Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Prețul lemnului de foc „arde" populația la buzunare

Postat la: 20.12.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comunitatea Forestierilor din România - Fordaq atrage atenția printr-un comunicat de presa asupra faptului că, în contextul în care anul trecut, "criza lemnului de foc a afectat puternic mii de comunități locale din România, anul acesta situația este mult mai gravă".

Drept argument, sus-amintita comunitate insistă asupra faptului că, "drept consecință a modificării Codului Silvic în 2017, volumul de masă lemnoasă oferit la licitațiile principale de către RNP - Romsilva a scăzut cu 30%. Efectul imediat al reducerii ofertei s-a văzut în prețurile de adjudecare din ultimele zile, care vor produce efecte și în 2018, respectiv de la 185 lei/metrul cub în medie în 2017 prețurile medii de adjudecare «au sărit» la 250-300 lei/mc pentru 2018 la licitațiile organizate de Romsilva. Dacă astăzi lemnul are un preț prohibitiv pentru populație și pentru industrie, iar creșterea între prețurile medii de 71 lei/mc în 2011 și 185 lei mc în 2017 a fost de 250 %, creșterea prețurilor pentru 2011- 2018 va fi de 413 % !"

Tot Comunitatea Forestierilor din România - Fordaq mai precizează că aproximativ 3,5 milioane de gospodării - aproape jumătate din totalul gospodăriilor din România - majoritatea situate în zone rurale, se încălzesc cu lemn de foc, utilizând sobe vechi, neperformante, cu un consum uriaș de lemne anual, estimat la 18 milioane de metri cubi. Iar aceeași sursă mai amintește că "potrivit unei analize a Ministerului Apelor și Pădurilor, efectuată în prima parte a anului, la nivel național au fost identificate 3.683 de comunități locale, situate în raza a 2.035 unități administrativ-teritoriale, dependente de lemnul de foc pentru încălzirea locuințelor, iar criza lemnului de foc se accentuează odată cu instalarea iernii, iar prețul «arde la buzunar»"

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE