Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Procuroarea DNA Iorga Moraru este urmărită penal pentru patru fapte de fals și favorizare a lui Florian Walter

Postat la: 15.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Procurorii DNA de la Ploiești început urmărirea penală față Mihaiela Iorga Moraru, în prezent procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

Procurorii anticorupție susțin că, în condițiile în care față de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul DIICOT au fost emise mandatul european de arestare și cererea de dare în urmărire internațională, Moraru Iorga, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat, cu intenție directă, prin acte comisive și omisive, în scopul îngreunării cercetărilor și tragerea lui la răspundere penală.

Surse judiciare confirmă pentru Libertatea.ro că este vorba de dosarul omului de afaceri Florian Walter iar DNA menționează că în cauza aflată la DIICOT - Serviciul Teritorial Ploieşti, persoana respectivă era cercetată pentru săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare a banilor.

Concret, notează Direcția, în perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a persoanei cercetate în dosarul anterior menționat, a ajutat-o pe aceasta, cu intenție directă, prin aceea că a purtat discuții informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internațional și a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare.

DNA mai acuză că Iorga Moraru ar fi purtat discuții informale cu intermediari ai aceleiași persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naționale Anticorupție, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată, că ar fi a efectuat unele activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiești, legal învestiţi cu exercitarea acțiunii penale împotriva persoanei respective și că ar fi cerut efectuarea unor demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare, că instrumentează o cauză mai veche și care privește aceleași fapte.

Procurorii DNa arată că după ce a reușit preluarea pretins nelegală a cazului magistratul Iorga Moraru ar fi dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate și că nu ar fi depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experţii desemnaţi.

Mai mult, susține DNA, Iorga Moraru ar fi invocat în cuprinsul a patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit, depus la dosar la data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție).

Mihaiela Iorga Moraru a fost chemată la DNA Ploiești unde colegii săi au anunțat-o că este urmărită penal pentru fals și favorizare. Procurorul Moraru Iorga Mihaiela a fost revocată din funcție prin Ordinul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție din 5 iulie care a fost avizat favorabil de către Secția pentru procurori din cadrul CSM. În 27 septembrie Curtea de Apel Bucureşti a suspendat provizoriu, până la soluționarea acțiunii de anulare a acestui ordin, executarea actului administrativ emis de șefa DNA. În prezent procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reîncadrată provizoriu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE