Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












O veste buna! Cand ar incepe indicele ROBOR sa scada

Postat la: 05.07.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

0

ROBOR-ul - cel putin pe termen scurt, pana intr-o luna - va scadea. Cel pe termen mai indelungat - trei luni, sase luni - s-ar putea sa mai creasca, a declarat miercuri guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, precizand insa ca este o prognoza personala.

Isarescu a precizat, la un briefing de presa care a urmat sedintei de politica monetara, ca pentru BNR „sunt mai importante cotatiile ROBOR pe termen scurt, referindu-se la cele de overnight („peste noapte"), de o zi, o saptamana si o luna.

Mugur Isarescu a mai pus evolutia indicilor ROBOR si pe seama reactiei pietei, a mediatizarii excesive a subiectului si pe disparitia lichiditatilor din piata - din acest ultim punct de vedere referindu-se strict la colectarea taxelor si impozitelor si repunerea ulterioara a banilor in circulatie.

„Deciziile nu sunt ale noastre, sunt decizii ale pietei", a declarat Mugur Isarescu.

Conform Guvernatorului BNR, nici dobanzile pe termen scurt nu au cum sa creasca decat daca apare o disfunctionalitate a pietei sau in situatia in care o banca comite erori.

Nu in ultimul rand, Mugur Isarescu a evitat sa dea un termen la care va fi plafonat gradul de indatorare al populatiei, adaugand si ca exista „discutii lunare" intre reprezentantii BNR si cei ai bancilor comerciale. „A gasi instrumentele cele mai bune pentru a descuraja creditarea acolo unde se duce spre zone imprudente, nesanatoase, si a incuraja creditarea care duce spre domenii sanatoase, nu este o treaba chiar atat de simpla. Lucram numai cu instrumente indirecte. Avem foarte putine instrumente directe", a subliniat guvernatorul BNR.

„Activitatea noastra nu este legata, catusi de putin, de oprirea creditarii, de descurajarea creditarii in general", a mai spus Isarescu.

Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la 2,50%, pastrand totodata si dobanzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, si a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%.

„In sedinta din 4 iulie 2018, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele: mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,50 la suta pe an; mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la suta pe an si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,50 la suta pe an; pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", arata un comunicat al bancii centrale.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE