Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Pedepsele pentru braconaj au fost majorate cu închisoare de la 3 la 7 ani

Postat la: 10.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Pedepsele pentru braconaj au fost majorate cu închisoare de la 3 la 7 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între 1 an și 3 ani, anunță Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților. În ședința de marți, 9 mai, comisia a dezăbătut cinci proiecte de legi și propuneri legislative privind modificarea și completarea OUG 23/2008 care reglementează pescuitul și acvacultura.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Comisia pentru mediu și echilibru ecologic, unul din obiectivele politicii comune europene pentru conservarea stocurilor de pește din perioada 2015-2020 este de a adopta o abordare prudentă care recunoaște impactul activitățiilor umane asupra tuturor componentelor ecosistemului și a mediului acvatic fragil și stabilirea unor limite sustenabile de captură care să asigure continuitatea capturilor de pește pe termen lung. Astfel, Comisia pentru mediu a respins proiectul de lege care legaliza, în limita a maxim 10% din captură, pescuitul comercial pe râurile interioare, pe Dunăre, în Luncă și Delta Dunării reținerea la bord, transbordarea, descărcarea și comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minimă legală.

Comisia a modificat art. 62, lit a) din OUG 23/2008, în sensul de a permite pescuitul comercial al peștelui sub dimensiunea minimă legală, reținerea la bord, transbordarea, descărcarea și comercializarea resurselor acvatice vii dacă reprezintă maxim 5% din captură, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagră. Totodată, Comisia a respins propunerea legislativă privind suspendarea activității de pescuit pe râurile interioare pentru o perioadă limitată de timp în vederea regenerării resurselor acvatice vii.

„Comisia a hotărât modificarea art. 65, lit.a) în sensul înăspririi regimului sancționator pentru fapte ce constau în pescuitul electiric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor vietuitoare acvatice. Dacă pe actuala reglementare aceste fapte reprezintă infracțiuni și se sancționează cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani, în noua redactare pedepsele au fost majorate de la 3 la 7 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioadă cuprinsă între 1 an și 3 ani", a declarat Remus Borza, presedintele Comisiei pentru Mediu si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor.

Acesta a mai spus că face apel la toate instituțiile și organele statului cu atribuții de control să ia măsuri în ceea ce privește sancționarea mai fermă și combaterea acestui flagel „care constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa exploatării durabile a resurselor acvatice vii şi a biodiversităţii. În aceeași ședință, Comisia a adoptat și OUG 85/2016 privind modificarea și completarea OUG 23/2008 cu amendamente proprii și preluate de membrii comisiei de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultura, Ministerul Afacerilor Interne și Patronatul Peștelui din România.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE