Plângere penală împotriva ministrului Energiei, Victor Grigorescu
Postat la: 16.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Cea mai profitabilă companie de stat, Hidroelectrica, se pare că-i dă "dureri de cap" ministrului Energiei, Victor Grigorescu: mandatele unora dintre membrii Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere expiră până la sfârşitul anului, noi administratori n-a găsit, sindicatele ameninţă cu greva generală, iar acum există şi o plângere penală împotriva sa.
Fostul şef al Direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei și fost administrator special al Hidroelectrica în timpul insolvenţei, Gabriel Dumitrașcu i-a făcut, ieri, plângere penală lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Gabriel Dumitrașcu a candidat pentru Consiliul de Supraveghere (CS) de la Hidroelectrica și reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare. „Apreciez că numitul Victor Vlad Grigorescu, prin încălcarea atribuţiilor legale ce-i reveneau în calitate de ministru în cadrul Ministerului Energiei, în calitate de autoritate publică tutelară a Hidroelectrica, a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu. Apreciez că fapta penală săvârşită de numitul Victor Vlad Grigorescu rezultă din modul în care a înţeles să selecteze societatea de recrutare a Consiliului de Supraveghere, cât şi din ignorarea aspectelor de nelegalitate semnalate cu privire la procedura de selecţie desfăşurată de Transearch Internaţional SRL, încălcând şi obligaţia constituţională a autorităţii publice să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii, în acest mod permiţând continuarea unei proceduri de recrutare suspectă de ilegalitate", se arată în plângerea penală.
„Merg până la capăt pentru a apăra legalitatea, principiile şi respectul pentru oamenii serioşi şi profesionişti, singurii care pot garanta şi salvgarda interesele energetice ale României în viitorul ce se configurează tot mai incert", a declarat Gabriel Dumitraşcu pentru Focus-Energetic.ro. Anterior plângerii penale, el s-a adresat ministrului Energiei printr-o scrisoare deschisă, dar nu a primit niciun răspuns. În scrisoarea, Dumitrașcu i-a cerut ministrului Grigorescu: „Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi, în ultimele zile de mandat, numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercaţi să le acordaţi ultimele sinecuri". Reamintim, pentru cele 6 poziţii de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica s-au înscris 84 de persoane. Iniţial au fost selectaţi 30 de candidaţi dintre cei 84 înscrişi. Printre aceştia NU s-au aflat Gabriel Dumitraşcu, Dragoş Zachia (fost director al Hidroelectrica), George Cristodorescu (ales iniţial preşedinte al CS al Hidroelectrica, în anul 2013, la prima selecţie a membrilor consiliului conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă; de remarcat, Hidroelectrica fiind în insolvenţă, nu şi-a exercitat niciodată mandatul), Ovidiu Demetrescu (fost director general al HidroTarniţa) etc. Se pare că niciunul dintre aceştia nu a îndeplinit condiţiile minime de a trece de prima etapă a procesului de selecţie.
În piaţă se zvoneşte că printre cei „selectaţi" de ministrul Grigorescu se numără Corina Popescu (secretar de stat în Ministerul Energiei), Elena Popescu (directoe general al Direcţiei „Energie" din cadrul ministerului), Radu Coşarcă (fost prezentator TV), ba chiar şi fostul ambasador SUA la Bucureşti James Rosapepe. Reamintim, din conducerea Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, face parte un alt fost ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Hidroelectrica trebuia să aibă un nou Consiliu de Supraveghere până pe 10 decembrie, după cum anunţaseră oficialii Ministerului Energiei. Cum n-au ajuns la nicio înţelegere privind noua echipă din conducerea producătorului de energie, şi cum mandatul unora dintre cei actuali expiră până la sfârşitul anului şi, între timp, au avut loc şi alegeri, se pare că ministrul Grigorescu va prelungi cu o lună mandatele membrilor Directoratului şi ai CS. Ceea ce este o veste bună şi pentru sindicalişti! Aceştia s-au blocat, recent, în hidrocentrale, pentru că actualul Directorat refuza să semneze noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), pentru că li se încheia mandatul. Acum, nu mai au nicio motivaţie cei din Directorat să semneze noul CCM, cu tot cu modificările cerute de sindicalişti!
„Nu cerem lucruri ce nu ni se cuvin! Hidroelectrica este compania cu cel mai mare profit din ţară. Credeţi că acest profit s-a făcut singur sau „din pixul" conducerii?! Nu! Noi am muncit mai mult şi mai bine! Este adevărat, ne-au ajutat şi condiţiile meteo, dar, dacă n-am fi fost noi, angajaţii, numai conducerea ce-ar fi făcut?! Suntem acum cu apoximativ 40% mai puţini angajaţi decât eram în 2012. Ceea ce înseamnă că am muncit mai mult şi mai bine! Dacă am participat atunci când companiei i-a mers prost (ni s-au redus salariile şi am rămas atât de puţini angajaţi), ni se pare normal să paticipăm şi atunci când companiei îi merge bine! Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverşi creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300), de tăieri de salarii şi de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, chiar şi în 2014, deşi s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012! Pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului, este mai mic în 2016 faţă de 2012, în condiţiile în care a plecat 40% din personal, iar profitul a crescut extraordinar!", a declarat, recent, preşedintele Hidrosind, Nicolae Aurariu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Politico: O bombă radioactivă cu ceas îl așteaptă pe Trump sub gheața Groenlandei
În sălbăticia înghețată a Groenlandei, un secret radioactiv doarme sub gheață - și ar putea fi o durere de cap pentru Donald Trump dacă președintele ales al SUA își va pune în aplicare amenințarea de a prelua controlul asupra vastei insule arctice, relatează Politico.
-
Iranul dezvăluie existenţa unei instalaţii subterane de nave „în apele din sudul" ţării
Forţa maritimă a Gardienilor Revoluţiei- armata de elită a regimului de la Teheran - a dezvăluit sâmbătă o instalaţie subterană de nave situată „în apele din sudul" ţării, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.
-
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză: Câştigul salarial mediu net lunar va creşte cu 6,2% în 2025. Câştigul real se va majora cu 1,6%
Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
-
Un „mini cabinet" britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
Adevărul fundamental despre Donald Trump, la nivel guvernamental, dar și în rândul liderilor din afaceri și armată din Marea Britanie, este acela că, indiferent de ce s-ar întâmpla, Trump nu este previzibil. Acest lucru este valabil și acum.
-
CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
O carte clasată de CIA timp de peste 50 de ani aduce în prim-plan o teorie surprinzătoare despre sfârșitul lumii. „The Adam and Eve Story" (Povestea lui Adam și Eva), scrisă de Chan Thomas, fost angajat al Forțelor Aeriene ale SUA și cercetător în fenomenele OZN, conține o ipoteză apocaliptică care a fost reținută de agenție până acum câțiva ani.
-
Vladimir Tismăneanu îl ironizează pe Călin Georgescu: „Împerecherea dintr o camaradă de cuib și un tovarăș de organizație de bază a generat venirea pe lume a Mântuitorului securist"
Vladimir Tismaneanu, istoric al comunismului şi profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland din SUA, l-a numit pe Călin Georgescu, într-o postare pe Facebook, „Mesia cu epoleți", ironizându-l pe fostul finalist prezidențial după dezvăluirile legate de trecutul legionar al mamei sale.
-
Bombardamente, în loc de armistițiu. Armata israeliană a lovit în Gaza, după ce Hamas a blocat intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Armata Israeliană (IDF) susține că avioanele sale de luptă efectuează un val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Mai multe detalii vor fi furnizate ulterior, adaugă armata, citată de Times of Israel.
-
Trăsnet în economia globală: Rezerva Federală a SUA se retrage din grupul pentru gestionarea riscurilor climatice în sistemul financiar
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat vineri că s-a retras din reţeaua globală de bănci centrale şi autorităţi de reglementare care explorează modalităţi de a supraveghea riscurile climatice în sistemul financiar.
-
Româncă din Germania, scandalizată de prețurile identice cu cele din țară
O româncă stabilită de ani buni în Germania a stârnit un val de reacții în mediul online după ce a făcut o comparație între prețurile din Germania și cele din România. Revoltată de ceea ce consideră a fi o nedreptate pentru românii care trăiesc acasă
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu