Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mormânt de 5.000 de ani, descoperit în România

Postat la: 22.10.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un mormânt care ar avea o vechime de 5000 de ani a fost descoperit pe un câmp din Prahova, la intrarea în localitatea Buda.

„Are o vechime în jur de 5000 de ani, poate să aibă şi 5100 dar şi 4900. Cam atunci încep să apară astfel de morminte în zona aceasta. Interesant e întreg ansamblul. În jurul mormântului au făcut un cerc din pietre care are un diametru de aproximativ 5 metri, iar în mijloc au făcut acest mormânt. Probabil are sexul masculin, depus într-o poziţie normală pentru epoca lor, îl puneau pe spate şi cu genunchii ridicaţi, îndoiţi", a declarat Alin Frânculeasa, arheolog din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova.

Potrivit sursei citate, descoperirea arheologică a fost făcută ca urmare a săpăturilor din zonă, unde urmează să fie ridicat un parc industrial. „Avea ceva piese de podoabă, un colier la gât din piese de cupru şi din scoică, apar urme de ocru, o vopsea naturală, roşie. Statutul lui e demonstrat de construcţia în sine, de ridicarea unui tumul pentru el, de realizarea acestui cerc pentru el. Probabil are şi cercei de argint, probabil o să-i vedem când îl ridicăm", a adăugat Alin Frânculeasa.

„Ce e interesant este că avea podoabe în zona gâtului, e vorba de piese de cupru şi mărgele. Noi l-am fotografiat, urmează acum să fie desenat, iar la final oasele vor fi prelevate şi duse la Institutul de Antropologie de la Bucureşti pentru alte analize", a spus şi Bianca Preda, conform mediafax.ro. Potrivit arheologilor, zona este ofertantă din punct de vedere istoric.

„Noi tot facem astfel de descoperiri, e şi o zonă bogată în situri arheologice. Sunt peste 300 de situri arheologice numai în localităţile din jurul Ploieştiului. În ultimii ani am săpat cam 15, 16 astfel de movile, toate în contextul unor lucrări de investiţie", a mai precizat Alin Frînculeasa, arheolog din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Prahova. În aceeaşi zonă a mai fost descoperit un mormânt care are aceeaşi vechime, însă nu la fel de bine conservat.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE