DNA, n.r), care vrea sa se afirme, considerand ca va fi noul succesor al doamnei Kovesi. Si da telefon, e innebunit, da telefon la tot felul de judecatori pe care ii are agatati si le spune ca ar fi bine ca sa le transmita care sunt in dosarele mele sa ma judece mai repede, sa inchida dosarele si sa ma condamne. Sunt informat ca nu este vorba numai de dosarul meu, ca daca era vorba numai de dosarul meu nu mai era nimeni interesat. Ei sunt in continuare foarte interesati de foarte multe dosare. Cum a fost dosarul domnului Dragnea, si cum sunt alte dosare, care vor ajunge la momentul potrivit (...) Din cate inteleg, s-au discutat mai multe dosare, inclusiv dosarul domnului Dragnea - din informatiile mele", a spus Marian Vanghelie, la Antena3.
Situatia creata ridica o serie de intrebari la care pot raspunde doar cei implicati, adica Eduard Hellvig si Liviu Dragnea.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Omenirea a blocat atât de multă apă încât a modificat polii magnetici ai Pământului
Schimbarile recente ale campului magnetic al Pamantului poarta amprenta omului. Deși este normal ca polii magnetici ai p ...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu