Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Părinții din București ar putea primi un stimulent financiar pentru nou-născuți

Postat la: 02.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un stimulent financiar pentru nou-născuți, în valoare de 2.500 de lei, ar putea fi acordat părinților, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței din 8 iunie a Consiliului General al Municipiului București, potrivit Agerpres.

Stimulentul financiar ar urma să fie acordat de Direcția generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB). Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de stimulentul în valoare de 2.500 de lei sunt: unul sau ambii părinții să aibă domiciliul sau reședința în București, nașterea copilului să fie întregistrată într-o maternitate din cadrul unităților sanitare cu paturi din Capitală

Cererea pentru acordarea stimulentului se va depune la DGASMB, împreună cu documentele doveditoare: certificatul de naștere al copilului, o cerere tipizată, biletul de ieșire din spital/certificat constatator al nașterii emis de către unitatea sanitară, extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar, după caz. Termenul de depunere a dosarului este o lună de la data nașterii copilului.

În expunerea de motive, semnată de Gabriela Firea, se arată că, potrivit prevederilor Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să intervină pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea efectelor temporare ori permanente ale situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială a persoanei, familiei, grupurilor ori comunităţilor.

Din raportul de specialitate reiese că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada 2010 - 2015, numărul nou-născuţilor vii, ai căror părinţi au rezidenţă pe rază Municipiului Bucureşti, a scăzut, astfel că, dacă în anul 2010 s-au înregistrat 21.147 copii, în anul 2015 s-au înregistrat 19.255 copii. Totodată, datele Eurostat bazate pe recensământul din 2011 arată că România se află printre primele cinci state din 28 în care declinul demografic este cauzat atât de sporul natural negativ, cât şi de migraţia netă cu valori negative.

„Reducerea continuă a natalităţii, în paralel cu o creştere constanţa a numărului vârstnicilor, va determina schimbarea echilibrului între generaţii, cu consecinţe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare prin reducerea, progresivă, a disponibilităţilor privind resursele umane. (...) Conform datelor prezentate de către Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice, ponderea populaţiei tinere (0 - 14 ani) şi a celei adulte (15 - 65 ani) se va reduce, în timp ce proporţia populaţiei de peste 65 de ani şi peste va creşte exploziv, apropiindu-se de 20% în anul 2030 şi depăşind 26% în anul 2026", se menţionează în acelaşi document. Propunerea stimulentului este motivată de multiplele cheltuieli pe care o familie tânăra trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou-născut.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE