Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premierul Tudose a scos Delta Dunării la mezat, iar Busoioc-ul lui Dragnea este noul vătaf al rezervației

Postat la: 04.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Chiar in prima sedinta de guvern dupa instalare, premierul Mihai Tudose a mutat, atentie printr-o ordonanta de urgenta, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din subordinea Ministerului Mediului condus de traseista politica ALDE Gratiela Gavrilescu în subordinea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Justificarea urgentei de catre premierul Mihai Tudose este de a dreptul incredibila: "în cazul neadoptării măsurilor propuse nu se pot asigura punerea în aplicare a programului de guvernare acceptat de Parlament și îndeplinirea principalului rol al Guvernului de a realiza politica internă și externă a țării (...) cu repercursiuni directe asupra cetățenilor țării...". Ca atare, potrivit art.IV al Ordonanței deja publicate în Monitorul Oficial, "managementul Rezervației se realizează de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată de la Bugetul de stat, aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului". În termen de 15 zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, Ministerul Mediului și SGG trebuie să încheie un protocol de predare-preluare, care va cuprinde obligatoriu și creditele bugetare pe 2017 aferente Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Potrivit documentului, "modificările în execuția bugetului de stat pe anul 2017 se efectuează pe baza instrucțiunilor elaborate de Ministerul Finanțelor la solicitarea SGG". Practic, ARBDD trece in subordinea Secretariatului General al Guvernului condus de catre omul lui Dragnea, Mihai Busuioc, ceea ce inseamna ca rezervatia va avea acelasi statut, de exemplu, ca RAAPPS, adica Guvernul va dispune dupa bunul plac de patrimoniul rezervatiei.

Programul de guvernare n-are legatură cu Ordonanța lui Tudose

Daca se respecta Constitutia Romaniei, ARBDD nu putea fi mutata la SGG, dar miza este uriasa si totul este cusut cu ata alba avand o tinta bine definita. La articolul 115, alineatul 4 din Constitutie se spune „Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora". Numai ca Tudose justifica urgenta prin programul de guvernare, iar ceea ce scrie despre Delta Dunarii in acest program nu justifica in niciun fel emiterea acestei ordonante de urgenta:

La capitolul Fonduri europene: Investiții importante pentru 38 de unități administrativ teritoriale (ITI) din cadrul Rezervației Biosfera Delta Dunării, județele Tulcea și Constanța. La capitolul dezvoltarea turismului:

-Realizarea Cadastrului Deltei Dunării și actualizarea Regulamentului de urbanism al Deltei astfel încât să se armonizeze regimul de înălțime, aspectul exterior al clădirilor, utilizarea materialelor de construcție tradiționale cu ocuparea și utilizarea terenurilor conform cerințelor de protecție pentru una din cele mai mari zone umede din lume.
-Pentru protejarea ecosistemelor se are în vedere creșterea gradului de utilizare a mijloacelor de transport ecologice cu grad redus de poluare, promovarea și realizarea traseelor turistice nemotorizate și reglementarea coerentă a canalelor de circulație cu viteza de deplasare.
-Transport ecologic de pasageri prin înlocuirea flotei existente de nave care asigură transportul naval în Delta Dunării cu nave cu consum redus de carburanți și grad redus de poluare care folosesc și sisteme alternative de energie regenerabilă (biciclete, ambarcațiuni cu vâsle și motoare electrice).

-Îmbunătățirea rețelei de informare turistică, realizarea de aplicații GPS de sprijin cu hărți și trasee turistice, structura turistică de cazare a Deltei și alte informații utile.

-La capitolul prevenirea și getionarea inundațiilor: Delta Dunării este un areal special, afectat în mod deosebit de inundații

-La capitolul Transport: O altă problemă a portului ce constituie un nod de legatură între toate localităţile izolate din Deltă cu reţeaua de transport terestră, rutieră şi feroviară este aglomerarea excesivă în zona falezei la acostare. Ca soluţie este îmbunătăţirea tuturor acestor servicii de transport naval de pasageri dintre acele zone izolate ale Deltei Dunării prin creşterea facilităţilor de acostare şi a serviciilor portuare.

Șmecherie parlamentară la umbra Constituției

Mai mult, Guvernul si PSD a recurs la smecherie parlamentara prin care incearca sa dea o tenta de legalitate acestei mutari. La alineatul 5 al articolului 115 din Constitutie se stipuleaza ca:"Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă. Ordonanţa de urgenţă cuprinzând norme de natura legii organice se aprobă cu majoritatea prevăzută la articolul 76 alineatul (1)". Cum Camera Deputatilor cat si Senatul se afla deja in vacanta parlamerntara pana la 1 septembrie, reiese clar ca pe durata vacantei parlamentare ordonanta produce efecte si poate fi chiar adoptata tacit.

Întrebări fără răspuns

„Adoptarea OUG 50/2017 in 30.06.2017, in prima sedinta a noului Guvern ridica urmatoarele intrebari:
1. De ce a fost nevoie de o asemenea urgenta si precipitare, fara a se lasa timp unor analize serioase a consecintelor unei astfel de decizii?
2. ARBDD si-a pastrat subordonarea fata de Ministerul Mediului chiar si in anul 2003 cand Ministerul Mediului a fost desfiintat, devenind un departament in cadrul Ministerului Agriculturii, ARBDD a ramas subordonata acestui departament.
3. De la infiintare, ARBDD a avut doua atributii principale. Cea de administrator al domeniului public de interes national si cea de autoritate de mediu. Daca prima atributie ar putea fi acceptata sa fie subordonata SGG, indeplinirea celei de-a doua atributii va ridica multe probleme. Sistemul national de monitorizare a factorilor de mediu si de autoritate de mediu sunt integrate la nivel national, facand parte din sistemul european administrat de Agentia Europeana de Mediu. Sa intelegem ca ARBDD nemaifiind in subordinea Ministerului Mediului isi pierde si functia de autoritate de mediu pe teritoriul sau?
4. Sa inteleg ca evaluarea activitatii de management si cea de autoritate de mediu a Administratiei Rezervatiei va fi facuta de SGG? Care este expertiza si competenta acestui departament al Guvernului in administrarea unei arii protejate, in conformitate cu prevederile conventiilor
internationale la care Romania este parte? Exista specialisti in cadrul SGG care sa aiba viziunea si competenta privind Rezervatia Biosferei Delta Dunarii? Daca tot se dorea o schimbare, poate ar fi fost mai potrivit ca ARBDD sa fie subordonata Agentiei Nationale pentru Arii
Protejate (din subordinea Ministerului Mediului). Efectele acestei decizii se vor vedea in viitorul apropiat, intrebandu-ma cine cunoaste si cine va implementa politicile de mediu la nivel european pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, aprecizat pentru ZIUAnews un fost guvernator al ARBDD.

Liber la jefuirea Deltei Dunării

In schimb, un fost ministru al Mediului a fost mai transant:"Prin trecerea la SGG, premierul Mihai Tudose a dat liber la instrainarea patrimoniului Deltei Dunarii dupa aceeasi reteta patentata la RAAPPS. Astfel, smecherii locali si centrali agreati si garantati de PSD pot
acapara la preturi de dumping terenuri si imobile de pe teritoriul ARBDD. Nu trebuie uitat ca prin 2013, Rovana Plumb, in calitatea de ministrul al Mediului, scosese la vanzare pe furis centrul de cercetari inaugurat de Jacgues Cousteau si cabana de la Uzlina unde statea Ion Gheorghe Maurer, dar afacerea a esuat ca urmare a scandalului mediatic. Acum s-a trecut ARBDD sub control politic total si, ca atare, s-a dat liber la tunuri imobiliare de proportii".

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE