PREMIILE Cesar 2018: Pelicula care a cucerit şase trofee "120 battements par minute"
Postat la: 03.03.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Lungmetrajul "120 battements par minute", de Robin Campillo, a fost marele câştigător, cu şase trofee, printre care şi cel pentru cel mai bun film, la cea de-a 43-a gală a premiilor César - considerate Oscarurile franceze -, care a avut loc vineri seară, la Paris, potrivit Le Monde.
Lungmetrajul "120 battements par minute/ 120 BPM", de Robin Campillo, recompensat cu marele premiu al juriului la ediţia de anul trecut a Festivalului de la Cannes şi propunerea Franţei pentru premiile Oscar 2018, porneşte de la fapte reale - acţiunile organizaţiei civice Act Up din Franţa anilor 1990 -, pentru a vorbi, în cele din urmă, despre o temă cât se poate de actuală: trezirea din letargie a acelei pături din societate indiferentă la marile probleme sociale care o înconjoară. Act Up este considerată a fi precursoarea mişcărilor civice de după anii 2000 care au condus la obţinerea unor drepturi fundamentale pentru diferite grupuri de minorităţi - de la cele sexuale la cele civice.
Iniţiată în Statele Unite şi extinsă în toată lumea, cu o organizare extrem de vizibilă şi eficientă în Franţa, se consideră că Act Up a pregătit terenul pentru teme actuale de astăzi - de la căsătoria între persoane de acelaşi sex şi până la campania de stopare a agresiunilor sexuale în industria de film.
În plină epidemie, grupul de acţiune Act Up s-a implicat în viaţa publică, combătând prejudecata că SIDA este boala persoanelor de la periferia societăţii şi convingând opinia publică şi autorităţile de importanţa metodelor de prevenire a acestei maladii şi a tratamentului. Dincolo de tema principală, "120 BPM" este o poveste sensibilă de dragoste, plină de forţă şi vitalitate, de emoţie şi compasiune, filmul fiind aplaudat la scenă deschisă la Cannes minute în şir şi considerat de revista Variety o înduioşătoare combinaţie între o autobiografie plină de emoţie şi dramatism, un manifest politic şi un erotism bulversant şi copleşitor.
Filmul lui Robin Campillo, care obţinuse 13 nominalizări la premiile César, a primit în total şase trofee, printre care şi cele pentru cel mai bun actor în rol secundar (Antoine Reinartz) şi cel mai bun actor debutant (Nahuel Pérez Biscayart).
De asemenea, filmul "Au revoir là-haut", de Albert Dupontel, care primise tot 13 nominalizări, a obţinut cinci premii, printre care şi cel pentru cea mai bună regie.
Invitaţii de la gala premiilor César 2018 au purtat în piept panglici albe, în semn de solidaritate faţă de mişcarea #MeToo, care militează împotriva hărţuirii sexuale.
Vedetele industriei de film franceze au urmat astfel exemplul invitaţilor galelor Globurilor de Aur şi BAFTA de anul acesta, care au ales să poarte ţinute negre pe covorul roşu. De asemenea, la gala premiilor Grammy, invitaţii au purtat trandafiri albi.
Alain Terzian, preşedintele L'Académie des Arts et Techniques du Cinéma, care decernează prestigioasele trofee César, a anunţat, săptămâna aceasta, că actriţa franco-americană Tonie Marshall a venit cu ideea ca la gală vedetele să poarte în piept aceste panglici albe, pentru a sprijini o fundaţie franceză ce militează împotriva violenţelor la care sunt supuse femeile.
Marţi, aproximativ o sută de personalităţi franceze, printre care actriţele Vanessa Paradis, Julie Gayet, Anna Mouglalis, Adèle Haenel, Camélia Jordana, Sandrine Bonnaire, scriitoarea Leïla Slimani şi regizoarea Tonie Marshall, au lansat un apel la donaţii pentru ajutorarea femeilor victime ale violenţei, inspirându-se din iniţiativa Time's Up de la Hollywood. Mişcarea #MaintenantOnAgit a fost lansată de Fondation des femmes, iar apelul a fost publicat în cotidianul Libération. Fondurile strânse vor fi donate unor asociaţii care oferă sprijin juridic femeilor victime ale violenţelor sexuale şi sexiste. Mişcarea are ca simbol această panglică albă care a fost şi emblema galei César 2018.
Iniţiativa Time's Up a fost lansată de aproximativ 300 de vedete, printre care Natalie Portman, Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Meryl Streep şi Jennifer Lawrence. Asociaţia îşi doreşte să apere victimele abuzurilor sexuale, nu numai pe cele de la Hollywood, ci şi pe cele din domenii mai puţin "glamour", precum restaurante şi agricultură.
Peste o sută de femei, printre care actriţe precum Rose McGowan şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film. Weinstein a negat acuzaţiile, dar este subiectul mai multor anchete ale poliţiei americane şi britanice. Producătorul, care face tratament pentru dependenţa de sex, nu a fost încă pus sub acuzare.
În urma acuzaţiilor, în SUA a fost iniţiată o mişcare online, la care participă milioane de femei. Acestea au vorbit pe Facebook şi pe alte reţele sociale despre traumele pe care le-au suferit din cauza experienţelor de hărţuire sexuală sau abuz şi au folosit hashtag-ul "#MeToo" ("Şi Eu", n.r.). Mai multe personalităţi s-au alăturat campaniei sociale din mediul online, între acestea numărându-se Lady Gaga şi actriţele Anna Paquin şi Evan Rachel Wood. În plus, au fost şi bărbaţi care s-au implicat în acest demers, între aceştia fiind actorul Javier Munoz.
Vineri seară, şi gazda evenimentului, umoristul Manu Payet, a amintit de fenomenul hărţuirii sexuale care există şi în cinematografia franceză şi a cerut invitaţilor la eveniment să se ridice în picioare pentru a-şi expune panglicile albe cu care şi-au accesorizat ţinutele.
Gala César 2018, prezidată de actriţa şi cântăreaţa Vanessa Paradis, a avut loc la Sala Pleyel din Paris şi a fost dedicată actriţei Jeanne Moreau, care a murit în iulie 2017, la vârsta de 89 de ani. La gală au mai fost omagiaţi starul muzicii rock franceze Johnny Hallyday, care a murit în decembrie 2017, la vârsta de 74 de ani, precum şi actorul Jean Rochefort (1930 - 2017).
De asemenea, la gala de vineri, actriţa spaniolă Penélope Cruz, care a venit acompaniată de soţul ei, actorul Javier Bardem, a primit un premiu César onorific pentru întreaga carieră.
Anul trecut, premiul César pentru cel mai bun film i-a revenit producţiei "Elle", de Paul Verhoeven.
Lista câştigătorilor premiilor César 2018:
Cel mai bun film: "120 battements par minute", de Robin Campillo
Cel mai bun regizor: Albert Dupontel ("Au revoir là-haut")
Cea mai bună actriţă în rol principal: Jeanne Balibar ("Barbara")
Cel mai bun actor în rol principal: Swann Arlaud ("Petit paysan").
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Sara Giraudeau ("Petit paysan")
Cel mai bun actor în rol secundar: Antoine Reinartz ("120 battements par minute")
Cea mai bună actriţă debutantă: Camélia Jordana ("Le Brio")
Cel mai bun actor debutant: Nahuel Pérez Biscayart ("120 battements par minute")
Cel mai bun scenariu original: Robin Campillo ("120 battement par minute")
Cel mai bun scenariu adaptat: Albert Dupontel et Pierre Lemaitre ("Au revoir là-haut")
Cel mai bun film străin: "Loveless", de Andreï Zviaguintsev
Cel mai bun documentar: "I Am Not Your Negro", de Raoul Peck
Cel mai bun film de animaţie: "Le Grand Méchant Renard et autres contes", de Benjamin Renner şi Patrick Imbert
Cel mai bun scurtmetraj: "Les Bigorneaux", de Alice Vial
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: "Pépé le morse", de Lucrèce Andreae
Cele mai bune costume: Mimi Lempicka ("Au revoir là-haut")
Cele mai bune decoruri: Pierre Quefféléan ("Au revoir là-haut")
Cel mai bun film de debut: "Petit paysan", de Hubert Charuel
Cea mai bună coloană sonoră: Arnaud Rebotini ("120 battements par minute")
Cea mai bună imagine: Vincent Mathias ("Au revoir là-haut")
Cel mai bun montaj: Robin Campillo ("120 battements par minute")
Cel mai bun sunet: Jean-Pierre Duret, Jean Mallet, Mélissa Petitjean ("Barbara")
Premiul publicului: Dany Boon ("Raid Dingue", 4,6 milioane de spectatori în 2017)
Premiul pentru întreaga carieră: Penelope Cruz
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
-
Un muncitor din India a dezvăluit pe TikTok veniturile obținute ca livrator în România: Postarea a stârnit un val de reacții online
Utilizatorul YADAV_IN_EUROPE a devenit viral dupa ce acesta a publicat imagini cu presupusul sau caștig lunar ca livrato ...
-
Criza apei potabile e la final. În curând vom putea bea apă din mare! Un aerogel special transformă apa sărată în apă plată folosind doar energia solară
Un nou material revoluționar, creat de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, ar putea schimba radi ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu