Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Petre Daea ''loveste'' din nou! Inca o declaratie spumoasa

Postat la: 19.02.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Starea de vegetatie a culturilor agricole semanate in toamna este buna, iar temperaturile ridicate au ajutat la rasarirea si infratirea culturilor, insa exista o problema la rapita, mai ales in partea de sud a tarii, sustine ministrul Agriculturii, Petre Daea.

"Temperaturile acestea au ajutat, iar acum intreaga suprafata de cereale paioase care a fost semanata in toamna este rasarita si este in foarte mare procent si infratita, undeva peste 82%, conform datelor primite de la ASAS si din teritoriu, de la Directiile Agricole. Intr-un cuvant, starea de vegetatie este buna si aceste temperaturi nu au creat pagube. Am mai spus si o repet: arareori mai vezi in camp o densitate atat de buna la culturi si un grad de infratire excelent (...) Insa avem o problema la rapita, pentru ca perioada de insamantare a rapitei a coincis cu o perioada aspra, pentru ca seceta a inasprit solul. Nu a creat conditii optime pentru crearea unui pat germinativ corespunzator. Fermierii erau obligati sa insamanteze pentru ca ieseau din perioada optima si din nefericire aici avem goluri in cultura in anumite zone si indeosebi in partea de sud a tarii. Aici solul a scuipat pur si simplu utilajele, nu le primea, nu puteau sa intre in sol, sa-l mobileze sa-l marunteasca si au fost rasariri in etapa. In unele locuri nu a rasarit deloc, sunt goluri, e o densitate neuniforma. Sigur, aceste culturi sunt in asteptare, dar specialistul le urmareste", a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

Acesta a precizat ca in perioada de iarna se poate pierde circa 10% din suprafata insamantata din diferite motive, fie ca sunt oscilatii termice, baltiri in urma unor "acoperiri sufocante de zapada" sau din cauza bolilor, insa acest lucru nu s-a intamplat in acest an. Desi ministrul sustine ca sunt perspective bune si in acest an in privinta productiilor agricole, o situatie exacta nu poate fi oferita decat atunci cand "introduci graul in magazie si pui cheia si spui ca e al meu".

"Concluzia este doar atunci cand introduci graul in magazie si pui cheia si spui ca e al meu. (...) Sa asteptam, sa avem rabdare si sa lucram evident. Fermierii sunt cu ochii pe camp pentru a intra la fertilizari si evident la timp cu insamantarile de primavara. (...) Este perioada semanatului acum, de aceea si grija noastra formidabila de a da subventiile la timp si graba si munca noastra zilnica de a scoate actele normative in timp necesar in asa fel incat oamenii sa aiba posibilitatea de a avea sumele necesare pentru executarea lucrarilor la timp. Aici nu e joaca. Mazarea se insamanteaza in mustul zapezii. Sunt culturi din urgenta intai, e ovazul, incepe lucerna, incepe trifoiul sa se insamanteze. Oamenii sunt pe camp, se uita la fiecare palma de pamant sa vada daca s-a zvantat", a mai spus seful MADR.

Potrivit prognozei agrometeorologice publicate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), valabila pana pe data de 23 februarie, starea de vegetatie a plantelor, pe ansamblu, se va prezenta buna si medie in culturile infiintate in epoca optima, iar in semanaturile tardive, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi medie si slaba.

Culturile de orz si grau de toamna, functie de data semanatului vor inregistra fazele de rasarire, formarea frunzei a treia si infratire (20-100%). Rapita infiintata in perioada optima se va afla in faza de infrunzire (7-13 frunze), in majoritatea zonelor de cultura. La pomii fructiferi si vita de vie se va semnala starea de repaus biologic, la nivelul intregii tari. Aprovizionarea cu apa in cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in cea mai mare parte a tarii. Izolat in nordul si nord-estul Moldovei, precum si in centrul Dobrogei se vor inregistra deficite moderate de umiditate in sol. Specialistii recomanda ca in zilele lipsite de precipitatii sa se realizeze lucrarile agricole de sezon (araturi, fertilizari, taieri in vii si livezi etc.).

Din punct de vedere meteorologic, in urmatoarele zile va predomina un regim termic al aerului normal in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului va fi cuprinsa intre -5 si 6 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura. Temperatura maxima a aerului va oscila intre -2 si 10 grade Celsius, pe aproape intreg teritoriul, iar temperatura minima se va incadra intre -8 si 3 grade in cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare, producandu-se inghet la sol. Se prognozeaza precipitatii mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului, la nivelul intregii tari.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE