Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mugur Isărescu: Preturile vor crește accelerat. Vârf de inflație în trimestrul I 2018

Postat la: 09.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Depasirea limitei superioare a intervalului tintei in prima parte a anului 2018 se datoreaza in principal unor efecte statistice de baza asociate reducerilor unor taxe si impozite indirecte la inceputul anului 2017, evolutiei anticipate dar si acumularii de presiuni inflationiste, a informat joi guvernatorul Băncii Naționale.

"Calculate la taxe constante (fara impactul de runda I al modificarilor operate la nivelul TVA, al accizelor si al unor taxe nefiscale), rata anuala a inflatiei va atinge 3.3% la finele anului curent, 3.1% la sfarsitul celui viitor si 2.9% la orizontul proiectiei. E greu sa vezi cand ai atatea scaderi de taxe, sa le dai pe toate deoparte si sa vezi cat va fi inflatia", a mai spus Isarescu, citat de Hotnews.ro. Banca a menținut dobânda de politică monetară, față de care variază ratele facilităților de depozit și credit la 1,75% pe an.

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, marți, menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat de presă al instituției. "Începând cu 8 noiembrie 2017, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit crește la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare se reduce la 2,75 la sută (consecințe ale micșorării coridorului de la ± 1,25 p.p. - puncte procentuale la ± 1p.p. - n.red.)" se arată în documentul citat de Digi 24.ro.

De asemenea, Consiliul a mai hotărât gestionarea fermă a lichidității din sistemul bancar și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Într-o conferință de presă ținută în după-amiaza zilei de marți, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis că va da joi mai multe detalii privind așteptările sale referitoare la inflație.

"Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendință, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puțin accidental, statistic. Ne așteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflație. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA-ului, inflația a fost foarte scăzută și atunci inflația pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017 arată o creștere, chiar dacă inflația lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel și în februarie, la fel și în martie. Deci noi ne așteptăm la un asemenea puseu al inflației. Știm însă că el va fi depășit. Nu are niciun rost să reacționăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendință și o creștere a inflației care tinde să dureze, bineînțeles că vom reacționa", a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că în raportul privind inflația pe care îl va prezenta pe 9 noiembrie BNR face o comparație cu Polonia, Ungaria Cehia, dar și cu băncile centrale mai mari, iar pe bază de date și tabele se poate observa că în toate țările se menține o diferență destul de mare între rata de politică monetară și rata efectivă a inflației, inclusiv în Uniunea Europeană.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE