Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Parlamentul European recomandă statelor membre să ia în calcul utilizarea canabisului în scopuri medicale

Postat la: 14.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor să utilizeze judecata lor profesională în ceea ce privește prescrierea medicamentelor pe bază de canabis. Ei spun că, atunci când sunt eficiente, aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, europarlamentarii cer Comisiei Europene și autorităților din statele membre UE să facă o distincție clară între consumul de canabis medical și utilizarea canabisului în alte scopuri.

Rezoluția îndeamnă autoritățile din statele membre să înlăture barierele de reglementare, financiare și culturale care frânează cercetarea științifică privind utilizarea canabisului în scopuri medicale și să finanțeze în mod corespunzător cercetarea în acest scop. De asemenea, UE ar trebui să stimuleze cercetarea și inovaţia cu privire la medicina bazată pe canabis.

Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor pe bază de canabis şi ale canabisului, în general, a fost subfinanţată şi ar trebui abordată în mod corespunzător prin programe de cercetare, pentru a explora posibila utilizare a canabisului în tratamentul medical, precum şi efectele asupra organismului.

Potrivit eurodeputaților, există dovezi privind eficienţa canabisului în creşterea poftei de mâncare şi în limitarea scăderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat în scop medical poate diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar şi în cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite şi glaucom și, în plus, reduce riscul de obezitate şi diabet.

Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor să utilizeze judecata lor profesională în ceea ce privește prescrierea medicamentelor pe bază de canabis. Ei spun că, atunci când sunt eficiente, aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente.

Reglementarea medicamentelor pe bază de canabis se va traduce în venituri suplimentare pentru autoritățile publice, ar limita piața neagră și ar asigura etichetarea calitativă și corectă. De asemenea, ar limita accesul minorilor la această substanță, mai arată europarlamentarii.

În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat oficial ca CBD, compusul canabisului, să nu fie clasificat drept substanță controlată, legislația în statele membre diferă foarte mult în ceea ce privește folosirea canabisului în scopuri medicinale, mai arată europarlamentarii.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE