Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Plasturele cu GPS, invenția unor liceene din Toplița

Postat la: 08.07.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Șase eleve de la Liceul 'O. C. Tăslăuanu' din Toplița au realizat un plasture cu GPS, pentru monitorizarea bolnavilor de Alzheimer sau a copiilor care pot fi răpiți sau se rătăcesc, invenție cu care au câștigat un important concurs național și cu care vor reprezenta România la Bruxelles, la faza europeană a întrecerii - Junior Achievement European Company of the Year 2017.

Edina Bako, Mara Haja, Nicoleta Runcan, Ana Maria Timar, Alexandra Stan și Andrada Căliman sunt în clasa a XI-a la Liceul 'Octavian Codru Tăslăuanu' din Toplița și și-au propus să schimbe lumea sau, măcar să o facă un loc mai bun și să-i ajute pe cei din jurul lor. La inițiativa profesoarei Mîndru Camelia, în luna octombrie a anului trecut fetele s-au înscris la competiția de antreprenoriat 'Compania Anului', desfășurată în cadrul unui program al Asociației Junior Achievement România.

Potrivit regulilor, trebuiau să își creeze, în mod virtual, propria companie, cu tot ce presupune acest lucru și să caute un produs sau un serviciu competitiv, pe care să-l implementeze pe piață. După mai multe idei care erau greu de realizat, cum ar fi bijuterii cu sistem de protecție, fetele s-au gândit să creeze un dispozitiv care va veni în sprijinul unor persoane vulnerabile sau a copiilor aflați în situații deosebite. Așa s-a născut 'plasturele cu GPS', ce poate fi monitorizat printr-o aplicație pe telefonul mobil, gândită de fete și care poate fi purtat cu ușurință, întrucât are doar câteva grame. În acest fel, cu ajutorul telefonului mobil persoana dispărută va putea fi identificată foarte repede, chiar și atunci când GPS-ul nu este pornit.

Cu acest dispozitiv echipa din Toplița a câștigat finala națională a întrecerii 'Compania anului 2017' și va reprezenta România la finala Junior Achievement European Company of the Year 2017, de la Bruxelles, care va avea loc peste câteva zile. Le-am întâlnit pe fete și pe profesoara lor la Miercurea Ciuc, în fața Palatului Administrativ, unde veniseră să-i prezinte prefectului județului Harghita produsul lor. Erau dezinvolte, zâmbitoare și entuziaste și purtau cu grijă cutia în care se afla deja celebrul 'plasture cu GPS'.

Edina Bako este liderul echipei intitulate 'Find Me Anywhere / Găsește-mă oriunde' și începe să vorbească despre munca lor de luni de zile, despre cum s-a născut ideea, despre ce vor să facă mai departe. 'Am trecut prin mai multe idei și am ajuns la concluzia că există foarte multe persoane cu Alzheimer sau cu dizabilități oric copii care dispar, sau sunt răpiți. Am făcut o cercetare și am aflat că la fiecare două minute un copil dispare în Europa și credem că este o problemă globală și avem potențial mare cu acest produs. Și astfel ne-am gândit să facem ceva diferit - o unitate GPS să o punem într-un plasture', povestește Edina Bako.

Aceasta a dezvăluit că a durat destul de mult până când au găsit pe Internet o unitate GPS ce poate fi editată, astfel încât să poată fi monitorizată cu aplicația dezvoltată de ele, cu ajutorul unui informatician, iar apoi au început să se gândească la îmbunătățirea acestei variante. Așa s-a ajuns la semnarea unui contract cu o firmă din China, care le va furniza cea mai mică și mai performantă versiune a unei unități GPS, astfel încât produsul să fie tot mai ușor de purtat. Ca niște antreprenoare adevărate, fetele au precizat că nu le-au spus partenerilor chinezi despre ce produs e vorba, pentru a-și proteja ideea și doresc ca, în viitor, să o înregistreze la OSIM, astfel încât se se știe că le aparține. Unitatea GPS comandată din China nu a ajuns la timp pentru faza europeană a competiției, care va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles, dar fetele nu au fost descurajate, ci vor folosi un tracker un pic mai mare, dar care poate fi monitorizat permanent de la mare distanță.

În plus, recent i-au aplicat o nouă funcție, respectiv SOS, cu care se poate seta o alarmă pe telefonul mobil care să atenționeze în legătură cu persoana aflată sub supraveghere. De asemenea, plasturele cu GPS va avea și niște coordonate cu ajutorul cărora persoana căutată poate fi identificată, chiar dacă unitatea nu va avea semnal sau va fi închisă. Edina , Mara, Nicoleta, Ana Maria, Alexandra și Andrada spun că au muncit foarte mult în ultimele luni, chiar dacă unele dintre ele au mers și la olimpiade naționale sau au susținut alte examene și mărturisesc că atunci când le-a venit ideea care a dus la realizarea plasturelui GPS multifuncțional și-au dat seama că au făcut un pas important, care le va ajuta în viitor.

De altfel, fetele s-au gândit deja la o dezvoltare a produsului, pentru că știu că oricând pot apărea pe piață noutăți, așa că intenționează să adapteze dispozitivul lor pentru a putea fi aplicat și pe obiectele pe care obișnuim să le pierdem frecvent sau să poată fi folosit și de Poliția Română pentru monitorizarea infractorilor sau chiar în penitenciare. Pentru asta, elevele din echipa 'Find me anywhere' doresc să obțină o dimensiune potrivită a a unității GPS, astfel încât dispozitivul să fie tot mai competitiv.

Sufletul echipei și cea fără de care fetele nu ar fi reușit să ajungă aici este profesoara Camelia Mîndru, care a mai câștigat un premiu cu o altă echipă de elevi la finala ediției din 2013 a competiției Junior Achievement European Company of the Year, care s-a desfășurat la Londra. Doamna profesoară de matematică le încurajează tot timpul, le îndrumă și insistă ca ele să țintească tot mai sus. 'Dacă țintiți soarele, sigur nimeriți o stea', le-a sfătuit ea, adăugând apoi că la finala de la Bruxelles echipa României se va bate cu alte 34 de echipe din Europa, pe care le-a studiat și a văzut că sunt adversare puternice.

'Am studiat celelalte echipe, ce afaceri au. Sunt puternice, dar foarte multe merg pe ecologie, pe antreprenoriat social, în domeniul tehnologiei doar două am văzut. Ei au foarte bine pusă la punct strategia de marketing și deja au vânzări fabuloase și foarte mulți susținători. Acolo e alta situația financiară, chiar am văzut la participările de la finala europeană de anul trecut că echipe precum Franța, Germania sau Anglia au foarte mulți susținători', a spus profesoara Camelia Mîndru.

Pentru deplasarea la Bruxelles, Asociația 'Junior Achievement' a asigurat finanțarea pentru trei dintre membrele echipei și pentru profesorul coordonator, dar întrucât la proiect s-a muncit în comun, s-au căutat soluții pentru ca toate elevele să poată trăi această experiență deosebită. După cum a dezvăluit profesoara Camelia Mîndru, primăria Toplița a alocat, în acest sens, suma de 6.000 lei, la care s-a adăugat o finanțare oferită de Asociația părinților de la Liceul 'O.C Tăslăuanu' și de mai mulți antreprenori locali.

Pentru realizarea produsului și pentru promovarea lui, echipa ar avea nevoie, pentru început, de 6.000 lei și se speră că vor obține această sumă de la autoritățile județene. Chiar dacă sunt emoționate pentru finala europeană, fetele gândesc în perspectivă, așteaptă să împlinească 18 ani pentru a-și înregistra firma pe care până acum au gândit-o doar pe hârtie și cred că orice e posibil dacă își doresc și muncesc foarte mult, așa după cum permanent le spune doamna profesoară, conform Agerpres.

Și pentru că anul viitor vor susține Bacalaureatul fetele dezvăluie că domeniile către care se vor îndrepta fiecare în viitor sunt foarte diferite, de la Medicină și Drept, până Informatică sau studii economice. Edina Bako spune că va pleca în străinătate să studieze afaceri în modă, dar spre deosebire de mulți alți tineri, mărturisește că este decisă să revină acasă, unde e convinsă că poate schimba lucruri în bine. 'Vreau să revin în țară deoarece, cu toate că îmi place foarte tare să călătoresc, cel mai bine mă simt aici, acasă. Și eu chiar cred că tinerii din ziua de astăzi pot schimba ceva în țara noastră și chiar suntem singurii care pot schimba ceva. Și cred că dacă ne străduim toți, iar cei care studiază în altă parte se întorc aici, vom putea cu munca noastră să facem țara să crească cât mai mult, pentru că eu consider că aceasta este calea', afirmă una dintre elevele harghitene care crede că poate face lumea mai bună.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE