Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Numire controversată în bordul administrativ de la CNAIR

Postat la: 14.02.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Omul baronului giurgiuvean Nicolae Badalau, ministrul Razvan Cuc, a dat imputernicire celor doi reprezentanti ai Ministerului Transporturilor -Monica Teju si Petru Marculet, in Adunarea Generala a Actionarilor de la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sa numeasca cel de al saptelea membru al Consiliului de Administratie.

Pe criterii stiute numai de Cuc, dar mai ales de controversatul Petru Marculet- sef serviciu Resurse Umane in Ministerul Transporturilor, prin Hotararea AGA a CNAIR nr. 3 din 26 ianuarie 2017, Alina Monica Truțer, director general la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP). De unde si pana unde a ajuns un director de la ANAP, remunerat lunar cu 4.300 de lei, in bordul administrativ de la CNAIR, ramane o enigma. Dar un lucru este cert. Pe vremea guvernului Ponta, ca sa se recompenseze clientela politica, o serie de smecheri au aterizat in consiliile de administratie al unor companii cu multi bani. Asa a ajuns si in 2014, desi era de pe vremea guvernului Boc, si Alina Monica Truter din postura de reprezentant al Ministerului de Finante sa faca parte din CA de la CNADNR si CFR Calatori.

Acum, prin spargerea de catre Ciolos in doua companii, Alina Monica Truțer a aterizat din nou in CA de la CNAIR. Astfel, prin impunerea de catre CUC a Monicai Truțer, CA de la CNAIR functioneaza legal, adica are in sfarsit sapte membrii, care mai de care recomandati si garantati ca fiind tehnocratii frumosi si destepti ai lui Ciolos- Paul Marian Berghia- presedinte, Cristian Silaghi ( angajat recent la RAR si fost consilier al secretarului de stat Marcel Bolos venit de la Oradea), Gabriela Elena Mocanu, Violeta Alexandru Simionescu, Laura Diana Girla si Petre Neacsa (directorul economic al Ministerului Transporturilor care daca nu este cel putin intr-un CA cu bani multi face criza de nervi).

„Performanțele" lui Truțer de la Ministerul Finanțelor

In 2011, revista Kamikaze a dezvaluit o serie dintre „performantele" Monicai Truțer de la Ministerul Finantelor. La OPCP (Oficiul de Plăți și Contractare Phare) este angajat în funcția de director adjunct un reprezentant al MFP (Ministerul Finanțelor Publice) pe nume Monica Truțer. Aceeași doamnă Truțer este membru în consiliile de administrație a două companii de stat: CFR Călători SA și CNADNR (Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România). Care companii de stat derulează programe cu OPCP. Comisia Europeană a cerut lămuriri în legătură cu acest conflict de interese. Încă nu a primit o poziție oficială din partea autorităților din România.

Doamna Truțer e un țuțer

Monica Truțer a fost angajată ca director adjunct la OPCP în luna octombrie 2010. Din funcția deținută, ea este cea care verifică proiectele care sînt aprobate de către OPCP. Adică e responsabil cu autorizarea programelor. Înainte de a fi angajată la instituția aflată în subordinea MFP, actuala directoare adjunctă a lucrat ca responsabil la Resurse umane în cadrul aceluiași minister. După ce a primit postul de la OPCP, Truțer a mai primit din partea instituțiilor statului două sarcini foarte importante, și anume să fie membru în două consilii de administrație a două companii mari de stat: CFR Călători SA și CNADNR.

De aici rezultă conflictul de interese despre care vorbește Comisia Europeană într-o adresă trimisă în data de 10 februarie 2011: cele două companii derulează proiecte cu fondurile de preaderare, proiecte care sînt supervizate taman de OPCP. MFP nu a catadicsit să trimită nici un document în legătură cu numirea în funcție a Monicăi Truțer. Deși în documentul Comisiei Europene se face referire clară la articolul 52 din Regulamentul Financiar, respectiv la articolul 3.2 (ii) din Memorandumul Înțelegerii asupra Fondului Național din 20.10.1998, care se referă la conflictul de interese.

Soțul, mîna dreaptă a altui responsabil de fonduri din Finanțe

Truțer are însă altă versiune. În răspunsul trimis Revistei Kamikaze, ea a precizat: „În nota Comisiei Europene la care faceți referire nu se declară că există categoric un conflict de interese între cele două calități pe care le dețin, ci se solicită autorităților române să verifice dacă există un astfel de conflict și să ia măsuri în consecință dacă se va dovedi astfel". Monica Truțer ori nu a citit documentele invocate în nota menționată, ori se face că nu o privesc și pe dumneaei.

Faptul că prestează activități distincte aflate în conflict de interese clar este explicat astfel de adjuncta OPCP: „În calitatea de membru în consiliile de administrație nu sînt în nume personal, ci sînt un funcționar public numit de MFP pentru a-i reprezenta interesele". Așadar, deși recunoaște că reprezintă niște interese, Truțer nu vede și conflictul dintre ele. În 2005, Monica Truțer s-a angajat la MFP pe postul de responsabil la Resurse umane. Soțul, Ivan Truțer, a fost șeful de cabinet al lui Nicolae Ivan, secretar de stat în cadrul MFP și responsabil național cu autorizarea finanțărilor Phare, ISPA și SAPARD.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE