ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Noi motive pentru care ti se va ridica masina

Postat la: 03.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Autoritatile vor sa schimbe legea, iar masinile ar putea fi ridicate pentru noi motive. Toate masinile parcate pe domeniul public si cu inspectia tehnica expirata, precum si cele neasigurate sau pentru care nu au fost achitate taxe si impozite ar putea fi ridicate de primarii dupa doar doua luni de la data la care au fost gasite si considerate astfel abandonate, in loc de un an, cat prevede acum legea. Modificarile vor intra in dezbaterea Parlamentului in aceasta toamna.

Conform noilor masuri propuse, va fi scurtat de la un an la 60 de zile termenul pentru care un vehicul aflat pe domeniul public sau privat poate fi considerat abandonat. „In marile orase, intalnim adesea depozitate pe domeniul public rulote si remorci, perioade lungi de timp de 6 luni - 1 an, perioade in care aceste vehicule nu sunt utilizate de proprietari potrivit destinatiei. Mentinerea termenului de un an duce la prelungirea duratei in care domeniul public primeste o alta destinatie decat cea legala. Acceptarea unei solutii contrare ar conduce la concluzia ca aceste terenuri (chiar daca sunt locuri de parcare de sau parcari publice gratuite), destinate circulatiei publice si stationarii vehiculelor functionale, sa se transforme intr-un spatiu in care persoane private, invocand diferite situatii individuale, sa depoziteze bunuri proprietate privata, cu afectarea dreptului de proprietate a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale, ceea ce este inadmisibil", argumenteaza autorii proiectului de lege.

Proiectul extinde, in acest context, si categoria vehiculelor abandonate, care va cuprinde: toate vehiculele parcate pe domeniul public al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat, precum si cele neasigurate pentru raspundere civila pentru caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie sau cele pentru care proprietarul nu a achitat taxele si impozitele prevazute de lege. In prezent, pentru identificarea proprietarului sau a detinatorului legal al vehiculului fara stapan sau abandonat, primarul aduce la cunostinta publica caracteristicile tehnice ale vehiculului si locul de unde acesta a fost ridicat, prin anunt intr-un cotidian local, in termen de 5 zile de la intocmirea procesului-verbal de constatare.

Conform noilor prevederi, primarul va trebui sa anunte locul de identificare a autovehicului, inainte de a fi demarate procedurile de ridicare. Parlamentarii propun, de asemenea, reducerea de la 10 zile la 5 zile a termenului in care, dupa primirea somatiei de la primarie, proprietarul trebuie sa ridice autovehiculul abandonat, in caz contrar acesta trecand in proprietatea primariei. Autorii proiectului de lege vor sa se asigure ca proprietariul unui vehicul abandonat nu il va muta doar pe un alt spatiu public si prevad ca simpla mutare sa nu intrerupa termenele si procedurile specifice pentru o masina abandonata.

Proprietarul va putea sa nu ridice autovehiculul, in urma somatiei primariei, doar daca il aduce in stare proprie de functionare pe drumurile publice. In acest sens, proprietarul va trebui sa prezinte dovada ca masina corespunde din punct de vedere tehnic, avand inspectia tehnica periodica in termen de valabilitate, si ca este asigurat, cu toate taxele si impozitele achitate la zi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE