Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Omul de afaceri Puiu Popoviciu, reţinut la Londra

Postat la: 14.08.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" şi dat în urmărire internaţională, a fost reţinut astăzi la Londra, transmit televiziunile de ştiri.

Potrivit primelor informaţii, omul de afaceri s-a predat la poliţie însoţit de avocatul său. "Inculpatul Popoviciu Gabriel a fost reţinut în cursul acestei zile, de către London Metropolitan Police. Schimbul de date şi informaţii a avut loc prin CCPI - Biroul Sirene", a anunţat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), potrivit News.ro. În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situaţii.

Poliţia Română a informat Curtea de Apel Bucureşti şi Ministerul Justiţiei, instituţii abilitate să se ocupe de extrădarea celui în cauză. Surse oficiale din Poliţie au declarat, pentru Agerpres, că omul de afaceri a părăsit ţara la începutul lunii iunie. Puiu Popoviciu a fost condamnat pe 2 august de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa", fiind găsit vinovat de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. În prima instanţă, Popoviciu fusese condamnat la nouă ani de închisoare cu executare. Avocatul său, Louis Freeh, fost şef al FBI, s-a declarat, săptămâna trecută, "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentinţa nu este susţinută nici de fapte şi nici de legislaţie.

Într-un comunicat de presă, Freeh a afirmat: "Sunt profund dezamăgit de decizia recentă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, de a condamna penal pe omul de afaceri român Gabriel Popoviciu la şapte ani de închisoare. Această decizie, această condamnare, nu este susţinută nici de fapte, nici de lege. În iulie 2016 am fost însărcinat să efectuez o analiză independentă a condamnării domnului Popoviciu în faţa Curţii de Apel din România. Am efectuat această analiză cu ajutorul unei echipe de procurori federali experimentaţi şi foşti agenţi speciali ai FBI, dintre care unii vorbeau fluent limba română.

Echipa noastră a analizat temeinic dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv documente şi înregistrări ale conversaţiilor sale. Această analiză a indicat numeroase deficienţe de fapt şi juridice în cazul împotriva domnului Popoviciu. De exemplu, martorul principal al procuraturii, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l facă pe domnul Popoviciu să se incrimineze prin înregistrări secrete, a recunoscut în instanţă că nu a fost mituit de domnul Popoviciu - cu presupusa mită, inclusiv două sticle de lichior şi articole de promovare(cum ar fi un stilou, un notebook şi calendare). Fostul ministru al Educaţiei, precum şi alţi martori, au mărturisit că terenul Băneasa nu a fost niciodată un bun public şi, prin urmare, nu se poate susţine acuzaţia legală de abuz de poziţie. Multe alte deficienţe grave de fapt şi de drept, incompatibile cu principiile fundamentale ale statului de drept, au fost de asemenea subliniate în raportul meu. Sper că instanţele şi autorităţile vor reexamina acest caz şi vor decide că justiţia şi statul de drept semnifică obţinerea unui alt rezultat".

 

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE