ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Plângere penală împotriva ministrului Energiei, Victor Grigorescu

Postat la: 16.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Cea mai profitabilă companie de stat, Hidroelectrica, se pare că-i dă "dureri de cap" ministrului Energiei, Victor Grigorescu: mandatele unora dintre membrii Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere expiră până la sfârşitul anului, noi administratori n-a găsit, sindicatele ameninţă cu greva generală, iar acum există şi o plângere penală împotriva sa.

Fostul şef al Direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei și fost administrator special al Hidroelectrica în timpul insolvenţei, Gabriel Dumitrașcu i-a făcut, ieri, plângere penală lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Gabriel Dumitrașcu a candidat pentru Consiliul de Supraveghere (CS) de la Hidroelectrica și reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare. „Apreciez că numitul Victor Vlad Grigorescu, prin încălcarea atribuţiilor legale ce-i reveneau în calitate de ministru în cadrul Ministerului Energiei, în calitate de autoritate publică tutelară a Hidroelectrica, a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu. Apreciez că fapta penală săvârşită de numitul Victor Vlad Grigorescu rezultă din modul în care a înţeles să selecteze societatea de recrutare a Consiliului de Supraveghere, cât şi din ignorarea aspectelor de nelegalitate semnalate cu privire la procedura de selecţie desfăşurată de Transearch Internaţional SRL, încălcând şi obligaţia constituţională a autorităţii publice să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii, în acest mod permiţând continuarea unei proceduri de recrutare suspectă de ilegalitate", se arată în plângerea penală.

„Merg până la capăt pentru a apăra legalitatea, principiile şi respectul pentru oamenii serioşi şi profesionişti, singurii care pot garanta şi salvgarda interesele energetice ale României în viitorul ce se configurează tot mai incert", a declarat Gabriel Dumitraşcu pentru Focus-Energetic.ro. Anterior plângerii penale, el s-a adresat ministrului Energiei printr-o scrisoare deschisă, dar nu a primit niciun răspuns. În scrisoarea, Dumitrașcu i-a cerut ministrului Grigorescu: „Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi, în ultimele zile de mandat, numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercaţi să le acordaţi ultimele sinecuri". Reamintim, pentru cele 6 poziţii de membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica s-au înscris 84 de persoane. Iniţial au fost selectaţi 30 de candidaţi dintre cei 84 înscrişi. Printre aceştia NU s-au aflat Gabriel Dumitraşcu, Dragoş Zachia (fost director al Hidroelectrica), George Cristodorescu (ales iniţial preşedinte al CS al Hidroelectrica, în anul 2013, la prima selecţie a membrilor consiliului conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă; de remarcat, Hidroelectrica fiind în insolvenţă, nu şi-a exercitat niciodată mandatul), Ovidiu Demetrescu (fost director general al HidroTarniţa) etc. Se pare că niciunul dintre aceştia nu a îndeplinit condiţiile minime de a trece de prima etapă a procesului de selecţie.

În piaţă se zvoneşte că printre cei „selectaţi" de ministrul Grigorescu se numără Corina Popescu (secretar de stat în Ministerul Energiei), Elena Popescu (directoe general al Direcţiei „Energie" din cadrul ministerului), Radu Coşarcă (fost prezentator TV), ba chiar şi fostul ambasador SUA la Bucureşti James Rosapepe. Reamintim, din conducerea Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la Hidroelectrica, face parte un alt fost ambasador SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. Hidroelectrica trebuia să aibă un nou Consiliu de Supraveghere până pe 10 decembrie, după cum anunţaseră oficialii Ministerului Energiei. Cum n-au ajuns la nicio înţelegere privind noua echipă din conducerea producătorului de energie, şi cum mandatul unora dintre cei actuali expiră până la sfârşitul anului şi, între timp, au avut loc şi alegeri, se pare că ministrul Grigorescu va prelungi cu o lună mandatele membrilor Directoratului şi ai CS. Ceea ce este o veste bună şi pentru sindicalişti! Aceştia s-au blocat, recent, în hidrocentrale, pentru că actualul Directorat refuza să semneze noul Contract Colectiv de Muncă (CCM), pentru că li se încheia mandatul. Acum, nu mai au nicio motivaţie cei din Directorat să semneze noul CCM, cu tot cu modificările cerute de sindicalişti!

„Nu cerem lucruri ce nu ni se cuvin! Hidroelectrica este compania cu cel mai mare profit din ţară. Credeţi că acest profit s-a făcut singur sau „din pixul" conducerii?! Nu! Noi am muncit mai mult şi mai bine! Este adevărat, ne-au ajutat şi condiţiile meteo, dar, dacă n-am fi fost noi, angajaţii, numai conducerea ce-ar fi făcut?! Suntem acum cu apoximativ 40% mai puţini angajaţi decât eram în 2012. Ceea ce înseamnă că am muncit mai mult şi mai bine! Dacă am participat atunci când companiei i-a mers prost (ni s-au redus salariile şi am rămas atât de puţini angajaţi), ni se pare normal să paticipăm şi atunci când companiei îi merge bine! Noi, după 3-4 ani de super profit înregistrat de Hidroelectrica, de achitare a datoriilor pe care le-am avut către diverşi creditori, de disponibilizări făcute (de la 5.200 de oameni, am ajuns la 3.300), de tăieri de salarii şi de alte drepturi, care s-au operat în 2012, 2013, chiar şi în 2014, deşi s-a mai pus ceva la loc în 2015-2016, nu am ajuns la nivelul de la care am plecat în 2012! Pe scurt, nivelul salarial, venitul mediu al omului, este mai mic în 2016 faţă de 2012, în condiţiile în care a plecat 40% din personal, iar profitul a crescut extraordinar!", a declarat, recent, preşedintele Hidrosind, Nicolae Aurariu.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE