Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Niciun cetățean european nu va fi obligat sa părăseasca Marea Britanie după Brexit

Postat la: 23.06.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Niciun cetățean european nu va părăsi Marea Britanie, după Brexit. Vești bune pentru cei aproximativ 3,2 milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit. Marea Britanie nu va obliga niciun cetățean al Uniunii Europene (UE) să părăsească teritoriul său după data efectivă a Brexit-ului, a dat asigurări joi Theresa May, în cursul summitului european de la Bruxelles, potrivit unei surse guvernamentale britanice.

Mai mult, aceștia vor beneficia de drepturi precum orice britanic, cum ar fi asistență medicală, educație și pensii. Dar, în același timp, premierul britanic i-a avertizat pe cei 27 de omologi ai săi că va respinge orice competență a Curții de Justiție a UE (CJUE) pentru a tranșa litigiile referitoare la drepturile cetățenilor Uniunii după Brexit. Numai „foarte respectabilele noastre tribunale" vor putea rezolva aceste diferende, a precizat sursa. „Cei peste trei milioane de resortisanți ai UE care trăiesc în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână definitiv după Brexit și vor fi tratați ca cetățenii britanici", a declarat Theresa May, citată de telegraph.co.uk.

Theresa May a mai spus că nu dorește să „despartă familii", indicând în mod clar că soții și copiii resortisanților UE care trăiesc în străinătate vor fi eligibili să se alăture în Marea Britanie. Cu toate acestea, ea a spus că este „vital" ca orice acord să fie „reciproc" și să se bazeze pe faptul că Uniunea Europeană acordă aceleași drepturi unui milion de cetățeni britanici care locuiesc în Europa. Ea a refuzat, de asemenea, să îndeplinească cerințele UE ca „dată limită", după care cetățenii UE nu mai au dreptul să rămână automat în Marea Britanie, ar trebui să cadă în ziua în care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

În schimb, ea a spus că va fi o chestiune de negociere și ar putea cădea în orice moment între 29 martie 2017, data declanșării articolului 50 și data la care Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, care se așteaptă să fie în martie 2019. Premierul britanic a făcut o „ofertă corectă și serioasă" liderilor europeni la Bruxelles, deoarece a promis că toți cei care au sosit în Marea Britanie înainte de a declanșa articolul 50, în martie, vor avea dreptul să rămână. Toți cei care sosesc după data limită vor primi o perioadă de grație de doi ani după Brexit și, ulterior, se așteaptă să obțină un permis de muncă sau să se întoarcă în țările lor de origine. Dacă data limită cade în 2019, așa cum solicită UE, înseamnă în mod efectiv că libertatea de mișcare va continua până în 2021.

De asemenea, doamna May a declanșat un alt conflict cu Uniunea Europeană prin respingerea cererilor Curții Europene de Justiție să continue să supravegheze drepturile migranților din UE după Brexit. „Angajamentul pe care îl facem cetățenilor UE va fi consacrat în legislația UE și pus în aplicare prin intermediul instanțelor noastre respectate", a precizat May. Sunt peste 230.000 de români care lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea după irlandezi (322.000) şi polonezi (916.000), potrivit ultimelor rapoarte UE.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE