Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Proiectul lui Dragnea privind repatrierea aurului, la vot în Senat

Postat la: 01.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Propunerea legislativă a primit raport de admitere în comisia de buget-finanţe, şi aviz favorabil, la comisia juridică din Senat. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind statutul BNR a fost aprobată de comisia de buget-finanţe cu 5 voturi „pentru", două „împotrivă" şi o abţinere.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat, în şedinţa comisiei, lipsa unui aviz din partea BNR, pe acest proiect. „S-a cerut avizul BNR. Dacă se citeşte cu atenţie, legea spune că nicio propunere de act normativ nu poate fi adoptată fără a se cere avizul BNR. Avizul s-a cerut, e treaba BNR cât de repede se mişcă. Dacă au nevoie de 30 de zile să citească două fraze, bun, e în regulă", a susţinut Nicolae. Reprezentantul BNR a precizat, la rândul lui, că termenul legal de 30 de zile pentru a da un punct de vedere.

„Termenul de 30 de zile, în care Banca Naţională trebuie să dea punctul de vedere oficial, încă nu s-a împlinit, este un termen legal, prevăzut de lege privind statutul Băncii Naţionale. (...) Reiterez asupra necesităţii acordării atenţiei principiului respectării Băncii Centrale, prevăzut de tratatele europene, care prevăd că asistarea rezervelor internaţionale este o atribuţie fundamentală a băncilor centrale din UE. Din analiza noastră, până în acest moment, nu a fost identificată o prevedere de lege similară în alte state membre şi, de asemenea, asupra necesităţii consultării Băncii Centrale Europene. Este necesară consultarea Băncii Centrale Europene în termen util, în timp util", a susţinut oficialul BNR.

Rezerva internațională se cheamă rezervă internațională pentru a putea fi văzută și certificată de către piețele internaționale, a declarat, recent, Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), după depunerea proiectului în Parlament. Proiectul modifică Legea privind Statutul Băncii Naționale a României şi prevede: „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE