Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul European, undă verde pentru Acordul CETA între UE şi Canada

Postat la: 15.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Parlamentul European a aprobat miercuri Acordul Economic şi Comercial Complet (CETA) dintre Uniunea Europeană şi Canada, cu o miză importantă pentru România, întrucât permite operaţionalizarea acordului dintre ţara noastră şi Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetăţenii români începând cu data de 1 decembrie 2017.

Ratificarea de către Parlamentul European este doar o etapă intermediară, iar înţelegerea va intra în vigoare provizoriu, întrucât documentul trebuie să fie aprobat de organele legislative ale statelor membre. Tratatul, descris de primul ministru canadian drept unul „esenţial în materie de schimburi economice şi investiţii progresiste" a fost ratificat miercuri de Parlamentul European, cu 408 de voturi pentru, 33 de abţineri şi 254 de voturi împotrivă, scrie presa internaţională.
Luni, la Strasboug, opozanţii Acordului CETA au prezentat o petiţie ostilă semnată de 3,5 milioane de europeni. Pentru a fi admisibilă, o asemenea iniţiativă ar trebui să fie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni europeni, din minimum şapte ţări parte a blocului comunitar. ,

Deşi PE a votat în favoarea CETA, acordul va intra în vigoare doar provizoriu, cel mai probabil în martie sau aprilie, prin eliminarea tarifelor impuse produselor de import. Acordul are nevoie de aprobarea parlamentelor din cele 28 de state membre ale UE şi din regiunile autonome ale Belgiei. Înţelegerile dintre UE şi Canada au fost finalizate în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate, dar acordul a fost semnat abia în octombrie 2016, în urma opoziţiei manifestate de regiunea Valonia din Belgia.

„Multinaţionalele vor putea să atace guvernele în cadrul unui sistem de justiţie privatizată", a declarat europarlamentar Marine Le Pen, care şi-a anunţat opoziţia faţă de CETA. Europarlamentarii de extremă stângă şi cei de extremă dreaptă, verzi, cât şi unii socialişti au votat împotriva acordului comercial.

Despre ce este vorba în acest document?

Acordul Economic şi Comercial CETA este un acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Canada. Acesta vizează impulsionarea cu 25% a schimburilor comerciale de bunuri şi serviciii între cele două parţi. Semnat pe 30 octombrie 2016, documentul trebuia votat pe 15 februarie în Parlamentul European, lucru care s-a şi întâmplat astăzi, când Legislativul comunitar a avizat favorabil iniţiativa, iar ulterior trebuie ratificat de parlamentele statelor membre şi, pentru unele ţări, de către Legislativele regionale, pentru a deveni definitiv. Procesul ar putea, astfel, să dureze cel puţin încă vreo câteva luni, până la câţiva ani, însă acordul venit dinspre Parlamentul European permite aplicarea provizorie a unei părţi importante a textului, explică jurnaliştii Le Figaro.
Advertisment

CETA, considerat un acord „de nouă generaţie", suprimă 99% din taxele vamale dintre UE şi Canada, deschizând, în acelaşi timp, accesul companiilor europene la pieţele publice canadiene. În replică, Uniunea şi-a deschis deja spaţiul comercial întreprinderilor din Canada. În ceea ce priveşte problema spinoasă referitoare la reglarea decalajelor dintre companiile din SUA, UE şi Canada s-a stabilit înfiinţarea unui tribunal permanent independent, alcătuit din 15 judecători profesionişti, pentru a evita recurgerea la sistemele de arbitraj prevăzute în acordurile comerciale actuale. Acestea permiteau multinaţionalelor, odată ce lansau investiţii într-un anume stat, să pună în discuţiei legile sau reglementările contrare propriilor interese.

De ce le e teamă europenilor?

Tratatul va facilita, astfel, accesul la piaţa nord-americană pentru exportatorii francezi. Aceste companii sunt cele care ies în câştig. În schimb, cele mai dependente de mediul de afaceri francez ar fi vulnerabile faţă de sosirea concurenţei din partea canadienilor. „CETA permite creşterea marjei de manevră pentru marile firme globalizate. Acestea se găsesc în avantaj", a explicat pentru AFP politologul Thomas Guénolé. Şi deschiderea pieţei în domeniul agriculturii îi nelinişteşte pe principalii actori din acest sector care şi-au manifestat preocuparea faţă de concurenţa canadiană. Alţii privesc acest acord ca pe o poartă în plus prin cate multinaţionalele americane pot să pătrundă pe teritoriu european, în timp ce discuţiile asupra Acordului TAFTA (tratat de negociere cu SUA) au fost suspendate.

Miza pentru România în problema Acordului CETA

Acordul CETA a fost semnat în octombrie 2016, după negocieri tensionate şi o anulare intempestivă cu puţin timp înaintea finalizării discuţiilor. În această problemă, miza pentru România este una importantă, întrucât permite operaţionalizarea acordului dintre ţara noastră şi Canada privind eliminarea deplină a vizelor pentru cetăţenii români începând cu data de 1 decembrie 2017.
Guvernul României saluta atunci decizia Canadei de eliminare completă a vizelor pentru români de la 1 decembrie 2017, hotărârea fiind cuprinsă în declaraţia Summitului UE-Canada, iar Dacian Cioloş, prim ministru la acea dată, preciza că este un moment important, fiind astfel eliminată ultima discriminare la adresa românilor.

„Este un moment important pentru România, nu doar pentru că se deschide accesul românilor la beneficiile Tratatului comercial între Uniunea Europeană şi Canada (CETA), dar şi pentru că se elimină ultima discriminare existentă pentru cetăţenii români faţă de ceilalţi cetăţeni europeni în chestiunea circulaţiei fără bariere pe teritoriul Canadei. Consider, de asemenea, că această liberalizare a regimului vizelor va crea oportunităţi importante pentru oamenii de afaceri români care doresc să dezvolte proiecte cu parteneri canadieni. Îi mulţumesc domnului prim-ministru Justin Trudeau pentru implicarea personală în negocierea acestui obiectiv al României şi pentru deschiderea arătată în discuţiile pe care le-am purtat în acest an pe tema liberalizării regimului de vize", se arăta într-un comunicat de presă emis de Cioloş.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor care au durat câteva luni, dintre premierul Canadei, Justin Trudeau, şi fostul şef al Executivului român, Cioloş, Guvernul Canadei a semnat în octombrie 2016 angajamentul de a elimina total regimul de vize pentru toţi cetăţenii români, începând cu 1 decembrie 2017, după o primă etapă de liberalizare parţială de la 1 mai 2017.

„În perioada de până la momentul eliminării depline a regimului de vize, Canada va introduce o ridicare parţială a vizelor pentru cetăţenii români eligibili care călătoresc în această ţară. Astfel, la 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană temporară în ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care deţin, în prezent, o viză validă, valabilă pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea să viziteze sau să tranziteze Canada pe baza unei autorizaţii electronice de călătorie (eTA) în loc de viză", se mai arăta în comunicatul Guvernului.

În următoarele luni, oficialii români vor lucra cu omologii canadieni pentru a pregăti o tranziţie la regimul de călătorie fără vize şi pentru a dezvolta aranjamentele în cadrul cărora ţările noastre să colaboreze mai bine în gestionarea oricăror tendinţe negative în domeniul migraţiei, dacă acestea ar apărea.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE