Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Piata Victoriei s-ar putea prabusi sub greutatea atator persoane participante la proteste

Postat la: 06.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Televiziunile din România anunta care mai de care mai multi protestatari prezenti in Piata Victoriei. Daca la Antena 3 si România TV se vorbeste despre maximum 150.000 de persoane, la Realitatea TV, de pilda, se anunta 300.000 de protestatatri.

Ceea ce ar fi o aberatie tinand cont ca in careul pietei sunt 22.500 mp, iar in intreg perimetrul ocupat de protestatari (cu tot cu strazile adiacente) sunt 35.000 de mp. Media la un concert de rock, unde exista densitatea cea mai mare a publicului este de 2,5-3 persoane/mp, in vreme ce la un astfel de protest, media este de 1,5-2 pers/mp. Dar exista si zone rarefiate, spre marginile manifestarii civice. Ca atare, considerand totusi o medie de 2 persoane pe metru patrat, in fata Guvernului, strict pe teritoriul Pietei Victoria sunt 45.000 de protestatari, maximum 50.000 la ora 22,00 (cand s-a atins vârful), iar cu tot cu cei de pe strazile adiacente au fost 60.000 de persoane la ora cea mai aglomerata.

Sigur, nu vorbim despre totalul celor ce au participat, caci 25-30% din peroane au venit si au plecat, producand un flux mai mult din curiozitate, sau alte motive obiective. Este corect sa vorbim despre aproximativ 80.000 de persoane, in totatlitatea celor care au fost in Piata Victoriei la un moment dat. Ceea ce, fireste, nu-i putin lucru. Este si logic sa fie asa. Daca la miting ar fi fost 250.000 - 300.000 de persoane (90% au fost bucuresteni, 10% din imprejurimi si doar 10% din tara - studentii sunt in aceata perioada tot "bucuresteni", fiind in sesiune de examene, ei au venit de acasa, din weekend, nu in mod special, mai ales ca manifestari similare au avut loc si la ei in orase), atunci in piata ar fi fost 15-20% din populatia Capitalei, adica doua din zece persoane, ceea ce este limpede ca n-a fost asa, sunt cartiere intregi, sau strazi intregi de unde n-au iesit nici 1%.

Si ar mai exista un motiv pentru care nu putem vorbi de 200.000 de persoane, sau chiar 250.000 numai in perimetrul pietei. Specialistii in calcule de rezistenta citati de alte siteuri de presa sustin ca daca ar fi doar 150.000 de persoane in Piata Victoriei, care ar stationa (deci nu ar fi in miscare, precum autovehicolele care traverseaza zona) vorbim despre o greutate medie adusa carosamentului de 11.250 de tone care ar apăsa asupra galeriilor de metrou, dar si a restului de infrastructura, precum tunele de canalizare apa, trasee de conducete de gaze, cabluri de electricitate, care toate se aduna intr-un veritabil "nod" al Capitalei. Daca ar fi vorba despre 250.000 - 300.000 de persoane atunci am avea de a face cu o greutate de aproape 25.000 de tone, considerand persoana la o medie de 75 de kiloagrame (cifra standard penru astfel de calcule).

La o astfel de greutate suplimentara poate sa apara un eveniment tragic de o amploarae fara precedent: prabusirea intregii zone peste statiile de metrou de dedesubt. Oameni ar fi si deasupra, dar si in statii. Sa nu uitam ca surpari ale galeriilor de metrou au mai existat si fara o asemenea greutate, precum cele din zona Cotroceni. In plus, pe una din laturile pietei, in afara de metrou este pasajul Victoriei, care slabeste si el structura de rezistenta totala si sa mai spunem ca in zona pânza freatica este destul de ridicata spre suprafata, ceea ce ce a facut dificila si hidroizolarea statiillor de metrou - doua la numar - de sub carosabil, prezentat acestei zone freatice slabind la randu-i structura de rezistenta. Culmea este ca - spun aceiasi experti - cladirea guvernului este cea mai solida din zona, fiind aleasa spre constructie singurl loc stâncos, stabil si nestrabatut in subterane de tuneluri si alte constructii auxiliare care i-ar putea subrezi rezistenta.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE