Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Praznicul tăierii capului Sfântului Ioan Botezatorul

Postat la: 29.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

 

Ortodocșii sunt obișnuiți cu tradițiile specifice fiecărei sărbători, iar cei mai convinși le respectă întru totul. De tăierea capului sfântului Ioan, este absolut interzis să mâncăm legume rotunde sau orice ar semăna cu un cap.

Cel ce purta supranumele de "Înger al Pustiei", Sf. Ioan Botezătorul avea să împărtăşească soarta majorităţii prorocilor lui Israel, al căror şir îl încheie. Irod l-a prins pe Ioan şi l-a legat, în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Căci Ioan îi zicea lui Irod: „Nu-ţi este îngăduit să ţii pe femeia fratelui tău". Iar Irodiada îl ura şi voia să-l omoare, dar nu putea, căci Irod se temea de Ioan, ştiindu-l bărbat drept şi sfânt, şi-l ocrotea. Sărbătorindu-şi ziua, Irod - ameţit de vin, de cântece şi de dansul pătimaş al Salomeei, fiica Irodiadei - i-a făgăduit dansatoarei orice. Salomeea, instigată de Irodiada, i-a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Capul însângerat al Sfântului i-a fost adus pe tipsie, conform crestinortodox.ro.

Sf. Ioan de Toamnă (Sf. Ioan cap tăiat) aduce mai multe interdicții asupra tăiatului fructelor și legumelor ce au formă rotundă sau alimentelor ce amintesc de sângele vărsat. De aceea, se postește, nu se mănâncă poamă roșie și curechi roșii, nici fiertură și nu se mănâncă din blid. Mai mult, în această zi nu se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna. Nu se mănâncă varză, căci Sfântului Ioan de șapte ori i-au tăiat capul pe varză și iar a înviat. Nu e bine să se mănânce fructe rotunde, care seamănă cu un cap (mere, pere, nuci, căpățâni de usturoi) sau cu o cruce (nuci, pepene), nu se bea vin roșu, nu se mănâncă fructe sau legume roșii.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE