Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ordonanța lui Tudorel Toader pentru legile justiției, criticată DUR de Forumul Judecătorilor

Postat la: 14.10.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Forumul Judecătorilor din România critică proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea legilor justiției, proiect trimis de Tudorel Toader la CSM pentru avizare. Forumul Judecătorilor reclamă faptul că proiectul nu pune în acord recomandările GRECO și ale Comisiei de la Veneția.

În ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi, Forumul Judecătorilor arată că Ministrul Justiţiei îşi păstrează "monopolul" asupra procedurii. Proiectul de OUG pentru modificarea legilor Justiţiei, consultat de G4Media.ro, prevede că pensionarea anticipată după numai 20 de ani de activitate a judecătorilor şi procurorilor va fi amânată cu patru ani, până la 31 decembrie 2022. Proiectul de ordonanţă de urgenţă nu conţine, însă, şi alte modificări solicitate de Comisia de la Veneţia în opinia preliminară din iulie referitoare la legile justiţiei, precum: modalitatea de numire şi revocare a procurorilor şefi ai principalelor Parchete (DNA, DIICOT, Parchetul general), reconsiderarea înfiinţării unei secţii speciale pentru investigarea magistraţilor.

Asociaţia precizează, legat de numirea şi revocarea şefilor de parchete, că "Ministrul Justiţiei continuă să aibă un cvasi-monopol în ceea ce priveşte numirea/revocarea procurorilor cu funcţii de conducere la nivelul D.N.A, D.I.I.C.O.T. şi a Parchetului General, având în vedere ca Preşedintele României nu se poate opune decât o singură dată ceea ce înseamnă că, după exercitarea acestui drept de veto, va fi obligat să desemneze/revoce pe procurorul-şef dorit/nedorit de executiv, funcţia prezidenţială fiind golită de orice conţinut şi nemaiputând contrabalansa eventualele excese ale politicului".

"Având în vedere că Legile de modificare ale celor trei Legi ale Justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 republicată privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 republicată privind organizarea judiciară şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, au fost promulgate, ultimele două fiind publicate în Monitorul Oficial al României şi intrate în vigoare, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România atrage atenţia asupra faptului că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă, în forma care circulă public, nu asigură punerea de acord a Legilor de modificare a acestor acte normative cu recomandările Comisiei de la Veneţia sau GRECO, continuând să fie puse în pericol stabilitatea şi independenţa sistemului judiciar şi, pe cale de consecinţă, însuşi parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei.

Astfel, conform Avizului Comisiei de la Veneţia din 13 iulie 2018, puterea legislativă şi puterea executivă din România au obligaţia de a regândi imediat sistemul de numire/revocare al procurorilor în funcţii de conducere la nivel înalt, în vederea asigurării condiţiilor pentru un proces de numire/revocare neutru şi obiectiv, prin menţinerea rolului unor autorităţi, cum sunt Preşedintele şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influenţa Ministrului Justiţiei. De asemenea, Comisia de la Veneţia a sugerat ca, în contextul reformei ample a magistraturii ce se doreşte a fi realizată, principiul independenţei să fie adăugat listei principiilor care guvernează activitatea procurorilor. În plus, potrivit Anexei IX la Tratatul privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, România s-a obligat să asigure independenţa efectivă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă, prin modificările aduse, această independenţă este iluzorie atât timp cât revocarea procurorilor şefi ai acestei unităţi de parchet rămâne la discreţia Ministrului Justiţiei.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE