Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Petre Daea, despre prețul ouălor. Creșterea este nejustificată

Postat la: 22.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Petre Daea, despre prețul ouălor. Ministrul Agriculturii a declarat că majorarea prețului ouălor este nejustificată, motiv pentru care a formarea unei comisii de anchetă. Petre Daea l-a criticat, însă, pe președintele Consilului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care nu poate fi „păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi".

Ministrul Petre Daea a afirmat că prețul ouălor și a altor produse a crescut nejustificat. „Dat fiind faptul că în piaţă preţurile la unele produse au crescut nejustificat, imediat am instituit la nivelul ministerului o echipă de control. De altminteri, ieri au intrat în dispozitiv toate instituţiile statului să verifice ce şi cum. Am făcut şi o adresă dlui preşedinte al Consiliului Concurenţei şi l-am rugat să intervină pentru că sunt elemente pe care noi nu le cunoaştem, dat fiind faptul că ele nu se justifică din punct de vedere al calculelor pe care le facem şi al logicii privind desfăşurarea procesului de producţie", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Petre Daea a precizat că prețul ouălor „s-a potolit". „Am observat un lucru extrem de interesant: s-a potolit acest preţ. Era cât pe aici să rupă şi tavanul în unele magazine. Noi nu putem sta indiferenţi, nu putem sta stană de piatră în faţa unei asemenea situaţii. Am constatat că în unele magazine lucrurile s-au îmbunătăţit din punctul de vedere al preţurilor", a precizat ministrul Agriculturii. Șeful Ministerului Agriculturii a menționat că a analizat motivele care au dus la scumpirea ouălor. A spus că nu este normal ca un ou cumpărat de la fermă cu 50 de bani să ajungă în magazine la preț dublu.

„Ne-am dus în ferme, am discutat cu reprezentanţii fermierilor şi am analizat elementele de cost de producţie (furaj, medicamente, manopera, energie), iar costul e de 36 de bani. De la costul de producţie, oul pleacă apoi ambalat. Furnizorul îl aduce în magazin la preţul de 52 de bani. De aici şi până la un leu am căutat explicaţii. Pe unele le-am găsit, pe altele nu. Negăsind explicaţiile, am solicitat sprijinul Consiliului Concurenţei", a explicat ministrul Agriculturii. Referitor la scumpirea produselor, premierul Mihai Tudose i-a spus lui Petre Daea că „au început să circule caricaturi cu găini care-şi iau haine blană, că s-au scumpit ouăle". Ministrul a menționat că preţul ouălor la producător este de 36 de bani pe bucată. În acest context, Petre Daea l-a criticat pe președintele Consiliului Concurenței căruia i-a recomandat să se abțină de la analize superflu.

„Îl scoate la poarta fermei ambalat, sigilat, etichetat, îl şi transportă în piaţă, îl duce practic pe raft şi de aici o dată până la un leu, ceea ce, din punctul nostru de vedere nu este justificat. Am rugat prin adresă scrisă, pentru că aşa e normal între instituţiile statului. Preşedintele Consiliului Concurenţei, care poate să mai dea o dată o explicaţie pe care eu nu aş cataloga-o decât împotriva ţării. Foarte atent spun acest lucru şi foarte apăsat, pentru că a spune că sunt diferenţe ca urmare a faptului că au schimbat, că e deficit bugetar mi se pare prea mult, că din cauza deficitul bugetar... Dumnealui ştie şi ar fi bine să dea explicaţii guvernului, pentru că dumnealui nu este păun printre găini, să-şi păstreze aripile şi noi să fim în fiecare zi perpeliţi fie de situaţia reală pe care o are ţara, iar dumnealui se plimbă cu explicaţii, căutând un răspuns peste doi ani când nu mai sunt găinile şi poate nu mai suntem nici noi", a adăugat Daea.

Prețul ouălor aproape s-a dublat în doar câteva săptămâni. Un producător important de ouă de pe piața din România care furnizează marfă inclusiv în supermarketurile din țară susține că scumpirea acestui aliment esențial a fost provocată de blocarea importurilor din țări precum Polonia și Cehia, impusă de Uniunea Europeană. Acesta îl contrazice astfel pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care declara recent că scumpirea ouălor a fost generată de scandalul contaminării cu Fipronil.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE