Noile reguli obligatorii pentru producatorii de tigarete
Postat la: 22.05.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

Pachetele de tigarete scoase la vanzare trebuie sa respecte noile cerinte ale legislatiei incepand de duminica, astfel ca vor afisa imagini color mai mari care prezinta riscurile asociate fumatului, pe 65% din suprafatele fata-spate ale pachetului, combinate cu mesaje de avertisment si informare.
Ambalajele trebuie sa cuprinda pe partile laterale avertismentul general "Fumatul ucide" si mesajul "Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer", fiind eliminate informatiile privind nivelul de gudron, nicotina si monoxid de carbon. Legea 201/2016 prevede ca vanzarea de produse din tutun fabricate si etichetate in conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisa pana sambata, 20 mai. Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR), care reprezinta interesele patronilor de mici magazine, a trimis in 12 mai o scrisoare sefului ANAF, Bogdan Stan, in care i-au solicitat sa ia o decizie care sa permita vanzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislatii pana la epuizarea stocurilor actuale.
Ei si-au motivat solicitarea prin pierderile prea mari pe care le-ar inregistra patronii de magazine daca stocurile nu mai pot fi vandute. "Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit sa se faca intr-un an de zile, dar intarzierea transpunerii acesteia in legislatia nationala (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai sase luni", a precizat asociatia. Legea prevede ca fiecare pachet de tigarete si de produse din tutun sa contina avertismentul general "Fumatul ucide" si mesajul de informare "Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer", plasate pe suprafetele laterale ale pachetului, in partea inferioara, cu o latime minima de 20 milimetri, astfel incat sa acopere jumatate din suprafete, fiind utilizate caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb.
Mesajele trebuie incadrate intr-un chenar negru cu latimea de 1 milimetru. Avertismentul general va fi inclus, de asemenea, pe partea de jos a suprafetei superioare care este vizibila atunci cand pachetul de tigarete este deschis. Fiecare pachet si orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat cuprinde avertismente de sanatate combinate, compuse dintr-o imagine care exprima efectele nocive ale fumatului si un mesaj de tip text, acestea acoperind 65% din suprafatele fata-spate ale pachetului.
Avertismentele sub forma de text pot fi alese din lista urmatoare: "Fumatul cauzeaza 9 din 10 cancere pulmonare", "Fumatul cauzeaza cancer al gurii si al gatului", "Fumatul dauneaza plamanilor", "Fumatul cauzeaza atacuri de inima", "Fumatul cauzeaza accidente vasculare cerebrale si infirmitate", "Fumatul blocheaza arterele", "Fumatul creste riscul de orbire", "Fumatul dauneaza dintilor si gingiilor", "Fumatul poate ucide fatul nenascut", "Fumul dumneavoastra dauneaza copiilor, familiei si prietenilor dumneavoastra", "Copiii fumatorilor sunt mai predispusi sa inceapa sa fumeze", "Renuntati la fumat - ramaneti in viata pentru cei dragi", "Fumatul reduce fertilitatea" sau "Fumatul creste riscul de impotenta".
Acest set de avertismente de sanatate combinate, primul din cele trei prevazute in anexele legii 201/2016, va fi utilizat pana la finele acestui an de catre producatorii si importatorii de tigarete si produse din tutun pentru fumat, iar urmatoarele doua seturi vor fi folosite timp de 12 luni fiecare, astfel incat consumatorul sa nu se obisnuiasca prea mult timp cu aceleasi imagini pe pachetele de tigarete. Denumirile produselor sau brandul nu vor fi inscrise deasupra avertismentelor de sanatate si vor ocupa mai putin spatiu decat pana in prezent.
Totodata, va fi afisat pe pachet numarul Tel Verde STOP FUMAT 08008 78673, unde fumatorii pot primi informatii despre programele disponibile menite sa ajute la renuntarea la fumat. in cazul pachetelor unitare de tigarete, avertismentele de sanatate combinate trebuie sa aiba o dimensiune de cel putin 44 mm inaltime si minimum 52 mm latime. Este interzisa etichetarea unui pachet de tigarete sau produse din tutun cu caracteristici sau elemente care sa promoveze un produs sau sa incurajeze consumul lui prin crearea unei impresii eronate cu privire la caracteristicile, efectele asupra sanatatii, riscurile sau emisiile acestuia.
Etichetele nu mai afiseaza nicio informatie privind continutul de nicotina, gudron sau monoxid de carbon al produsului din tutun, considerandu-se ca datele pot fi inselatoare pentru consumator. De asemenea, nu trebuie sa sugereze ca un anumit produs din tutun este mai putin daunator decat altele / are drept scop reducerea efectului unor componente daunatoare ale fumului / are proprietati vitalizante, energizante, de vindecare, de intinerire, naturale, organice / are alte efecte benefice asupra sanatatii sau stilului de viata.
Este interzis, totodata, ca vreo caracteristica sa se refere la gust, miros, aromatizanti sau alti aditivi ori la absenta acestora; sau sa sugereze ca se aseamana cu un produs alimentar sau cosmetic ori ca are o biodegradabilitate mai buna sau alte avantaje de mediu. In cazul tigaretelor si produselor din tutun, nu se permite includerea unor cupoane valorice, oferte de reducere, de distribuire gratuita, de tipul "doua produse la pretul unuia singur" sau altele similare.
Dupa 20 mai, se interzice prin lege introducerea pe piata romaneasca de produse din tutun fabricate sau puse in libera circulatie si etichetate in conformitate cu Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun. De asemenea, nu se mai comercializeaza tigaretele electronice sau flacoanele de reumplere fabricate sau puse in libera circulatie inainte de 20 noiembrie 2016, precum si produsele din plante pentru fumat, fabricate sau puse in libera circulatie inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, la inceputul anului.
Potrivit ANCMMR, peste 75.000 de magazine din Romania au inca stocuri importante de produse din tutun fabricate inainte de data intrarii in vigoare a legii, care nu au fost vandute si nu mai pot fi utilizate dupa 20 mai, desi au fost achizitionate de catre comercianti in mod legal si nu mai pot fi returnate. "Pierderile pe care le vom inregistra vor fi semnificative, atat de ordin financiar, cat si administrativ, afectand buna functionare a activitatii membrilor nostri", puncteaza asociatia.
Legea mai interzice introducerea in Romania a produselor din tutun cu o aroma caracteristica si a produselor din tutun care contin urmatorii aditivi: vitamine sau alti aditivi care creeaza impresia ca un produs din tutun are un efect benefic asupra sanatatii sau ca prezinta riscuri mai mici pentru sanatate; cafeina sau taurina ori alti aditivi si compusi stimulanti care sunt asociati cu energia si vitalitatea; aditivi cu proprietati colorante pentru emisii. In cazul produselor din tutun pentru fumat, sunt interzisi aditivii care faciliteaza inhalarea sau absorbtia nicotinei, dar si aditivi care au proprietati CMTR (proprietatile cancerigene, mutagene sau toxice) in forma nearsa.
Utilizarea aditivilor care sunt esentiali pentru fabricarea produselor din tutun, de exemplu a zaharului menit sa inlocuiasca zaharul care se pierde in timpul procesului de uscare, este permisa doar daca aditivii respectivi nu imprima produsului o aroma caracteristica si nu cresc in mod semnificativ sau masurabil potentialul de dependenta, toxicitatea sau proprietatile CMTR ale produsului din tutun.
Nu mai sunt permise produsele din tutun care contin arome in oricare dintre componentele produselor din tutun, cum sunt filtrele, hartiile, ambalajele, capsulele sau orice caracteristica tehnica ce permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensitatii arderii; sau care includ tutun sau nicotina in filtre, hartii sau capsule. Sunt exceptate de la interdictiile mentionate produsele din tutun altele decat tigaretele si tutunul de rulat.
Nivelurile maxime ale emisiilor tigaretelor introduse pe piata sau fabricate in Romania nu trebuie sa depaseasca 10 mg de gudron, 1 mg de nicotina si 10 mg de monoxid de carbon pentru o tigareta. Sanctiunile prevazute de lege pentru importatori, producatori si comercianti variaza intre 50.000 de lei si 100.000 de lei, in functie de prevederile incalcate.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Gardiancă la Rahova a condus drogată și a fost internată la Psihiatrie. A dărâmat mai multe garduri metalice instalate de jandarmi
Administrația Naționala a Penitenciarelor (ANP) anunța ca va lua toate masurile legale dupa ce o polițista de la Peniten ...
-
Taxă impusă de UE pe care românii o plătesc fără să știe. România decontează 20% din totalul inmaganinarilor de CO2 din Europa
Una dintre cele mai controversate taxe este „taxa de carbon" stabilita la nivelul Uniunii Europene și se aplica em ...
-
Ucraineancă tânăra și frumoasă aruncată pe un drum din Dubai după ce a fost abuzată. Avea coloana fracturată: "Mi-au dat brânci de pe o stâncă!"
Maria Kovalchuk a vorbit pentu prima data despre coșmarul pe care l-a trait in Dubai. Modelul OnlyFans de 20 de ani, a f ...
-
Covid-Stratus este mult mai contagioasă și provoacă simptome foarte grave fata de varianta initială Covid-19
Organizația Mondiala a Sanatații (OMS) monitorizeaza, inca din luna iunie, o noua subvarianta a virusului SARS-CoV-2, re ...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu