Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Premierul Mihai Tudose a picat ca musca-n lapte în scandalul turiștilor blocați la Lisabona

Postat la: 29.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandalul celor 35 de turisti romani care au ramas blocati sambata noaptea pe aeroportul din Lisabona ca urmare a anularii a doua zboruri operate de catre TAP Portugal s-a incheiat aseara si ca urmare a interventiei oarecum cam pompieristice a premierului Mihai Tudose.

In centrul si spatele acestui scandal mediatizat excesiv de o anumita televiziune se afla agentia de turism patronata de catre presedintele Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), controversatul Alin Burcea. Deocamdata singurul vinovat pentru acest scandal a fost consulul Romaniei de la Lisabona, Alina Oana Dociu, care a fost revocata de premierul Mihai Tudose. Din start, se poate constata ca premierul Romaniei a fost dezinformat si a cazut in capcana intinsa un anumit post de televiziune care face reclama la greu agnetiei de turism patronate de seful ANAT.

Prosteală și dezinformare controlată de Alin Burcea

Potivit Mediafax, „Cei 35 de turişti care ar fi trebuit să revină duminică noaptea în ţară sunt încă în Portugalia, după ce compania aeriană TAP Portugal a anulat şi al doilea zbor, fără să dea explicaţii, potrivit informaţiilor furnizate de Paralela 45, agenţie prin intermediul căreia românii au plecat în vacanţă". Insa, ANAT transmite prin intermediul unui comunicat ca „Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism acordă asistenţă juridică pasagerilor TAP Portugal de pe zborurile anulate în 27 si 28 august, care se întorc din vacanţă cu o întârziere de două zile.

Departamentul juridic al asociaţiei (office@anat.ro) va consilia fiecare pasager ce are de făcut şi cui să se adreseze". Totodata, ANAT reclamă lipsa de comunicare între TAP Portugal şi agenţiile de turism care au vândut vacanţe cu transport pe cursele acesteia. Ooppsss! Totul este ca-n Caragiale! Turistii au plecat prin intermediul agentiei lui Alin Burcea si culmea, ANAT-ul condus de Alin Burcea anunta ca "acordă asistenţă juridică pasagerilor TAP Portugal de pe zborurile anulate în 27 si 28 august, care se întorc din vacanţă cu o întârziere de două zile".

Practic, ANAT-ul condus de Burcea acorda asistenta juridica fiecarui pasager care si-a prelungit fortat vacanta cu doua zile achizitionata de la agenţiile de turism care au vândut vacanţe cu transport pe cursele acesteia, adica de la Paralela 45 a lui Alin Burcea. Astfel spus, prosteala pe fata. De ce? Foarte simplu. Turistii blocati la Lisabona au achizitionat serviciile turistice de la agentia Paralela 45 care se obliga prin contract sa-i asigure transportul cu avionul in Portugalia cu TAP Portugal. Ca atare, turistul nu are nicio relatie contractuala cu TAP Portugal ci cu agentia patronata de Alin Burcea care este obligata sa-i asigure despagubirile de rigoare provocate de aceasta intarziere.

Tudose contrazis de Meleșcanu și Burcea

La ceva timp dupa mdeclansarea scandalului, Ministerul Afacerilor Externe condus de catre Teodor Melescanu a precizat ca „zeci de cetăţeni români care au fost blocaţi două zile la Lisabona după ce compania portughză TAP Portugal a anulat zborurile ajung la Bucureşti luni seară""În cursul dimineţii zilei de 28 august 2017, o echipă din cadrul misiunii diplomatice de la Lisabona s-a deplasat din nou la aeroport, pentru a continua demersurile de asistenţă şi sprijin a cetăţenilor români.

Totodată, Ambasada României la Lisabona a continuat să întreprindă diligenţe susţinute pe lângă compania aeriană pentru îmbarcarea, în cel mai scurt timp, a tuturor cetăţenilor români, având în vedere obligaţia contractuală a acesteia", precizează MAE."Astfel, majoritatea cetăţenilor români s-au îmbarcat şi revin în ţară cu o cursă specială directă, operată de TAP Portugal, pe ruta Lisabona-Bucureşti. Restul cetăţenilor români se vor întoarce în România tot în cursul zilei de astăzi cu alte curse, cu escală prin Viena, respectiv Munchen. Cetăţenii români sunt asistaţi pe perioada tranzitului de consuli din cadrul Ambasadei Românei la Viena, respectiv al Consulatului General al României la Munchen", se mai precizează în comunicat.

Mai mult, duminica, prin intermediul unui comunicat, "ANAT mulțumește misiunii diplomatice române de la Lisabona pentru implicare, aceasta având în atenție situația turiștilor încă de la anularea primei curse Lisabona - București". Insa, Premierul Mihai Tudose a decis, luni, revocarea consulului României în Portugalia, Alina Oana Dociu, după ce aceasta nu a gestionat corespunzător problema turiştilor români blocaţi în Lisabona, de mai bine de două zile, după ce zborul lor a fost anulat de două ori.

El a motivat, luni, pe Facebook, demiterea consulului român în Portugalia prin faptul că turiştii români blocaţi în aeroportul din Lisabona nu au avut parte de asistenţă corespunzătoare din partea statului, primul-ministru exprimându-şi regretele faţă de această situaţie. Ce sa mai inteleaga turistii care si-au prelungit fortat vacanta in Portugalia: pentru MAE si ANAT misiunea diplomatica româna de la Lisabona a actionat corect si eficient, premierul este nemultumit si demite pe consulul Alina Oana Dociu.

Dobre și Pandelică l-au menajat pe Burcea

Surprinde in acest scandal noncombatul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor IANPC), conduse de catre pitesteanul Bogdan Pandelica si, totodata, neimplicarea Ministerului Turismului condus de catre Mircea Titus Dobre. Cele doua institutii sunt abilitate prin lege sa verifice daca drepturile turistilor blocati la Lisabona au fost incalcate , cine se face vinovat si cine ar trebui sa-i despagubeasca. Poate, totusi, premierul Mihai Tudose isi va da seama intr-un tarziu ca a picat ca musca-n lapte in acest scandal si va cere celor doi demnitari sa faca lumina in acest caz.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE